Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: R4M: Kdy obchodníka nahradí robot? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.11.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

R4M: Kdy obchodníka nahradí robot?


R4M: Kdy obchodníka nahradí robot?
Každá osoba samostatně výdělečně činná musí ovládat profesi obchodníka. I zaměstnaný člověk by měl znát základní obchodní princip, aby se mohl prosadit. Ale jak je to dnes v souvislosti s digitalizací, která mění nejen spotřebitelské paradigma, ale i prodejní procesy? V praxi se setkáváme buď s neznalostí obchodního chování, nebo s vytvářením tzv. obchodních zkratek. A patrně největší pomýlenou vlnou se projevují tendence vše nahradit elektronickou formou. Digitalizace je zcela určitě důležitá, ovšem v plošném nasazování není tak ekonomicky přínosná, jak někdo prognostikuje. Proč?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 11.11.2019



Zdánlivě s elektrotechnikou nesouvisející téma, ale přece! Být dobrým technikem je jedna stránka věci, ovšem prosadit se, prodat své dovednosti, svou práci, produkt, je věc druhá. S vlnou digitalizace se  nezřídka setkáváme s domněnkami, že se všechna obchodní komunikace jednoduše nahradí komunikací elektronickou, chaty sociálních sítí, chatboty, nebo prostou elektronickou poštou.

Pravda je někde mezi. Nic není tak černobílé. Zda zvolit víc osobní nebo elektronickou formu komunikace záleží na některých faktorech, souvisejících s charakterem poskytované přidané hodnoty. A tak se můžeme ptát, kdy obchodníka nahradí robot? Mnozí se již jako roboti chovají nyní. Jsou úspěšní?

Na osobní pohled na stávající obchodní proces jsme se zeptali Jiřího Bavora, obchodního ředitele společnosti Siemens.


Pokud se podíváte kolem sebe právě zmiňovanou optikou, zjistíte, že na mnoha prodejnách je přítomnost některých zaměstnanců na pozici prodeje zbytná a naopak v některých situacích, kdy by pomoc přišla vhod, prodejní uličky zejí prázdnotou. Digitální budoucnost tak jak ji známe z filmu Matrix zde ještě nějakou dobu nebude. A proto se zkusme řídit tím, co je funkční dnes, nikoliv co bude funkční v budoucnu.
O tom, jak se změní naše chování a činnost vlivem digitalizace zkoumáme v seriálu R4M zde!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.