Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: PS250#6: Bude povinnost oznamovat školení a přezkoušení úřadům? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 21.04.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

PS250#6: Bude povinnost oznamovat školení a přezkoušení úřadům?


PS250#6: Bude povinnost oznamovat školení a přezkoušení úřadům?
Budou se muset v souvislosti se Zákonem 250/2022Sb. i nadále oznamovat termíny školení a přezkušování, jako kdysi na Inspektorátu bezpečnosti práce? Pamětníci vzpomínají, že samo očekávání přítomnosti kontrolního orgánu dalo celé události zcela jinou vážnost než některé tradované dnešní praktiky. V čem spočívá proslýchané zpřísnění? Radek Roušar vysvětluje: "... revizní technik je státem prověřený člověk, jeho znalosti jsou ověřeny, a proto lze očekávat, že zkoušky budou provádět s veškerou pečlivostí a odborností. Pokud se ukáže, že ...".
Tým portálu Elektrika, ze dne: 21.04.2022





Přepis mluveného slova ...

Radek Roušar, Elektrotechnický Svaz Český (ESČ)
Povinnost hlásit zkoušky z odborné způsobilosti v elektrotechnice (ne IBP, ale Inspekce práce) v nové legislativě není uvedena. Žádné takové hlášení nebude muset být, ale zpracovatelé nového předpisu měli zájem, aby byly zkoušky kvalitnější. V tom spočívá požadavek, aby byl vedoucím zkušební komise revizní technik, až na výjimku rozvodných a distribučních společností.

Revizní technik je státem prověřený člověk, jeho znalosti jsou ověřeny, a proto lze očekávat, že zkoušky budou provádět s veškerou pečlivostí a odborností. Pokud se ukáže, že nejsou výsledky správné, že například někdo rozdává osvědčení v restauraci za dvě piva, tak má SUIP (Státní úřad inspekce práce) daleko více možností si zjednat nápravu než dříve.

A zákon řeší za jakých podmínek a okolností je možné Osvědčení nebo Oprávnění revizního technika odebrat. To je náhradní kontrolní mechanismus, který nahradí ohlášení, tak jak to bylo nastaveno na původní IBP.

Zákon 250/2021Sb. stáhnete zde!
Původní vyhlášku 50/1978Sb. stáhnete zde!
Činnost Elektrotechnického svazu Českého (ESČ) sledujte zde!



TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.