Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: PS250#8: Bude možné provést proškolení z místně provozních podmínek odděleně? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.05.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

PS250#8: Bude možné provést proškolení z místně provozních podmínek odděleně?


PS250#8: Bude možné provést proškolení z místně provozních podmínek odděleně?
Legendární vyhláška 50/78Sb. byla často kritizována, že buď je prováděna příliš obecně, s velkým počtem školených, nebo odděleně od části místě bezpečnostě provozních předpisů. Lze říci, že existovalo několik názorových táborů, které se za celou dobu platnosti padesátky neshodli na stejném provádění. Od vzniku nadčasové vyhlášky padesát uplynulo bohužel už tolik času, že se původní okolnosti natolik změnily, že se musíme ptát, zda nový předpis bude splňovat podobné cíle jako jeho předchůdce. Dnes již nemáme ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 4.05.2022



... velké podniky s tisíci elektromotéry. Máme mnoho malých firem a tisíce OSVČ pracovníků. Pamatuje na toto Zákon 250/21Sb. a jeho Nařízení vlády, které v této době je před schválením?



Přepis mluveného slova ...

Bude možné provést proškolení z místních provozních bezpečnostních pravidel odděleně od přezkušování obecného technického charakteru zkoušek?

Radek Roušar, Elektrotechnický Svaz Český (ESČ)
Ano, na toto návrh nového nařízení vlády pamatuje. Jedná se především o případy, kdy školení a přezkoušení odborné způsobilosti v elektrotechnice provádí externí dodavatel, kterému nemohou být známy veškeré vnitřní předpisy, a proto návrh nového nařízení vlády umožňuje, aby osoba skládající zkoušku z odborné způsobilosti prokázala prověření znalostí vnitřních bezpečnostních předpisů svého zaměstnavatele potvrzením podepsaným osobou odpovědnou za elektrické zařízení svého zaměstnavatele.

Zákon 250/2021Sb. stáhnete zde!
Původní vyhlášku 50/1978Sb. stáhnete zde!
Činnost Elektrotechnického svazu Českého (ESČ) sledujte zde!


 
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.