Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: R4M: Kolikrát se změní růst ekonomiky za dobu jednoho života? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 10.01.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

R4M: Kolikrát se změní růst ekonomiky za dobu jednoho života?


R4M: Kolikrát se změní růst ekonomiky za dobu jednoho života?
Všímáte si jak všeho kolem přibývá? Zákonů, nařízení, pravidel, účtů, hesel, technologií, zboží, systémů, postupů a třeba i našich technických norem. Všeho tolik, že to lze nazvat hojností a možná čas, kdy říci "Hrnečku, dost!". Jenže pohádkové zaklínadlo nefunguje a všeho přibývá dál. Kupodivu přebytky působí opačně, ztrácíme přehled, přestáváme komunikovat přirozeně. Už nestačíme maturovat ze všech těch závazných návodů, kterými jsme zasypáváni. Bude to v budoucnu lepší?
Miroslav Minařík, ze dne: 10.01.2020


Člověk v produktivním věku si nemůže všimnout toho, jak se vše rychle vyvíjí. Vše jednoduše hážeme za hlavu a pokud si nenakreslíme časovou osu vývoje, nevidíme ty obrovské změny. A už vůbec si neuvědomujeme, že každá technologická novinka mění více či méně i chování naší populace. 

"Všichni si vytváříme své jistoty, abychom se nemuseli obávat budoucnosti. Přijde však věk, když tomu rychlému tempu změn nebudeme stačit ...", říkával táta. I když stále spadám do úsečky těch "bystrých", často si říkám, jak mohou některé věci chápat ti starší. Ti, kteří se o digitální technologie aktivně nezajímají.  

V tomto dílu videoseriálu R4M jsme se na zrychlování tempa ptali opět našich blízkých odborníků. 
  • Ivan Gabaš nevidí změny zásadně nové, ale připouští, že se vývoj zrychluje a bude ještě rychlejší. A hovoří o tom, že možná až sama společnost dosáhne stoprocentní saturace, tak se vývoj možná sám zpomalí.
  • Jiří Novotný popisuje tuto problematiku tak, jak ji vnímám asi i já. Pokud chci být dnes v obraze, musím studiu všech souvislostí věnovat stále více času. Ovšem vzhledem k narůstajícímu množství všeho kolem nás se dostaneme brzy do bodu, kdy už nebude ani čas a možná ani schopnost vnímat to nové.
  • Josef Kunc pro srovnání rychlost dnešního světa staví do úsečky od parního stroje



Ovšem změny nejsou pouze v komunikaci, která se nás dotýká všech. Podívejme se, jak se nám pěkně košatí normalizace. 

Nebo skočme do jiných oblastí ... 
  • Kolik jsme potřebovali přístupových hesel v roce 1990 a kolik jich máme v roce 2020?  
  • Kolik si platíme různých předplatných?
  • Kolik toho máme ke čtení a kolik skutečně přečteme?
  • Kolik máme možností jak komunikovat a proč chceme být často chvíli sami.
  • Napíšeme víc textu na klávesnici nebo rukou?

A tak na závěr. Pokud jsme se v minulosti domnívali, že vše zvládneme svépomocí, tak to dnes možná zvládneme, ovšem s pořádně velikým "ALE". Být specialistou dnes nutně znamená opustit mnoho jiných zájmů, které nám odsávají čas a pozornost. Ale které to jsou?

Pokud jsme si kdysi stačili s jednou maturitou po celý život, kolik podobného úsilí vynakládáme dnes?

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
R4M# Ready for Matrix - , - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.