Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

R4M: Kolik času potřebuje člověk, aby se vpravil do myšlenky Průmyslu 4.0?


Document Actions
R4M: Kolik času potřebuje člověk, aby se vpravil do myšlenky Průmyslu 4.0?
Jak dlouho trvá se stát zkušeným elektrotechnikem? Takovým, který zná mnohé souvislosti a má vlastní zkušenosti? Asi nepředpokládáme, že si takový člověk přečte několik příruček, nebo že pilně sleduje média. Když nám například nestačí se dostat do všech souvztažností ČSN EN 62 305, tak jak by mohl znát všechny detaily myšlenky Průmyslu 4.0, na chvíli zvolený politik? Proč politik? Protože ty volíme a pak se na ně odvoláváme. Ve skutečnosti se myšlenka této filozofie rozvíjí mezi jinými odborníky.
Miroslav Minařík, ze dne: 17.11.2021



Jak mohou digitální transformaci rozumět dočasně dosazení politici, na které se svými hlasy spoléháme? Jak dlouho trvá odborníkovi než se vpraví do všech souvztažností Průmyslu 4.0? Co lze po národem zvolených zástupcích v parlamentu očekávat v transformaci, o které je tu řeč?



Přepis mluveného slova reportáže!

Jiří Bavor, ATOS
Můj názor je, že vláda není od toho, aby řídila. Vláda je od toho, aby nastavovala nějaký rozumný pravidla, pokud možno moc neškodila.

Martin Lahoda, PHOENIX Contact
Myslím si, že politik nemusí úplně rozumět veškerým detailům filozofie Průmyslu 4.0. Je to hodně právě o těch průmyslnících, o těch lidech, kteří stojí za digitalizací a byli schopni popularizovat a ukázat přínosy právě této filozofie. A politici zase mají tu svojí pozici v tom, že by měli být schopni vytvářet podmínky pro to, aby se to mohlo co nejsnázeji nasazovat. Protože v tom je potom ta příležitost. Vytvořit prostředí pro to, aby české firmy byly úspěšné.

To znamená vytvořit podmínky pro digitalizaci. Jsou tady nějaké dotační programy, jsou tady nějaké nástroje, které se týkají daňového systému. To znamená, politik by skutečně mohl vytvářet podmínky tak, aby ty české firmy skutečně byly inovativní, kreativní, aby se jim to vyplácelo. A v tom případě případě pak mohou být úspěšné i globálně.

Jiří Holoubek, Elektrotechnická asociace ČR
Já si myslím, že toto je velice komplikované a nedělám si žádné iluze, že by politik v rámci nějakého časového úseku limitovaného volebním obdobím byl schopen pojmout všechny tyto souvislosti. Samozřejmě jsou tam jistě nebo budou tam jistě odborníci na různé obory, na různá odvětví, ale tu komplexnost toho problému si myslím že není možné zestudovat během nějakého krátkého období, ale pro to také už někdy v tom roce 2016 na začátku toho roku na té první konferenci, kterou jsme nazvali Připraveno pro Průmysl 4.0, tak tam zaznělo: „Vážení politikové, moc se nám do toho konceptu Průmyslu 4.0, do té digitální transformace nemontujte.

To průmyslové prostředí i ve spolupráci například s akademickou sférou, s vědeckovýzkumnou sférou si s tím nějakým způsobem poradí, vy se nám snažte umetat cestičku v té pokud možno stabilní, v jakémsi stabilně legislativním prostředí a potom také v těch otázkách, které my očekáváme od toho státu. To znamená kvalitní infrastruktura, tím nemyslím železnice a dálnice, ale i tu datovou infrastrukturu, veřejnou datovou infrastrukturu. A potom samozřejmě i ta kvalitní nebo vstřícná politika toho státu vůči těm jednotlivým zaměstnavatelským skupinám, zaměstnancům a podobně. To si myslím, že je daleko důležitější než aby nějaký politik, který je limitován nějakým časem se začal nějak horentně zabývat a věnovat studiu tady toho konceptu Průmyslu 4.0.

Jiří Bavor, ATOS
Pakliže to je na jedno volební období skoro se do toho vpravit nemůže. Ano, ty lidi jsou většinou odborníci na nějakou úzkou problematiku. Prostě odněkud taky přišli, tak ano, nezpochybňuji, že tomu svému oboru rozumí. Ale rozhodně nemá šanci se dostat do všeho. A asi bych řekl, že tu hlavní vlastnost, kterou by takový politik měl mít, je pokora. Neměl by se pokoušet to řídit. Můj názor je, že vláda není od toho, aby řídila. Vláda je od toho, aby nastavovala nějaký rozumný pravidla a pokud možno moc neškodila, doslova. Podle mě nejhorší případ politika je opravdu někdo, kdo chce pomáhat, kdo to chce řídit. Komu vidíte v očích ten lesk. Prostě já vám chci pomoci. To je podle mě totálně cesta do pekel.

Měli jsme tady osm let případ totálního mikromanagera, kterej prostě chtěl řídit všechno a nakonec neřídil vůbec nic. Takže moje doporučení politikům je prostě nepokoušejte se to řídit. Ty věci budou fungovat i bez vás. A vy se, prosím, pokuste nastavit rozumný pravidla, aby ty věci mohly fungovat. A pokud možno ovlivňovat co nejméně. Ano, občas to prostě povede k tomu, že nějaká firma vylítne nahoru nebo nějaká  firma zkrachuje, ale to je prostě součást vývoje. Neřiďte to, nechte ten systém ať se řídí sám.

Zdeněk Havelka, CEREBRICA
Politici jsou tam proto, aby řekněme ideálně snižovali daně a budovali nějakou infrastrukturu a to je tak asi všechno, co od nich můžu očekávat. Jestliže daně zvýší a budou dotovat nesmyslný blbosti jakože se to dělo, že jo. Jestli budou tu budoucnost tvrdě projídat jako že se to dělo teď aktuálně a dělo se to i před tím a pravděpodobně v nějaký míře se to bude dít. Jako přeju všechno nejlepší tý nový vládě, ale nicméně ta politika je naprosto jako bezvýznamná. Tam jde o to, že je potřeba vytvořit, a teďka bych to oddělil jednak je to ten mentál, že jo těch lidí v těch firmách. Oni by ještě skutečně měli přijmout tu tezi, že je tady prostě několik klíčových technologií nebo z mýho pohledu ta nejdůležitější forma inteligence, která do jistý míry umožní přebírat rozhodovací prvky. A z druhý strany potom je to, že jde o to, že ta odbornost tý umělý inteligence. Taky my jsme v tom už nějakou dobu a já ani sám sebe neoznačuju úplně za odborníka, protože se člověk neustále učit. Takže tam bych to rozdělil do těch tří rovin. Rovina politická jako snížit daně a jako snad vybudovat infrastrukturu, abych mohl dojet autem z Brna do Prahy za rozumnou dobu. To je tak asi všechno, co jako dneska je v rukách politiků.

Pak je ta druhá úroveň, řekněme ten mentál ve firmách. Tam je asi ta největší potřeba změny. Protože bohužel ten stav je jak jsem ho popsal před tím. Jako nijak zářný.  A pak je ta třetí úroveň a to je ta roveň prostě tý odbornosti. Zase by se to možná dalo rozdělit. Jedna odbornost je odbornost nás dodavatelů, kdy my se neustále učíme. A pak je ta odbornost lidí v těch firmách. Tam to není o nějakým, a to je zásadní problém, v těch firmách. Většinou to v lepším případě sklouzne k nějakýmu tak zvanýmu ajťákovi, což je člověk, který tam disponuje tou informační infrastrukturou. A ten taky většinou není nijak zvlášť na výši z hlediska těch technologií. A pak jsou tam ti odborní ředitelé a až na výjimky úplně mimo. Ti umí maximálně ten Excel.
 
Petr Pospíšil, EPLAN ČR
Tady právě potřebuje i podporu politiky a směřování státu pro podporu automatizace nejenom ve výrobních závodech a přesně jak jste říkal, tak politik je volen pouze na krátké období, které má delší či kratší či se obnovuje, ale ani bych od něj nechtěl, aby byl odborník na danou problematiku. To prostě není reálné, není možné. Je to povoláním politik. Asi bych ocenil, kdyby kolem sebe měl nějakou skupinu lidí, kteří prostě něco ať už jsou to svazy či něco podobného, kteří mohou být oporou a jsou schopni ho seznámit s tím, co ta naše oblast potřebuje, kde jsou pak slabiny, neúspěchy jeho předchůdců nebo naopak projekty, ve kterých by se mělo pokračovat. Někde tím směrem bych viděl podporu k těm automatizačním činnostem, které realizujeme.

Jan Prokš, Elektrotechnická asociace ČR
Jako u jedné konkrétní technologie to asi dokáže politik navnímat relativně rychle, aby tak během svého čtyřletého volebního období nebo tak nějak, aby dokázal nějakou jednu konkrétní jednu oblast vstřebat a nějak v ní pracovat. ale já si vlastně soukromě myslím, že dobrý politik vůbec nemusí znát ty technické konkrétnosti. Od toho má týmy poradců, pracovních skupin, elektrotechnické asociace, svazu průmyslu, kteří mu ta technická střeva dají. A politik je tady proto, aby neřešil technikálii, ale aby nastavil nějaká pravidla hry a aby dohlížel na ta pravidla hry. Ale jestli potom my si budeme v rámci té hry víc nahrávat anebo víc sprintovat, když jsme u toho fotbalu jestli pojedeme se zajištěnou obranou a občas rychlé útoky nebo budeme útočit všichni a obranu trošičku podceníme, tak pardon tomu politikovi do toho až tak moc není. Ten je tam od toho, aby hlídal ofsajdy, auty a fauly.

A takže politik si myslím by nemusel, samozřejmě pokud to umí a rozumí tomu, tak proč ne, je to dobré. Ale on asi není trenér nebo kouč. Ale on je spíš ten rozhodčí. To znamená, politik by nám neměl říkat jakou technologii dělat, ale měl by nám nastavit mantinely, tohle se smí, tohle se nesmí, takhle vypadá podpora, takhle podpora nevypadá. A vy si v rámci těch pravidel Průmyslu 4.0 poraďte v ideálním případě s kontinuitou všech těch pravidel výrazně delší než je to volební období.

Jiří Bavor, ATOS
Teďka na případu ceny energií. No co se stalo? Někdo do toho vnesl externí sílu ať jsou to povolenky, ať jsou to dotace na fotovoltaiku, ať je to přílišný zdanění energií, ať je to umělý zastavování prostě některých energií ve prospěch jiných energií no a tak se ten systém rozkmital. No a co teď vidíme? Prostě ten systém kmitá a teďka jsou ty ceny vysoký. A za chvilku, jestli ekonomika bude fungovat, tak se hold otevřou nový zdroje a ty ceny zase klesnou, ale prostě to kmitání je zbytečný.

Prostě každá externí změna nebo externí vliv do toho vnese nějakej impulz, když to řeknu slovy kybernetika, no a ten systém se rozkmitá. A když do něj zasahujete špatně a 99% zásahů vlády je špatně, tak prostě vy tomu systému nepomůžete. Většinou je to třeba i tím, že ty zásahy jsou pomalý. Kdo trošku rozumí tomu systému řízení nebo teďka řízení jako matematické disciplíně tak když ten systém kmitá a vy jste o půl fázi zpožděnej, tak to kmitání akorát zrychlujete nebo zvětšujete tu amplitudu.



Jakou máte představu o decentralizaci řízení společností respektive decentralizaci, o které hovoříme v souvislosti s myšlenkou Průmyslu 4.0?
To by nás tedy opravdu zajímalo!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)
TEXT Z OBLASTÍ


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933