Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: PS250#5: Kdo bud moci novou 250ku školit? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.04.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

PS250#5: Kdo bud moci novou 250ku školit?


PS250#5: Kdo bud moci novou 250ku školit?
Změní se s příchoden Zákona 250/21Sb. také místa, kde se budou elektrotechnici školit a přezkušovat? Tichá pošta roznáší různé domněnky. Budou to akreditovaná místa nebo to zůstane u systémů stejného a vyššího paragrafu? V samotném zákoně se o podobné změně nedočteme, nebude to předmětem tolik očekávaného nařízení vlády? V každém případě musíme odlišovat přezkušování revizních techniků a přezkušování osob poučených nebo znalých. Kde tedy budeme školeni a přezkušováni, prozrazuje tento díl pořadu o Zákoně 250 ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 7.04.2022




Přepis mluveného slova ...

Radek Roušar, Elektrotechnický Svaz Český (ESČ)
Spousta lidí si klade otázku, kdo bude moci školit novou dvěstěpadesátku nebo respektive odbornou způsobilost v elektrotechnice. Ona otázka je postavená vlastně trošičku špatně a hlavně, opět se tu šíří spousta fám. Není tak dalece důležité to, kdo to bude moci školit, ale kdo to bude moci přezkušovat a kdo bude ověřovat znalosti uchazečů.

Samotný zákon se tak dalece školením nezabývá, ale stanovuje jasné požadavky na to, kdo má zkoušet, kdo má přezkušovat a kdo za to má nést odpovědnost. Teď je nutné si uvědomit, že i podle současné vyhlášky 50 tady máme dvě skupiny těchto školení a přezkušování. Máme skupinu revizích techniků, kterou přezkušuje v současné době komise (TIČR) Technické inspekce České republiky a máme tu osoby znalé, osoby poučené, které přezkušují odborné komise různých zaměstnavatelů, spolků, školících agentur atp.

V této věci se téměř nic nemění. I nadále bude platit, že revizní techniky přezkušuje nebo zkouší odborná komise pod vedením inspektora (TIČR) Technické inspekce České republiky. Byť v zákoně je řečeno, že to bude dělat pověřená organizace, což je v dalších ustanoveních jasně specifikováno, že jde právě o TIČR.

V oblasti revizích techniků žádnou změnu nehledejme, nečekejme. Co se týká osob znalých, osob poučených, které se nově budou jmenovat elektrotechnik, vedoucí elektrotechnik a osoba poučená, tak tam také k zásadní změně nedochází, protože i nadále budou moci přezkušovat odborné komise. Odbornou komisi si může složit dle své vůle buď samotný zaměstnavatel nebo může vyslat zaměstnavatel své zaměstnance ke zkušební komisi třeba nějakého odborného spolku, či školící agentury. Jediná změna, která tam nastane je, že předseda trojčlenné komise bude vždy muset být revizní technik.

Jedinou výjimku z tohoto ustanovení mají rozvodné a distribuční závody, kde bude moci být předsedou zkušební komise osoba odpovědná za elektrické zařízení daného subjektu s tím, že jeho odborná způsobilost musí být minimálně vedoucí elektrotechnik. To je jediná výjimka. Jinak bude muset být vždy předseda zkušební komise revizní technik. Rozhodně není pravda, že by měly nově vznikat nějaké autorizované nebo akreditované subjekty, které jako jediné budou moci toto provádět. I nadále bude platit stávající praxe, na kterou jsme zvyklí, tzn. pokud jste byli zvyklí, že vás váš zaměstnavatel posílal do společnosti "ABC s.r.o.", kde jste skládali zkoušku z odborné způsobilosti v elektrotechnice, tak se nic nemění a i po 1.7.2022 budete do té stejné firmy, pokud to ta firma bude chtít nadále dělat, budete moct chodit a tam zkoušku skládat. Nebo si komisi složí přímo váš zaměstnavatel.

Zákon 250/2021Sb. stáhnete zde!
Původní vyhlášku 50/1978Sb. stáhnete zde!
Činnost Elektrotechnického svazu Českého (ESČ) sledujte zde! 
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Po stopě zákona 250/2021Sb. - , - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.