Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: R4M#2: Proč jde v pořadí již o čtvrtou průmyslovou revoluci? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.10.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

R4M#2: Proč jde v pořadí již o čtvrtou průmyslovou revoluci?


R4M#2: Proč jde v pořadí již o čtvrtou průmyslovou revoluci?
Hovoří se o čtvrté průmyslové revoluci. Proč o čtvrté? Všichni dobře známe tu první, kdy parní stroj změnil svět. Které byly další? A byly vůbec? Poslechněte si názory osobností, které se stávajícími změnami již počítají. Pokud máme ve světových revolucích jasno, v čem je čtvrtá od základu jiná? Sledujte 2. díl technologického seriálu o Průmyslu 4.0.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 18.10.2016



Hovoří se o čtvrté průmyslové revoluci. Proč o čtvrté? Všichni dobře známe tu první, kdy parní stroj změnil svět. Které byly další? A byly vůbec? Poslechněte si názory osobností.


Výpovědi odborníků si můžete přečíst v textové podobě ...





Jaromír Zelený (www.rittal.cz)
Samozřejmě revoluce se dá udělat z čehokoliv a kdykoliv, takže to není bych řekl tady uplně na místě. Já to vnímám jakože se v určitém čase a prostoru sešly myšlenky, nastala situace, že je potřeba se bavit o dalším technologickém skoku a ten technologický skok je potřebný zejména proto, protože stoupá konkurence asijských firem a to nejenom v oblasti samozřejmě levné pracovní síly, ale zejména i v oblasti stoupající  úrovně technologické, které asijské firmy jsou schopny dnes nabídnout a na to je potřeba nějakým způsobem (v zájmu, zejména Evropy, kde tato myšlenka vznikla), potřeba reagovat.
Jestli to hned nazývat revolucí, nejsem si úplně v tomto případě jist, protože já to spíš vnímám, spíš než revoluci jako evoluci, jako určitý kontinuální vývoj, prostě situace která tady nastala už před nějakou delší dobou.





Martin Lahoda (www.phoenixcontact.cz)
4. průmyslová revoluce je odlišná v to, že v podstatě se vyhlašuje revoluce v době kdy se teprve očekává že něco podobného nastane, v minulosti bylo za revoluci prohlášeno období, které přineslo nějáké revoluční změny.
Bylo to většinou vyhodnoceno po té co ta revoluce proběhla, současné době teprve se bavíme o tom, jestli skutečně jde o to průmyslovou revoluci, 4. Průmyslovou revoluci, jestli už začala nebo už začne, čili je to jakési vyjádření vize toho, kam bychom se mohli posunout a v tom vidím tu velkou odlišnost, samozřejmě když se vytvořil první funkční parní stroj tak asi nikdo nemluvil o tom, že nastává první průmyslová revoluce a nikdo ani si neuměl dost dobře představit ty dopady které to bude mít na ekonomiku, společnost a životní úroveň.
Toto je trošku něco jiného, myslím si že v tuto chvíli se bavíme o vyjádření jakési vize s cílem sjednotit úsilí ať už průmyslových podniků pak i politických reprezentací či vedoucích asociacích.




Otto Havle (www.fccps.cz)
Já si nejsem vůbec jistý jestli jde o revoluci, alspoň v těchto chvílích jak se to prezentuje tak ono se to prezentuje hlavně na té technické rovině, jestli k tomu dojde, tak v podstatě se změní vlastně dodavatelsko-odběratelské vztahy, žmění se vztah k zákazníkům i k těm koncovým a podobně, pak to možná bude revoluce, ale otázka je jestli to příjde jako revoluce, to znamená nějakým převratem a nebo postupně.




Jiří Holoubek (www.elcom.cz)
Byli jakési průmyslové revoluce ta první , která nějakým způsobem ovládla nějákou energii, čili nějáká ta pára a podobně.Druhá byla ta  hromadná výroba, to znamená ty velké série támhle každý vidí, nebo vzpomene si na ten film s tím Chaplinem jak v té průmyslové době tam šroubuje tam u toho běžícího pásu. Potom ta třetí, to znamená taková ta robotizace začínající a teď nastupuje čtvrtá. Od toho je odvozený taky ten průmysl  4.0 a je to opravdu další postupná fáze té průmyslové výroby.




Jan Rollo (www.sysgo.com)
Podle mě nejde o revoluci, jde o čtvrtou, možná řekněme nějáky evolční krok. Revoluce byla pouze ta první, ta pára zásadním způsobem změnila chod světa a zahájila tu industrializaci, my jsme jenom přidali další krok který znamená vyšší stupěň automatizace, nic jiného. Takže neříkejme revoluce, řekněme evoluce, zase na druhou stranu to slovo revoluce je atraktivnější takže se bude snáze medializovat.


Tomáš Duba (www.danfoss.cz)
Správná otazka je, zda jde o revoluci, nebo o evoluci, na druhou stranu tu míru toho dopadu na budoucnost budem  moct posoudit až zpětně. Takže v tuto chvíli se těžko dá hodnotit jestli je to revoluce natož čtvrtá. Dle mého soudu je to teda nesporně nějáky fenomén novoruský který se nás všech dotkne, ale o tom zda je to revoluce či dokonce čtrvtá asi bych se nechtěl vyjadřovat.




Zdeněk Havelka (A-21)
První průmyslová revoluce byla pára, to co je zajímavy, jestli víte kdo ji pojmenoval jako průmyslovou revoluci, nevím teď jmeno, ale radikální levicovej francouzskej revolucionář, který trošičku našel ty paralely s tím co se odehrálo za francouzký revoluce a tak. Tak prostě proto začal mluvit o průmyslové revoluci číslo jedna. Pak samozřejmě byla ta druhá, to byla ta masová výroba s nástupem  elektra, chemie atd. První teda byl nástup umělý energie, tepelných strojů atd. A pak, a tady  to začíná být zajímavy, nastoupila ta třetí což je ta průmyslová automatizace a informatizace. Dneská nějáká čtrvtá kdy většina lidí říka že žádná revoluce není, protože víceméně děláme to co jsme dělali i v té třetí, ale oni se mýlí.Tady je skutečně radikální změna v tom, že dneska vzniká, nebo máme k dispozici něco, čemu se říka ??? a máme zařízení který jsou na to...je to skutečně ???..nemusí to být jenom internet ale jsou to ??? síťe, který nesou svoje internetový protokoly  no a umožní to budovat nějakou virtuální realitu, ketrá je všem dostupná a z který je možno pracovní nebo hodnototvorní procesy rozvíjet, ovládat, transformovat . Takže jsme úplně na nějákem jiném levelu než když prostě děláme automatizaci a pro proprietárném protokolem ten robot komunikoje s nějákým ?? systémem. A to co je důležitý že nám tady vzníká nějáka abstrakní infosféra která se opíra o data ve všech možných podobách.




Jiří Kůs (www.nanospace.cz)
Za prvé jde o revoluci v tom smyslu že je to opravdu změna ekonomického paradigmatu. Já jsem zastánce koncepce ?? kdy se mění ty klíčové technologie a pak přichází průmyslová revoluce, v tomhle smyslu je třetí. Ve smyslu čtrvtá, tam je potřeba zduraznit že po té revoluci elektronické nebo nástupu ekektroniky příchází digitalizace, takže v podstatě obojí je správně, ale je to hluboká změna v průmyslu ale i v celé společnosti a to je průmyslová  revoluce.


SLEDUJTE TECHNOLOGICKÝ VIDEOSERIÁL
www.R4M.cz
a buďte v obraze!

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.