Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Bezpečnost práce

IN-EL: Kniha Prozatímní a dočasná elektrická zařízení 2017

  • 7.08.2017
IN-EL: Kniha Prozatímní a dočasná elektrická zařízení 2017
Jen na pár dnů, pak se to zapojí správně ... oznámil chlapík s velkým břichem a natáhl jistič. Následky podobných výroků již mnozí známe. Z původně dočasných záměrů se v některých případech stává běžně užívané zařízení. A pokud nejde o pravidelně revidovaný provoz, může se taková instalace stát příčinou budoucích problémů. Ten, kdo řeší provizorní a dočasná připojení se bude zajímat o způsob jak to provést bezpečně a v souladu s doporučením platných norem ...

RADETON: Magnetické kladívko, pomocníkem pro zvedání roštů

  • 28.07.2017
RADETON: Magnetické kladívko, pomocníkem pro zvedání roštů
Radeton je značka známá například jako distributor vyhledávacích přístrojů, lokátorů k vyhledávání tras, popřípadě poruch. Inu, kdo z oboru nezná Radiodetection? Ovšem na brněnském veletrhu nás vyjímečně zaujalo něco zcela jiného. Pomůcka! Pokud například zvedáte kovové krycí plechy různých kanálů, pak víte, že to není jednoduchá operace. Někdo namítne, že mu postačí šroubovák! V takovém případě odkrytujte 50 metrů a možná změníte názor ...

Fotopříběh v IRÁKu objektivem elektromontéra

  • 26.05.2017
Fotopříběh v IRÁKu objektivem elektromontéra
Ze stavby jednotky petrochemického průmyslu na jihu Iráku ... Stát, ve kterém se stále bojuje, potřebuje rekonstrukci infrastruktury. Stačí několik pohledů a asi není potřeba se moc rozepisovat. Pomoc přichází z různých oblastí světa a i Češi se zapojují. Mezitím co média kvalitně informují o naší vojenské a humanitární pomoci, tak o pomoci technické jakoby nikdo neuměl napsat větu.

Co podle Františka Kosmáka elektrotechnici nejčastěji neznají?

  • 23.08.2016
Co podle Františka Kosmáka elektrotechnici nejčastěji neznají?
František Kosmák za svůj život vyškolil bezpočet elektrotechniků. S mnohými osobně komunikuje nad problematikou, která je pro jeho protějšky nepochopitelná nebo zcela neznámá. Proto jsme se tentokrát Františka Kosmáka zeptali, co elektrotechnici u zkoušek nejčastěji neznají. A položme si ruku na srdce, zda náš vlastní postoj koresponduje s tímto sdělením odborníka ...

Bezpečnost při měření

  • 11.05.2016
Bezpečnost při měření
Při měření v elektrickém rozvodu a všude tam, kde může být napětí vyšší, než je dovolené dotykové napětí, musíme pracovat velmi opatrně a dodržovat bezpečnostní předpisy, aby nedošlo k úrazu elektrickým prou­dem. Jde o práci pod napětím, a proto mohou tato měření provádět jen osoby s odbornou kvalifikací, znalé pracovních a provozních předpisů.

Bezpečnost práce při zkušebním provozu prototypů strojních zařízení

  • 11.02.2016
Bezpečnost práce při zkušebním provozu prototypů strojních zařízení
Většina firem v průběhu času modernizuje či rozšiřuje své strojové vybavení za účelem zkvalitnění či zrychlení výroby nebo také v případě, kdy chce začít s výrobou zcela nového výrobku. V tomto článku se budeme zabývat případy, kdy firma pořizuje zařízení tzv. "na míru", u kterého požaduje specifické parametry s ohledem na své výrobní potřeby, a také jedním případem, kdy výrobce testoval prototyp zařízení. Nebudeme se tedy nyní zabývat standardními, sériově vyráběnými a dodávanými strojními zařízeními, jejichž instalace a zkušební provoz však také nesou mnohá rizika.

OBO: Nový rekord - kilometrový kabelový žlab za 48 minut a 41 sekund

  • 7.12.2015
OBO: Nový rekord - kilometrový kabelový žlab za 48 minut a 41 sekund
Postavit z kabelových žlabů RKS-Magic v co nejkratším možném čase kilometr dlouhou trasu. Takový cíl si dali v OBO Bettermann. Úkol jim usnadnil inovativní násuvný spoj, díky kterému lze díly jednoduše vzájemně zasunout, zaklapnout a je hotovo. To vše přitom zcela bez šroubů, spojek nebo jiného příslušenství. A tak cíle dosáhli v celkovém čase 48 minut a 41 sekund.

Úraz pracovníka provádějícího měření zkoušečkou napětí Z10

  • 21.05.2015
Úraz pracovníka provádějícího měření zkoušečkou napětí Z10
V rozvodně nn měřil pracovník v poli rozvaděče napětí zkoušečkou Z10. Byl jmenován pracovníkem odpovědným za bezpečnost elektrického zařízení a splňoval kvalifikaci, ale nikdo nevěděl, proč a za jakým účelem do rozvodny vlastně šel. Ani sám postižený si nic nepamatoval. Zkrat nastal na přívodních svorkách pojistkového odpínače mezi fázemi. Pojistkový odpínač byl napojen izolovanými lany a tato odbočka sloužila jako rezerva. Pracovník byl popálen na rukou a v obličeji. Co odhalilo vyšetřování?

Úraz pracovníků při měření měřicím přístrojem

  • 6.05.2015
Úraz pracovníků při měření měřicím přístrojem
Dva pracovníci měli za úkol zjistit a odstranit zemní spojení v rozvodně nn. Při této příležitosti začali měřit napětí. Měřili mezi dvěma fázovými přípojnicemi v jednom poli rozvaděče. První držel měřicí hroty a měřil napětí a druhý stál za ním v zákrytu a v levé ruce držel měřicí přístroj tak, aby první viděl na displej. Při přiložení hrotů k přípojnicím nastal zkrat a měřicí přístroj vyhořel, o půl metru níže nastal zkrat krajní fáze na kostru odpínače a následně zkrat mezi všemi třemi fázemi. Oba pracovníci byli popáleni na rukou a v obličeji. Co odhalilo šetření úrazu?

Úraz pracovníka při výměně nožových pojistek

  • 22.04.2015
Úraz pracovníka při výměně nožových pojistek
Na údržbu elektrostatického odlučovače popílku byla přivolána dodavatelská firma. Elektrikář firmy provozující elektrostatický odlučovač zajistil pracoviště na základě příkazu B. Takto firma předala zajištěné pracoviště dodavatelské firmě. Pracovník, kterému se stal úraz, chtěl po provedených opravách zařízení vyzkoušet a za tím účelem začal do pojistkových spodků zasouvat nožové pojistky. Při této činnosti nastal zkrat mezi fázemi pojistkou, kterou postižený zasouval. Co odhalilo šetření úrazu?

Úraz pracovníka provádějícího zateplení bytového domu

  • 8.04.2015
Úraz pracovníka provádějícího zateplení bytového domu
Po nalepení izolačního polystyrenu při zateplování fasády bytového domu pracovník vrtal otvory a následně osazoval zajišťovací hmoždinky. Při vrtání v okolí elektrické skříně navrtal přívodní kabel do HDS a nastal zkrat. V jeho důsledku byl popálen na rukou a v obličeji. K jakým zjištěním dospělo vyšetřování tohoto pracovního úrazu?

Úraz pracovníka při práci v míchárně barev

  • 9.03.2015
Úraz pracovníka při práci v míchárně barev
V míchárně barev jednoho nejmenovaného podniku došlo ke vznícení par kolem plnicího hrdla sudu a následně požáru celé přípravny barev. Všichni zaměstnanci utekli různými otvory v budově - až na jednoho, který byl po uhašení požáru nalezen v bezvědomí v zadní části míchárny přiotráven zplodinami hoření. Po měsíci pobytu v nemocnici tento pracovník zemřel. Jaká pochybení byla příčinou vzniku požáru a jak mu šlo předejít?

Kdy je nutné sepsat záznam o úrazu v případě zasažení elektrickým proudem

  • 21.01.2015
Kdy je nutné sepsat záznam o úrazu v případě zasažení elektrickým proudem
Co je podle zákoníku práce nutné dodržet při vyšetřování pracovního úrazu? O jakých pracovních úrazech vede zaměstnavatel evidenci v knize úrazů? V jakém nařízení vlády jsou uvedeny povinnosti z hlediska provádění záznamu o úrazu? A v jaké příručce jsou tyto záležitosti rozvedeny podrobněji? To se dozvíte v tomto článku.

Klasifikace spotřebičů

  • 9.01.2015
Klasifikace spotřebičů
Ke správnému využití spotřebičů je třeba znát jejich klasifikaci. Dělit se mohou podle způsobu ochrany před úrazem elektrickým proudem a dále pak podle způsobu jejich připojení, možnosti manipulace a druhu využívané energie. Ochrana před úrazem elektrickým proudem se zajištuje v podstatě dvěma navzájem nezávislými opatřeními tak, aby při poruše jednoho ochranu zajistilo druhé opatření. Do jakých tříd se spotřebiče dělí podle kombinace ochranných opatření? To se dozvíte v tomto článku.

Popište, co je to řízení potenciálu

  • 30.12.2014
Popište, co je to řízení potenciálu
U jakých instalací, sítí a zařízení se uplatňuje řízení potenciálu a k čemu slouží? Jak se sníží dotykové a krokové napětí u elektrických zařízení pracujících s velkými proudy odtékajícími do země na přípustnou hodnotu? V jakých případech není řízení potenciálů prostředkem základní ochrany, ale slouží jako ochrana při poruše? To se dozvíte v tomto článku.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933