Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

ČES vyzývá k referendu! (1.)


Document Actions
Článek
Budeme "národní frontou" pod všemocnou vládou ESČ? Kdo bude mluvit a prosazovat oprávněné zájmy českých "elektrikářů"? Nevyřešených a velmi důležitých otázek je však mnohem více.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.07.2002
reklama

Vážení kolegové, vedení jednotlivých svazů a cechů v těchto dnech řeší otázku: Kdo bude mluvit a prosazovat oprávněné zájmy českých "elektrikářů"? Nevyřešených a velmi důležitých otázek je však mnohem více.

Některé stručně uvedu:
1) Kdo nás elektrotechniky bude zkoušet?
- dle připravovaného návrhu ESČ (Elektrotechnický svaz český) to má být pro samostatného elektrotechnika (§ 6 vyhl. 50) zaměstnavatel nebo živnostenské společenstvo a pro vedoucího elektrotechnika (§ 8) již akreditovaná osoba???
2) Víte koho HK (Hospodářská komora) jmenovala v loňském roce k inspekční činnosti elektro?
- dipl. technik Jiří Hemerka, Olomouc - Elektrotechnický svaz český
- Oldřich Holub, Protivín - Elektrotechnický svaz český
- Jindřich Neubauer, Vlašim - Elektrotechnický svaz český
- Josef Lisý, Benešov - Elektrotechnický svaz český
- ing. Jiří Kovář, Brno - Elektrotechnický svaz český
3) Víte te, že od 01.07.2003 skončí platnost oprávnění (na montáže, opravy a údržbu el. zařízení...) vydaná orgány státního odborného dozoru (IBP), ale pouze ta vydaná do 31.12.1992. Všechna novější mají neomezenou platnost...
4) Víte, že mistrovské kurzy elektro silnoproud připravované HK v Kroměříži mají stát téměř 60.000,- Kč?
5) Líbí se Vám, že se na těchto kurzech bude učit i pedagogika, účetnictví a České právo...?
6) Znáte některý z dnešních svazů, hájících obecné i odborné zájmy nás elektrotechniků a našich zákazníků již dnes? Jestliže ano, ozvěte se prosím, nebo zašlete kontaktní adresu.
Náš Český elektro svaz (ČES) stál např. u těchto úspěšných snah: aby opravy ČSN byly zdarma, aby nebyly rušeny důležité ČSN bez náhrady, aby před elektroměry mohly být montovány jističe s charakteristikou C i D ....
Začátkem května jsme velmi uvítali snahy Libereckého cechu o nějakou formu spolupráce jednotlivých svazů v ČR, který byl posléze deklarován na setkání 14.5. na HK v Praze.

Z tohoto setkání dle našeho názoru vyplynuly dvě reálné varianty:
Obě by mohly být založeny na stejném finančním základu. Část členských příspěvků jednotlivých svazů by byly předávána na činnost zastřešujícího subjektu a členství v HK.

  • A) Založení Centrální elektro svazu České republiky.
    Tato varianta je ověřena i v sousedním Německu, kde zastřešujícím elektro svazem je "Centrální elektro svaz Německa". Členy tohoto právního subjektu při Hospodářské komoře by byli zástupci jednotlivých svazů. Váha jednotlivého hlasu by pak byla demokraticky odvozena od počtu členů jednotlivého svazu. A tajnou volbou by bylo voleno představenstvo a president Centrálního elektro svazu. Toto řešení nebrání do budoucnosti vytvoření krajského a případně i okresního členění, usoudí-li demokratická většina o takové (ekonomicky náročnější) potřebě.
  • B) Jednotlivé svazy dají mandát Elektrotechnickému svazu českému k zastupování elektrotechniků v rámci Hospodářské komory ČR. Pro tuto variantu hovoří plná připravenost a ochota ESČ převzít tuto vedoucí úlohu. ESČ je již i členem HK. Jednotlivé krajské zástupce by volily dle své vůle příslušné spolky a cechy v příslušném kraji.

Odpověď na referendum - hledání většinového názoru....

  • A) Jsem pro vytvoření Centrálního elektro svazu ČR jako samostatné právnické osoby složeného ze zástupců jednotlivých svazů a cechů se začleněním do HK.
  • B) Jsem pro svěření mandátu ESČ Praha k zastupování elektrotechniků v rámci Hospodářské komory ČR formou převzetí statutu profesního společenstva v oboru elektro.
  • C) Jsem pro úzkou spolupráci všech svazů - bez právní subjektivity.
    Společné lobování u státních orgánů, poslanců a institucí ve prospěch elektrotechnické veřejnosti. Takováto spolupráce je možná hned a zadarmo!

Vážení informujte o tomto referendu i své známé a odpovědi zasílejte prosím na adresu:

E-mail: valenta.ces@c-box.cz.
Nebo písemně na adresu Český elektro svaz Praha, svazová kancelář, Vyšehoří č. 62, 789 01 Zábřeh.

Děkuji.
Štěpán Valenta
ČES Praha

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933