Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: PS250#7: Změní se s příchodem 250 i poplatky za přezkoušení z bezpečnosti práce? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.04.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

PS250#7: Změní se s příchodem 250 i poplatky za přezkoušení z bezpečnosti práce?


PS250#7: Změní se s příchodem 250 i poplatky za přezkoušení z bezpečnosti práce?
Doposud nebyly poplatky za školení a přezkoušení dle vyhlášky 50/78Sb. nijak předepisovány nebo regulovány. Jejich výška, podobně jako kvalita přednášek byla od nuly různá. Proslýchá se, že s příchodem zákona 250/21 Sbírky se změní i poplatky. Dotkne se to i přezkoušení bezpečnosti práce na elektrických zařízeních? O jaké poplatky přesně jde? Jak se tedy bude stanovovat cena? Co cenu může ovlivnit a kdo bude mít rozhodující pravomoc zvolit příslušnou taxu?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 26.04.2022






Radek Roušar, Elektrotechnický Svaz Český (ESČ)
Co se týká poplatků, je nutno si uvědomit, že musíme rozlišovat mezi poplatky, které i v současné době určuje ministerská vyhláška, což jsou poplatky za činnost TICŘ a pak jsou tu platby za činnosti, které jsou vykonávány v rámci vyhl. 50/1978 Sb., které ani v současné době nejsou nikterak upraveny, tedy neexistuje žádný právní předpis, který by je upravoval.

Podíváme-li se na poplatky upravené novým zákonem, jedná se striktně o poplatky za činnost pověřené organizace, tedy TIČR. V zákoně jsou skutečně uvedeny poplatky, které jsou vyšší než současný stav. Nicméně je nutno podotknout, že jsou to tzv. zákonem maximálně přípustné poplatky, tedy maximální výše, kterou může MPSV svým novým nařízením stanovit. Dle mých posledních informací nařízení vlády, které stanovuje poplatky za činnost pověřené organizace zachovává poplatky v současné výši. Nicméně je zde nutno podotknout, že s finálním závěrem je nutno vyčkat na to, co vláda skutečně schválí.

Poplatky za školení a přezkoušení odborné způsobilosti v elektrotechnice nejsou závazně stanoveny a ani dle nové legislativy by závazně stanoveny být neměly. Jejich výše tak bude i nadále záviset na subjektu, který zkušební komisi sestaví.  

Zákon 250/2021Sb. stáhnete zde!
Původní vyhlášku 50/1978Sb. stáhnete zde!
Činnost Elektrotechnického svazu Českého (ESČ) sledujte zde!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.