Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

R4M#14: Co má být odpovědnou oporou změny myšlení celé společnosti?


Document Actions
R4M#14: Co má být odpovědnou oporou změny myšlení celé společnosti?
Osobně nemám rád prázdné věty, obzvlášť takové, kterým málokdo rozumí nebo si je každý vysvětlí jinak. A co jsme se dozvěděli od našich odborníků k tomuto výroku? V samotné aktivitě Průmysl 4.0 vidím obrovské množství motivačních prvků. Nedovedu si představit, že by bylo nutné kohokoliv přesvědčovat a podporovat, aby myslel jinak.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 4.04.2017
reklama






Výpovědi odborníků si můžete přečíst v textové podobě ...


Vladimír Mařík (www.certicon.cz)
Ke změně myšlení společnosti dojde, nedá se nic dělat, protože se mění věci kolem nás, vyměňují se složité systémy, se kterými pracujeme a my teď můžeme změnu podpořit, ale měli bychom si být vědomi toho, že každou změnu, kterou podporujeme má i své vedlejší efekty. Čili my bychom měli analyzovat, co podpora přinese, jakou změnu myšlení a jestli je to tím správným směrem. Čili nejde jenom říct, „my teď budeme podporovat notebooky a tablety a dáme slevu“, ale my musíme dopředu vědět, co to ve svém důsledku přinese a rozhodovat se se vší odpovědností za to, že taky 20% lidí, kterým dáme levné notebooky, to v životě neupotřebí v Průmyslu 4, ale budou si hrát Pokémony.



Jiří Kůs (www.nanospace.cz)
Odpovědnost by měla nejvíc být u člověka. Společnost by měla vychovávat občany tak, že jsou nezávislí a samostatně myslící a spíš ho podporovat v tom, aby svou samostatnost mohli rozvíjet. Ale jsou otázky, co třeba podporovat, jaké obory studovat, konkrétně v Česku, měli bychom si říct v čem jsme dobří, co umíme a zapadá do tohoto konceptu IT a tam třeba podporovat firmy, nebo lidi v podnikání nějakou nepřímou formou... např. odpouštěním daní nebo se jim nějak pomůže, podpůrným systémem, ale ne ve smyslu vymýšlet nějaké další instituce a organizace, myslím, že i dotační podpora není ideální, podpora by měla být nepřímá a spíše sledovat a odstraňovat překážky.



Zdeněk Havelka (A-21)
Já k tomu mohu jen říct, že já jsem konzervativní člověk, tradiční rodina, děti, které jsou vychovávany rodičema, rodiče jim vytváří prostor, a dávají jim možnosti, aby se vzdělávaly a víc tam nevidím. Aby se imunizovaly vůči negativnímu vlivu školství a státu a těchto institucí, které jsou z mého pohledu parazité.




Jiří Holoubek (www.elcom.cz)
Obávám se, že k této otázce nemám ani co říct a pokud by bylo zapotřebí slyšet nějaký osobní komentář, tak by byl možná docela příkrý. Odpovědná podpora proměň celé společnosti ... tam by bylo cílem toho, kdo tuto větu napsal formuloval, zdůraznit to, že tento koncept Průmyslu 4.0 zasáhne opravdu celou společnost. Bude to opravdu od vyloženě nekvalifikovaných, nebo málo kvalifikovaných zaměstnanců, až po ty vysoce kvalifikované a všichni to budou muset vzít jakýmsi způsobem na vědomí. Někteří to budou rozvíjet, ale všichni to budeme muset vzít na vědomí. A abychom si uvědomili, že ta doba je tady, tak to bude opravdu zapotřebí možná masově, nebo velice intenzivně šířit mezi širokou škálu kvalifikací a i dětí ve školách a jejich rodičů atd. Nicméně odpovědná podpora změny myšlení, neumím si představit, kdo by tuto podporu měl garantovat, protože jestliže Průmysl 4.0 nazýváme revolucí, tak revoluci nelze nařídit.



SLEDUJTE TECHNOLOGICKÝ
VIDEOSERIÁL
www.R4M.cz
a buďte v obraze!


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933