Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: R4M#1: Kdo se má o problematiku Průmysl 4.0 zajímat? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.10.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

R4M#1: Kdo se má o problematiku Průmysl 4.0 zajímat?


R4M#1: Kdo se má o problematiku Průmysl 4.0 zajímat?
Nacházíme se v období velkých technologických změn, které světové dějiny v takovém měřítku doposud nezaznamenaly. Koho z nás se týkají? Co myslíte? V této epizodě se ptáme těch, kteří si jsou probíhajícího vývoje plně vědomi. A jak to cítíte vy? Existuje alespoň jediný den, kdy se nemusíte podívat na displej nebo monitor? Sledujte 1. díl technologického seriálu o Průmyslu 4.0.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 11.10.2016



Nacházíme se v období velkých technologických změn, které světové dějiny v takovém měřítku doposud nezaznamenaly. Koho z nás se týkají? Co myslíte? V této epizodě se ptáme těch, kteří jsou si probíhajícího vývoje plně vědomi.


Výpovědi odborníků si můžete přečíst v textové podobě ...



Otto Havle (www.fccps.cz)
Tak já myslím, že v současné době to budou lidé, kteří mají něco společného s německým průmyslem, protože tam to vzniklo, tam se to bude tlačit a my na to budeme muset nějak reagovat. To znamená, že to budou manažeři národních firem, ti to dostanou befelem a nebo to budou dodavatelé do Německa, kteří to v podstatě taky dostanou befelem.



Jan Řehák (www.hw-group.com)
Já si myslím, že Industry 4.0 je zajímavé hlavně pro lidi, kteří mají něco společného s výrobou. Protože Industry 4.0 se bude týkat výroby a v podstatě celého logistického řetězce, který bude zásadním způsobem změněný. Zásadním způsobem se změní kontrola kvality, zásadním způsobem se změní rychlost výroby, velikost sérií. A tohle se prolíná do spousty oborů, já  bych to nestavil tak technicky, ono se to samozřejmě bude prolínat do ekonomiky té výroby, protože díky velikosti sérii se můžou zmenšit velikosti skladů, může se zlepšit skladovací doba, může se zmenšit paleta, která se bude někam posílat. A to všechno ovlivní spoustu oborů, takže si myslím, že Industry 4.0 se týká mnoho oborů.

 
 

Martin Lahoda (www.phoenixcontact.cz)
Domnívám se, že v současné době je to téma především pro vedoucí strategického rozvoje, pro vedoucí vývojových oddělení, výrobních firmách. Řekněme, že je to téma pro marketingové ředitele, pro lidi, kteří se zabývají nějakou strategií. Nicméně do budoucna se to určitě bude týkat veškerých profesí, včetně dělnických.



Petr Pospíšil (www.eplan.cz)
Podle mě průmysl 4.0 se dotýká, nebo dotkne všech. Samozřejmě primárně záleží na manegmentu, na kolik je inovativní a zavede tyto produkty a technologii do společnosti. I když ne, tak se nás to dotkne jako uživatelů spotřebitelů dnešního světa.


Jan Rollo (www.sysgo.com)
Podle mě každého jedince v produktivním, nebo nižším věku. Ona ta aktivita bude ve finále ovlivňovat každého z nás, z dlouhodobého hlediska.

A může někdo říct, že ho to nezajímá?
Může, určitě, tam, kde není internet, není průmysl 4.0


Zdeněk Havelka (A-21)
Tak já myslím, že všichni by se o to měli zajímat. Protože se skutečně jedná o nějakou změnu paradigmatu, jak se bude chovat společnost, jak se bude chovat co je práce, všechny tyhle  věty se definují. Takže si myslím, že možná nějaké důchodce to zajímat nemusí, jinak by to mělo zajímat každého.

Takže chcete říct, že třeba člověk v produktivním věku, ať je to středoškolák, vysokoškolák, ať je to třeba dělník, dělníka taky?

Tak samozřejmě, kdo říká, že bude za 5, 10 let dělníkem.



Jaromír Zelený (www.rittal.cz)
Tak ta základní otázka je samozřejmě jestli to má víc zajímat manažery, to znamená vedení firmy, nebo v podstatě zaměstnance, dělníky, v podstatě tu skupinu lidí, která by se mohla bát,tak jak to bylo v případě veškerých průmyslových revolucí, o svoje místo, nebo o svoji budoucnost.

Myslím si, že se to týká všech a musí to každý řešit po své stránce. Manažeři to musí řešit z důvodu zachování konkurence schopnosti firmy, pro kterou pracují a kterou řídí, protože ty technologie, které přináší průmysl 4.0 pokud je správně implementuji, tak by mohly do budoucnosti zajistit velkou konkurence schopnost a velkou výhodu i před ostatními v oboru.

Na druhou stranu zaměstnance to musí zajímat z toho úhlu pohledu, že taky musí trochu myslet na svoji konkurence schopnost, ale ne na tom vlastním trhu výrobků, ale na tom trhu práce. A  v okamžiku, kdy na sobě nebudou pracovat, pokud nebudou zvyšovat svoje vzdělání a tím pádem svojí cenu na trhu práce, no tak mohou taky prohrát.



Jiří Holoubek (www.elcom.cz)

V každém případě ten pojem Průmysl 4.0 by měli znát všichni. Tak jak jsme se učili ve škole, že byly jakési průmyslové revoluce. Ta první, která nějakým způsobem ovládla  nějakou energii, čili nějaká ta pára apod. Druhá, to byla ta hromadná výroba, to znamená ty velké série támhle každý vidí, nebo vzpomene si na ten film s tím Chaplinem jak v té průmyslové době tam šroubuje tam u toho běžícího pásu. Potom ta třetí, to znamená taková ta robotizace začínající a teď nastupuje čtvrtá.

Od toho je odvozený taky ten Průmysl  4.0 a je to opravdu další postupná fáze té průmyslové výroby, ale vzhledem k tomu, že ta čtvrtá průmyslová revoluce nebude právě jenom o té průmyslové výrobě, ta se právě kvůli té maximální otevřenosti, té komunikační otevřenosti v tom celém výrobním, ale i předvýrobním a povýrobním řetězci činnosti spojených s jakoukoliv produkcí, tak díky té otevřenosti právě se bude dotýkat opravdu každého. Tam je potřeba si uvědomit, že vlastně už to není ani tak možná konkrétně průmysl 4.0, ale jakási Společnost 4.0.

To znamená, učíme se chápat to, že díky té obrovské dynamice, té průmyslové výroby, se začneme jinak chovat, ve všech etapách, nejenom životních etapách toho produktu, ale i v etapách vlastních lidí.



Jiří Kůs (www.nanospace.cz)
No tak ona se vlastně ta velká změna, která se odehrává teď v těch technologiích, už začíná zasahovat celou společnost, tak zasáhne všechny, že jo tak o to by se měl zajímat akademik, manažer i dělník. Pořád, když slyším to rozdělování mezi dělníky a manažery, tak si myslím, že to bude anarchronismus tady to dělení, dělení co patří do toho 20.století, nebo 19./20.století, kdy jsou továrníci a manažeři a pak jsou ti dělníci, kteří něco dělají.


SLEDUJTE TECHNOLOGICKÝ VIDEOSERIÁL
www.R4M.cz
a buďte v obraze!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.