Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

R4M#23: Budeme v budoucnu nosit brýle virtuální reality?


Document Actions
R4M#23: Budeme v budoucnu nosit brýle virtuální reality?
Budeme v brzké budoucnosti nosit všichni nějaké brýle virtuální reality? Zapomeňme chvíli na herní prostředí a přemýšlejme, zda nás takové brýle nepřenesou například do místnosti, která je od nás vzdálená desítky kilometrů a máme v ní provádět kontrolu systémů. Poslední dobou se však hovoří více o rozšířené realitě. Tedy opět o jakési optice, pomocí které kromě skutečné reality uvidíme podle potřeby související informace k tomu nač právě koukáme ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.08.2017
reklama







Výpovědi odborníků si můžete přečíst v textové podobě ...


Tomáš Duba
Když jsem poprvé viděl film Mission: Impossible 1, kdy on jako agent se připojoval svým přenosným počítačem k síti internet a stahoval si e-maily a s někým komunikoval po komunikátoru, tak se mi to zdálo jako absolutní fantasmagorie a sci-fi a ve výsledku během dalších 5 let jsem jako obchodník měl podobnou technologii, takže my opravdu začínáme žít futuristické filmy a možná bohužel některé výsledky filmů, které tam byly zaznamenané, tak se stanou. A ne všechny byly optimistické. To je potřeba vzít v úvahu. Proto je potřeba, aby diskuse ohledně Průmyslu 4.0 byla co nejširší a abychom byli schopni zvážit všechna rizika a neviděli jen pozitivní věci.



Zdeněk Havelka (A-21)
Tam máte rozšířenou realitu a my dneska ani nevíme co to bude a do jaké míry to bude žádoucí. Dokáži si představit lidi, kteří já třeba spolupracuji s klukama z Paralelní Polis a  tam už jsou lidi, kteří si dávají nějaký čip do ruky, aby byli schopní otevírat zámek, nebo něco takového. Pak tu bude skupina lidí, která bude rozšiřovat svoje schopnosti. Někdy to může být zavádějící, někdy obrovsky sebedestruktivní.



Jiří Holoubek (www.elcom.cz)
Já bych hrozně rád, aby jednak rozšířená realita v podobě google brýlí, jak je známé a říkáme jim google brýle nebo různých polopropustných displejů, za kterým vidíme opravdovou realitu, ale předtím na polopropustném displeji vidíme datové toky, pokyny od lidí, kteří jsou na obrácené polokouli apod. Toto vidím jako obrovskou perspektivu při servisních zásazích do zařízení při rozhodování o operativních krocích, u kterých nebude čas na dlouhé diskuze a bude se potřeba rozhodnout okamžitě, např. v medicíně, ve strojírenství, při testování výrobků, při odstraňování poruch …

Neumím si zatím představit, že by si vedoucí pracovník nasadil tyto brýle a pomocí rozšířené reality kontroloval nejen jednu část výrobního zařízení, ale také kus účetnictví, eventuálně další dokumentaci s tím související nebo se podíval pomocí virtuální reality jedním okem jestli se mu doma v bazénu nekoupe tchýně. Takto si rozšířenou realitu zatím reálně uvažující a myslící lidi nepředstavují. Spíš vidím obrovský potenciál rozšířené reality právě v operativním rozhodování, kdy sám na rozhodnutí nestačím a potřebuji si vyžádat nějaký support, technika, experta, lékaře, odborníka na konkrétní věc v konkrétním prostředí, kde mi pomocí tohoto aparátu dokáže rychle a efektivně bez jakéhokoliv komplikovaného cestování pomoci. V tom si myslím, že během následujících 5 let se udělá obrovský pokrok.



Otto Havle (www.fccps.cz)
Těžko říct jak managera na technické úrovni nevidím jednoznačně. My už dnes připravujeme projekt na dálkovou údržbu pomocí rozšířené reality. Záleží na rozšíření mezi lidi. Co se nabídne, jaké služby se nabídnou. Dneska to má pár technických nadšenců, ale je to zrovna jako s mobilním telefonem. Podle toho co provider s ním spojené firmy nabídnou za služby, podle toho to budou lidé využívat.



Tomáš Duba
Brýle budou, protože jsou už dnes součástí výrobního procesu, akorát jsou součástí v odvětvích, která v České republice možná nejsou tak hromadně zastoupená. Mám tím na mysli hlavně letecký průmysl. A tam brýle slouží hlavně k tomu, že se kontroluje kvalita jakosti, montáže jednotlivých prvků i s ohledem na to, že je potřeba zabezpečit určitou kvalitu s ohledem na možné ztráty na lidských životech, které by vznikly při pádu letadla např. Takže to, co dneska vidíme v omezené hi-tech technologii nebo odvětví letectví a kosmonautiky, tak velmi brzo i se snižující se cenou podobných chytrých brýlí uvidíme kdekoliv jinde.
Určitě začne být tohle aktuální v automobilovém průmyslu a v tom je Česká republika a Slovensko silná, tak si umím představit, že něco takového tu bude. Nakonec pokud vím, tak Škoda auto zavedla inteligentní chytré rukavice, které pomáhají při montáži a pomáhají v interakci mezi člověkem a robotem. Takže určitě je to věc, která přijde velmi brzo.
 


Jaromír Zelený (www.rittal.cz)
Možná na začátku rozvoje této technologie, že brýle budou třeba potřeba. Ale já brýle vnímám jako představitele nějakého minula. Je to něco, co vás obtěžuje, co musíte nosit na hlavě a nejde mi to úplně "do hlavy", že takováto zastaralá technologie bude fungovat ve světě extra moderních technologií. Takže možná na začátek pro rozběh „procesu vnímání“ dodatečných informací to bude potřeba, ale myslím si, že i v této oblasti nastane velmi rychlý vývoj a jak jsme dnes svědky např. aut, že se nám tyto informace promítají na čelní sklo, tak i do budoucna se přijde s takovou technologií, kde ano, informace budeme mít k dispozici v předzpracované formě, ale nebudou to brýle, pomocí kterých informace budeme vnímat. Dojde jiným způsobem k integraci těchto informací do našeho vizuálního vnímání okolí. Ať už to bude čip někde v operovaný do hlavy nebo úplně jiná technologie. To se teď nechci pouštět na tenký led, ale určitě technologie do budoucna bude daleko vyspělejší, než „hloupé brýle“.



Jan Rollo (www.sysgo.com)
Jestli někoho napadne vydat zákon na používání augmented reality brýlí, tak určitě budou i brýle, možná i okovy. Určitě někoho napadne, že vytvoří nová pracovní místa. Já budu raději, když zůstaneme u lepení nesmyslných známek na čelní skla automobilů a následné každoroční mytí lepidla, jejíž používání se řídí celou řadou předpisů, vyhlášek a školení. Takže pokud bude možnost volby, ano můžeme používat brýle na virtuální realitu, ale bylo by dobré zachovat možnosti volby používat je či nikoliv.



Jan Řehák (www.hwgroup.cz)
Umím si podobnou věc, nějaký pohled na svět skrze podobné brýle představit mnohem snáze v průmyslu než v dennodenní realitě. Ostatně Google glass fungují. Ale že bychom je potkávali masově nasazené, nevnímáme kolem sebe. Naopak v průmyslu, kde těch věcí je tam relativně  hodně a databáze a údržby věcí existují, jsou potřeba a mají ekonomický smysl, potřebu vidím mnohem lépe. Ale pohled bych nezužoval na Google glass nebo na brýle kterými koukáme na podobnou realitu to lze vyřešit RFID tagem, nebo QR kódem, který bude na každé trubce, člověk to obejde telefonem a občas mu to bude říkat, kde něco takového má dělat. Takže způsob, jestli se na fabriku koukám 3D pohledem nebo jestli se na ní koukám bodově na základě nějakých kódů, to je marketingová zkratka.



Martin Lahoda (www.phoenixcontact.cz)
V tuto chvíli si to nedovedu zcela představit, ale je pravda že před 30 lety jsme si neuměli představit, že každý bude mít svůj mobilní telefon, natož nějaký inteligentní počítač v kapse. Tak je možné, že za 10-20 let skutečně budou brýle pro virtuální realitu tak vyvinuté, užitečné, že si nebudeme umět představit žít bez takovýchto brýlí. Je to možné a skutečně vývoj tímto směrem směřuje, ale může se objevit jiná technologie, která tento vývoj zvrátí.



Jiří Kůs (www.nanospace.cz)
Zrovna včera proběhla zpráva, že Snapchat vypouští na trh brýle s miniaturní kamerkou, něco jako přišel Google s Google glass , a ty se nějak nechytily. Působilo to přeci jen trošku divně a byl i docela velký odpor proti tomu, že by se lidé sledovali a skenovali své okolí. Tak teď Snapchat přichází s vylepšenou verzí Google glass. Ale já jsem vedle toho viděl koncept, že nebude mobilní telefon a že různě doma budeš mít rozmístěné rozhraní, plastovou kouli nebo krychli, která v sobě bude mít veškerou elektroniku a čip a bude z toho umět komunikovat a i když budeš někomu chtít jen telefonovat, nebo si s někým promluvit. Budeš mluvit s ním, on ti všechno zařídí, řekneš, jestli chceš „chci abys zavolal Mirkovi Minaříkovi“ ono si to najde a zavolá. Tam někde se jako hologram promítne třeba tvůj obraz.  A teď si představ, že tyto univerzální komunikátory budou všude ve městech a na různých místech, ty budeš mít jen identifikační náramek nebo ani ne, protože tě to pozná podle modulace tvého hlasu, oční duhovky apod. tak možná přemýšlet o tom, že mít někde čipy v očích, nebo kamery na brýlích je nesmysl a bude se to odehrávat úplně jinak.



SLEDUJTE TECHNOLOGICKÝ
VIDEOSERIÁL
www.R4M.cz
a buďte v obraze!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933