Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Pracovník, Podnikající, Legislativa, Bezpečnost práce

SOLID 63: Petr Létal o dnešní způsobilosti a souvisejících dokladech

  • 4.07.2023
SOLID 63: Petr Létal o dnešní způsobilosti a souvisejících dokladech
Změny v zákoně 250/2022Sb. přinesly nové požadavky na odbornou způsobilost v elektrotechnice. Jak dnes postupovat při získávání odborné způsobilosti? Petr Létal se zamýšlí nad podrobnostmi těchto požadavků, včetně rozlišení mezi osobami znalými, poučenými a školenými. Jaká školení a ověřování znalostí jsou pro osoby poučené nezbytné a jaký je jejich vztah k ostatním kategoriím odborné způsobilosti v elektrotechnice? Sledujte tento článek se záznamem přednášky ve formátu IP007!

KNIHA: Vyhrazená elektrická zařízení a odborná způsobilost v elektrotechnice

  • 11.05.2023
KNIHA: Vyhrazená elektrická zařízení a odborná způsobilost v elektrotechnice
První publikace o nové legislativě nahrazující na legendární vyhlášku 50/78Sb. Snahou autora bylo objasnit vše zásadní tak, aby se čtenář v nové legislativní podobě orientoval. Celý profesní život oscilujeme mezi odbornými znalostmi a znalostmi bezpečné práce. Jde o obsahové sourozence, kdy jeden bez druhého nemůže v elektrotechnice být. Jak se tato parafráze od 1.7. 2022 objevuje na papíře, popisuje právě tato publikace. Jako u každého nového nařízení dochází ke špatným výkladům, nepochopení a zmatkům, proto doporučuji si ujasnit to, co nás bude provázet po zbytek elektrotechnické kariéry včas. Malou recenzi sledujte zde!

PS250# Kam se poděl můj § vyhlášky 50/78Sb.?

  • 20.07.2022
PS250# Kam se poděl můj § vyhlášky 50/78Sb.?
Pokud si pokládáte otázku: "Kam jsem se se svým paragrafem přesunul v novém prováděcím předpise zákona 250/2021Sb.?", nejste sami. Odpověď by měl znát každý držitel původního Osvědčení podle vyhlášky 50/1978Sb. K tomu je potřeba znát původní i novou strukturu zákona. Stávající platí od 1. července 2022. K lepšímu, rychlejšímu pochopení má posloužit následující článek s tabulkami a odkazy na související úryvky a soubory.

O Zákoně 250/2021 Sb. hovoří Petr Létal ze SOLIDTEAM

  • 1.07.2022
O Zákoně 250/2021 Sb. hovoří Petr Létal ze SOLIDTEAM
Poslechněte si velice dobře připravenou přednášku Petra Létala, SOLIDTEAM, která objasňuje rozdíly mezi vyhláškou 50/1978Sb., která skončila a nařízeními Vlády č. 190 a 194/2022 Sb., které platí ode dneška spolu se Zákonem 250/2021Sb. Co se vše změní? Jak přejdeme po více než čtyřiceti letech na jiná pravidla? Jedinečný záznam z 61. konference SOLIDTEAMu lze poslouchat zde!

O Zákoně 250/2021 Sb. hovoří Miroslav Záloha ze SUIP

  • 29.06.2022
O Zákoně 250/2021 Sb. hovoří Miroslav Záloha ze SUIP
Na sklonku Zákona 174/1968 Sb. a legendární vyhlášky 50/1978 Sb. jako prováděcího předpisu zmíněného zákona, se živě diskutuje, jak vše bude fungovat od 1. července 2022. Určitě si můžeme být jistí, že fyzikální zákony, pro elektrotechniky především Ohmův zákon a oba zákony Gustava Roberta Kirchhoffa po vyjítí Zákona 250/2021 Sb. v platnost, budou stále stejné. Rovněž pak bezpečnostní pravidla při práci na elektrických zařízeních. Co tedy můžeme očekávat? Nová Nařízení vlády jsou schválená a čeká se jejich oficiální vydání. v této krátké přednášce Miroslav Záloha, SUIP, stručně popisuje to základní ...

Prozatimní elektrická zařízení v průmyslu musí být pod drobnohledem

  • 9.08.2018
Prozatimní elektrická zařízení v průmyslu musí být pod drobnohledem
Dočasná, prozatimní zařízení v soukromé bytové výstavbě jsou již jakýmsi tradičním národním koloritem. Tedy i přes to, jak terminologii vysvětluje v následné diskusi Jan Franěk. V průmyslových objektech se situace podstatně liší. Jde sice stále o bezpečnost, ale také více o peníze! Pokud pomineme výpadek výroby vlivem prozatimního elektrického zařízení, tak ještě uvažujme možný úraz a z toho vyplývající finanční následky. Kdy se nejčastěji přistupuje v takových objektech k prozatimním řešením?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933