Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: #EH: První žárovka jako kuriozita roku 1841 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.05.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

#EH: První žárovka jako kuriozita roku 1841


#EH: První žárovka jako kuriozita roku 1841
První pokusy se žárovkami se nebraly příliš vážně. Protože bylo více osob prosazujících nový způsob osvětlení, vznikaly různé pokusy použití v praxi. Edison nebyl jediný, kdo vynalézal žárovku. Existoval totiž německý hodinář, který vymyslel podobný typ, osvětloval jím svou výkladní skříň. Ale proč je žárovka připisovaná Edisonovi?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 29.05.2009



Goebelův typ

Zatím se elektřina vlastní energetickohospodářské soutěže téměř neúčastnila. Galvanické články a různé ty magnetoelektrické stroje vyráběly jen malé množství elektřiny. Také o upotřebitelné elektromotory se pokoušeli již desetiletí marně. Roku 1841 rozepsal Deutscher Bund soutěž na konstrukci elektrické lokomotivy. A po pětadvaceti letech ji zase odvolal, poněvadž nebylo předloženo ani jedno praktičtější řešení.


Edisonův typ

Četné byly pokusy s elektrickým obloukovým světlem. Roku 1849 bylo po prvé osvětleno jeviště elektrickým světlem, v pařížské Opeře. Za několik let dostala obloukové lampy jedna světlárna (maják). Byly to však ojedinělé kuriozity, nevědělo se, zda se osvědčí.

Když asi v půli padesátých let minulého století sestrojil německý hodinář Heinrich Goebel elektrickou žárovku podle všech pravidel - lahvičku to od kolínské vodičky se zuhelněným vláknem bambusovým - nezajímal se o ni opravdově nikdo. Jako chudý vystěhovalec postával Goebel v newyorských ulicích před vozíkem a ukazoval svůj div za 1 cent. Tato první žárovka na světě byla pouhou kuriozitou pro pouliční obchod. Takovými žárovkami osvětloval Goebel i výklad svého krámku, napájel je 60 články.


Edisonův typ

Friedrich, Alexander. Neviditelná armáda. Praha, 1942.

Více o Heinrichu Gobelovi zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.