Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: PVE Dlouhé stráně v hledáčku kamery (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.07.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

PVE Dlouhé stráně v hledáčku kamery


PVE Dlouhé stráně v hledáčku kamery
O přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé Stráně, která se nachází v Jeseníkách u obce Loučná nad Desnou v okrese Šumperk, bylo již napsáno hodně. Podívejme se na ni krátce s kamerou ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.07.2009


Stavba této neobvyklé elektrárny začala v roce 1978. Do provozu byla uvedena až o 18 let později. Nádrže PVE Dlouhé Stráně mají výškový rozdíl 510,7m. Její horní nádrž se nachází na vrcholu hory Dlouhé Stráně v nadmořské výšce 1350m s provozním objemem 2.580.000m³. Zabírá plochu 15,4ha.

Dolní nádrž leží na říčce Divoká Desná (nadmořská výška 824,7m) a má celkový objem 3.405.000m³ a plochu 16,3ha. V energetické soustavě mají Dlouhé Stráně funkci jak při využití přebytku energie při čerpání vody z dolní nádrže do horní, tak v období nedostatku energie, kdy se turbinovým provozem energie naopak vyrábí.

Technologický proces zajišťují dvě Francisovy turbiny, každá o výkonu 325MW, což představuje největší instalovaný výkon v ČR.

Protože se areál elektrárny nachází uvnitř chráněné krajinné oblasti, je z ekologických důvodů celý provoz umístěn v podzemí, kde je vybudována celá soustava komunikačních, větracích a odvodňovacích tunelů a šachet s celkovou délkou 8,5km.

Na horní nádrž se dostanete po silnici asi po 12km. V případě její nesjízdnosti zejména v zimních měsících je dostupná speciálním tunelem, který má 2400 schodů a je opatřeným plošinovým výtahem. Provoz elektrárny je řízen dálkově z pražského centrálního dispečinku společnosti ČEZ. V létě 2007 proběhla generální rekonstrukce horní nádrže, která již byla v havarijním stavu, a musela tak být vypuštěna horní nádrž.

Předpokládaná roční výroba energie je 997,8GWh. V případě potřeby je přechodový čas z klidu do maximálního turbinového provozu 100s a energii lze dodávat nepřetržitě 6 hodin. Celkové náklady na stavbu činily přibližně 6,5 miliardy korun a elektrárna se zaplatila za sedm let provozu. V prvních deseti letech elektrárna do sítě dodala 2.672.716 GWh energie.

Spolupracovali: Jaroslav Molák a  přátelé ze společnosti: Solid Team
Další alternativní zdroje:
Technet, Jeseníky, Wikipedia ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.