Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

R4M: Jak po šesti letech reagují podnikatelé na headline Průmysl 4.0?


Document Actions
R4M: Jak po šesti letech reagují podnikatelé na headline Průmysl 4.0?
Co si představují? Co to v nich vzbuzuje? Jsou nadšení z oslovení nebo otráveně mávnou rukou? Ne každý, kdo vyslovuje pojem Průmysl 4.0 ho uvádí ve správném kontextu. Vize Průmyslu 4.0 je filozofií jak účelně a efektivně nakládat s daty, které sbíráme ze stále více různých zařízení, abychom svou práci, své produkty dělali lépe. Popravdě, převést svůj dosavadní "analogový" byznys, do toho neustále předkládaného modelu, není jako si přečíst technickou normu. Snad také proto, že to není ryze technické řešení. Potřebujete firemní vizi, obchodní nadhled a samozřejmě to, co dělá tvůrce myšlenky opravdu tvůrcem ...
Miroslav Minařík, ze dne: 10.11.2021
reklama





Přepis mluveného slova reportáže!

Jak dnes po šesti letech reagují podnikatelé na headline Průmysl 4.0? Co si představují? Co to v nich vzbuzuje? Jsou z oslovení nadšení nebo otráveně mávnou rukou?

Jiří Holoubek, Elektrotechnická asociace ČR
V současné době už to není, myslím si já, vnímáno jako sprosté slovo Průmysl 4.0. Firmy si to začínají postupně uvědomovat.

Jiří Bavor, ATOS
Jak kdo na to reaguje. Je pravda, že ten pojem už je hodně zprofanovanej tím, jak se to používá všude možně i tam, kde se to nehodí. Tam kde teďka pomalu budeme mít i ministra pro digitalizaci. Jo a jak se toho chytli politici, tak ten pojem je trošku zprofanovanej. Rozhodně se prostě nedá přijít k někomu a říct mu, já ti zavedu Industry 4.0. S tím vás každá normální firma vyhodí. Když mu tam přijdete „já vám udělám digitalizaci, a já vám udělám Industry 4.0“. Takhle opravdu ne.

Musí se to umět navázat na to, co to tý firmě přinese. Na to, jaký jí to přinese výhody z hlediska jejího businessu, jak jí to pomůže s businessem, jak jí to pomůže být flexibilnější, efektivnější, kvalitnější. Jak to pomůže posunout její výrobky. Jak to může pomoci posunout firmu, aby byla blíže k zákazníkům, aby lépe a rychleji reagovala na potřeby zákazníků, aby byla flexibilnější. Prostě musíte umět propojit pojem digitalizace nebo i Industry 4.0 s užitkem pro zákazníka. Protože, když neumíte udělat tudletu linku, proč by to mělo být pro firmu výhodné, tak vás nikdo nebude poslouchat.

Zdeněk Havelka, CEREBRICA
Většinou pořád to stejný, jako nic moc konkrétního a jako nějaká snaha o digitalizaci, ne jasně definovaná a do jistý míry u některejch i jako odpor, že by tam bylo nějaký zásadní nadšení někde to jako úplně nevnímám.

Jiří Holoubek, Elektrotechnická asociace ČR
No to, co se odehrávalo někdy před třemi lety, že člověk, když řekl Průmysl 4.0, tak ho ostatní považovali za nějakého markeťáka jenom, který se snaží něco propagovat. Tak to si myslím, že už je trošku upozaděné, ale na druhé straně zase ty firmy si uvědomují, že právě koncept Průmyslu 4.0 má jakési základní atributy, které pokud firmy budou naplňovat, tak opravdu dojte k tomu, nebo bude docházet k přibližování se tomu kýženému cíli, což je opravdu jednoduše řečeno posílení konkurenceschopnosti a odolání změnám, které kolem nás tady jsou.

Takže v současné době už to není, myslím si já, vnímáno jako sprosté slovo Průmysl 4.0. Firmy si to začínají postupně uvědomovat, byť by některé pořád ještě nad tím mávají rukou, že je to jen nějaký buzzword, který nic neobsahuje. Ona ta digitální transformace je ale o procesu dosáhnout tady ten Průmysl 4.0. To je něco jiného. Navíc potom i ta druhá transformace ekonomiky je zase o něčem jiném. Čili pokud to bude možné, tak my teď se budeme maximálně snažit vysvětlovat rozdíl v těch třech pojmech tak, jak před čtyřmi lety jsme začali vysvětlovat rozdíl mezi daty, informacemi a znalostmi. To byl taky jeden obrovský problém, toto dostat do populace.

Petr Pospíšil, EPLAN ČR
Reakce jsou různé podle toho, jak je která společnost rozvinutá. Nicméně asi typické je, když toto zmíníme, pak slyšíme obráceně otázku „a co si pod tím představuje, co myslíte konkrétně?“ Ten pojem Průmysl 4.0 nebo Industry 4.0 už vnímáme jako velmi zprofanovaný, ale nechtějí vědět detaily.

Jan Prokš, Elektrotechnická asociace ČR
Před těmi pěti, šesti lety mnoho lidí říkalo, že oni jsou ti, kteří stáli u zrodu termínu Průmysl 4.0, u zrodu těch technologií, atd. To už dneska neříká skoro nikdo. Takže asi je hodně individuální. Někdo přikývne hlavou, někdo mávne rukou, že se ho to netýká. A tady bych si netroufl to nějak paušalizovat, ale určitě to slovo, kteří ho všichni slyšeli a asi spíš to bude takové to přikývnutí „jo jo, my víme“.

A záleží na zrovna konstelaci každého konkrétního jedince jestli to je „jo jo, my víme vždyť my v tom jedeme“ nebo „jo jo, my víme, ale ještě v tom nejedeme“. Ale takové bych řekl jako přitakání, že už to aspoň doufám a doufám, že mě teď v nějakém vstupu neusvědčíte z absolutní blamáže, ale doufám, že to heslo je vnímané jako existující termín, jako existující problematika, která není jenom nějakou hypotetickou chimérou univerzitních debat.

Martin Lahoda, PHOENIX Contact
Myslím, že Průmysl 4.0 už není neznámý pojem. Myslím si, že všichni v průmyslu už vědí, nebo aspoň tuší, o čem to je a umí si pod tím představit nějaké reálné postupy. Takže nemyslím si, že by tady panovalo nějaké úplné nadšení. Samozřejmě záleží člověk od člověka, firma od firmy, ale minimálně už tady to povědomí, co Průmysl 4.0 představuje, tak tady je.

Jiří Holoubek, Elektrotechnická asociace ČR
V každém případě při tom jak budou vznikat další nové technologie, které budou na tom digitálním základu jak budou vznikat nové algoritmy nebo nové pohledy na umělou inteligenci například, tak to bude pořád proces, který se bude dál a dál vyvíjet. To je jasná zpráva. Ale je nutné si právě uvědomit to, že jde o proces. Nejde o nějaký jasně poučkami stanovený stav. To rozhodně ne.

A co vy? Pokud někdo vysloví výraz Průmysl 4.0, co vás první napadá? Je Průmysl 4.0 vysloven vždy ve správném kontextu? Dává to smysl? Dejte nám vědět, jak to cítíte vy.






Jak chápete souvislosti s vyslovením pojmu Průmysl 4.0?
V jaké souvislosti je tento výraz používán?
Přidejte svou zkušenost také!



 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

R4M# Ready for Matrix
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933