Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

První ročník Festivalu světla a videomappingu


Document Actions
První ročník Festivalu světla a videomappingu
Jaký byl letošní první ročník videomappingu a kde se konal? Co si představit pod záhadným slovem "videomapping"? Kde akce probíhala, co bylo doprovodným programem a jaké osobnosti jsme zde mohli potkat? Který z týmů získal první cenu a koho ocenili diváci?. Kolik svítidel, zásuvek a kolik metrů kabelů bylo potřeba pro tuto show? Může budova fungovat jako ekvalizér? Co je to beambox? ...
Jana Kotková, ze dne: 29.11.2011
reklama

 

Poslední týden v září se jindy potemnělé Horní náměstí v Olomouci na pět nocí rozzářilo speciálními světelnými instalacemi, které zásadně změnily vzhled několika historických budov. Důvodem bylo konání Festivalu světla a videomappingu (dále jen festival) nazvaného Vzáří – Septembeam. Festival byl připravován déle než rok. Letošní první ročník představil ojedinělý pokus o spojení seriózní oborové události s divácky zajímavým kulturním programem ve veřejném prostoru, který byl jeho stěžejním tématem. Světelné instalace architekturního osvětlení s interaktivními prvky od společnosti Philips a první mezinárodní soutěž ve videomappingu v Evropě přilákaly do Olomouce tisíce návštěvníků*). Součástí festivalu byl také bohatý doprovodný program, nabízející vedle akcí pro širokou veřejnost (koncerty, divadlo aj.) několik odborných přednášek a workshopů. Některým z nich se budeme v článku věnovat podrobněji.

Co je to videomapping?
Videomapping je audiovizuální umění využívající projekci ve volném prostoru na libovolné objekty, např. fasády domů, na které promítá prostorové (3D) modely a animace vytvořené přímo na míru těmto objektům. Reálné kulisy tak mohou působením světla, tmy a filmových sekvencí měnit svůj tvar, pohybovat se a být součástí světelného divadla.

Světelné instalace
Společnost Philips, (spoluorganizátor festivalu), zde navázala na loňský první svátek světla v Jablonci nad Nisou. Ke speciálnímu barevnému osvětlení devíti budov, které po celou dobu trvání festivalu oživovalo olomoucké Horní náměstí, řekl Hynek Bartík ze společnosti Philips: "Takové barevné osvětlení není něco, čím bychom chtěli náměstí běžně osvětlovat, má především za úkol ukázat, jaké jsou dnes v architekturním a urbanistickém osvětlení možnosti, a to nejen co se týče výsledného osvětlení, ale i snadnosti práce s těmito svítidly. Dovedete si představit, že na pět dní přivezete z celé Evropy přes 100 svítidel a na tak krátkou dobu je jednoduše, bez narušení budov osadíte do míst, kde by v reálné aplikaci byla umístěna?" To, že práce s LED svítidly je opravdu jednoduchá, potvrzuje skutečnost, že jejich instalace na fasády domů zahájená v úterý 20. září byla včetně jejich nočního směrování hotová již ve čtvrtek 22. září ráno. Všechna svítidla byla po skončení festivalu demontována za necelých šest hodin! Pro zajímavost dodáváme, že k instalaci svítidel bylo mj. použito více než 300 svorek pro krátkodobou instalaci, přes 500 metrů kabelu, na 200 zásuvek, pět wifi pojítek atd.


Horní náměstí v Olomouci se na pět nocí rozzářilo speciálními světelnými instalacemi

Statické osvětlení budov bylo doplněno ojedinělým, interaktivním osvětlením radnice. Mimo jiné zde bylo použito pět největších sériově vyráběných světlometů ColorReach s příkonem 290W. Tato svítidla s rozptylnými skly osvětlovala vysokou radniční věž, zevnitř půdu radnice a světoznámý orloj. Ostatní části fasády osvětlovala svítidla ColorGraze s příkonem 75W. Téměř 30 svítidel komunikovalo se systémem řízení tak, že osvětlení mohlo reagovat na zvuk. Osvětlení tří elektricky nezávislých částí (fasáda, věž, půda) bylo ovládáno bezdrátově, aniž by to kdokoliv mohl poznat např. z rychlosti odezvy. Výsledkem bylo vytvoření obřího ekvalizéru, který svítil podle hudební produkce nebo mluveného slova.


Noc světel a první soutěžní večer si nenechaly ujít tisíce návštěvníků

V rámci tzv. Noci světel si návštěvníci festivalu měli možnost sami vyzkoušet tzv. beambox (Pozn.: přesmyčka beatbox + beam), unikátní technické zařízení, kdy barevné osvětlení budovy dynamicky reaguje na hudbu z pódia či na zvuky z publika.
V centru náměstí byl postaven dvoustěnný nafukovací stan, prosvětlený dvaceti svítidly, přičemž barevné scény jimi tvořené bylo možné měnit z jakéhokoliv zařízení iPhone připojeného na síť wifi stanu.


V rámci Noci světel si návštěvníci festivalu měli možnost vyzkoušet tzv. beambox, unikátní technické zařízení, kdy barevné osvětlení radnice dynamicky reaguje na hudbu z pódia či na zvuky z publika

Uprostřed stanu stál stojan se svítidly iColorAccent (svítidla délky 1,2m, která se používají pro vytváření velkoplošných videodisplejů s nízkým rozlišením). Jeho barevné scény bylo rovněž možné snadno bezdrátově měnit a ovlivnit tak světelnou atmosféru uvnitř stanu. V těchto prostorách se mj. konala tisková konference k festivalu nebo workshop Moderní osvětlovací systémy Philips nejen pro naše města, seznamující pozvané hosty i veřejnost s nejnovějšími produkty společnosti Philips v oboru spotřební elektroniky, osvětlení pro domácnosti, ale i systémů pro veřejné, architektonické a urbanistické osvětlení.


Prosvětlený dvoustěnný stan Philips Ambiente Cafe uprostřed náměstí


Světelnou atmosféru uvnitř stanu bylo možné bezdrátově  ovlivňovat změnami scén sestavy RGB svítidel iColorAccent

Kulatý stůl a konference Světlo pro naše města
V moderní budově Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého, jednoho z hlavních partnerů festivalu, se ve čtvrtek 29. září odpoledne – v návaznosti na mezinárodní Kulatý stůl architektů, zastupitelů měst a obcí, světelných designérů a zástupců univerzit, diskutujících o hlavních problémech a výzvách dnešních moderních měst a obcí – konala konference Světlo pro naše města.


Konference Světlo pro naše města – o světelných diodách ve veřejném osvětlení hovořil Petr Žák

Téměř 150 zájemců z řad představitelů měst a obcí, architektů, světelných techniků, designérů aj. se přišlo seznámit s nejnovějšími možnostmi zkvalitnění života obyvatel pomocí osvětlení. Stěžejní přednáška, která byla zároveň přenášena do nafukovacího stanu na Horním náměstí, patřila jednomu z nejvýznamnějších světelných designérů Rogeru Narbonimu, který na svých projektech předvedl použití světla v urbanismu, a přítomné tak seznámil s vývojem, strategiemi a prvky architekturního osvětlení. Roger Narboni je zakladatel světelného designu ve Francii. Jeho studio vytvářelo koncepty osvětlení Paříže, Bruselu, Atén a mnoha dalších měst, podílelo se i na návrhu osvětlení katedrály Notre Damme v Paříži nebo zámku na Loiře – Chambord.


Diskuse o přestávce mezi přednáškami (Hynek Bartík,  Roger Narboni (uprostřed) a Vasanth Philomin


Tab. 1. Příspěvky přednesené na konferenci Světlo pro naše města
Pro větší náhled klikni!

Workshop Světlo a Prostor
Ve spolupráci s Institutem světelného designu uvedl festival v sobotu 30. 9. v multifunkčním prostoru S Cube jednu z dílen nazvanou Světlo a Prostor. Lektoři Martin Špetlík a František Fabián zde představili základní principy dramatické role světla v prostoru, oblasti použití světla a různé "žánry" (divadlo, film a fotografie, výstavnictví, reklama, architektura a světelné objekty či instalace).


Exponáty připravené pro workshop Moderní osvětlovací systémy Philips nejen pro naše města

Vzhledem k délce (pouhých osm hodin) směřoval workshop po teoretickém úvodu zejména k praktické části. Martin Špetlík na základě předchozích zkušeností, zahrnujících jak práci pro klasické divadelní scény, tak tzv. site specific prostory, popsal základní vlastnosti světla, barev a teploty chromatičnosti. Dalším tématem byl úhel dopadu světla, který do značné míry určuje kontrast světla a stínu, což je také jedna ze základních estetických funkcí světla – dimenzování prostoru, jeho objemu. Společně s F. Fabiánem demonstrovali kvalitu a charakter světla nejběžnějších světelných zdrojů, které později účastníci měli možnost použít v praxi.


Workshop Světlo a Prostor – jedna ze světelných miniinstalací

K dispozici byly konvenční divadelní svítidla (PAR, PC, profilovací světlomet), zdroje na malé napětí (pinspot), LED zdroje (RGB LED Par, monochromatické lineární LED svítidlo) a různé typy žárovek podle účelu v interiérovém osvětlení a dále sada k jednoduchému řízení svítidel (dimming) včetně korekčních a barevných filtrů.


Ukázka několika typů svítidel vhodných pro veřejné osvětlení

Účastníci dílny různorodých profesí – od scénografie, přes architekturu po fotografii a produkci – si během praktické části nejprve "osahali" jednoduchou osvětlovací techniku, když měli za úkol modelovat různými zdroji z různých pozic a úhlů prostorové dispozice jakési skulptury (improvizovaný členitý objekt z plynosilikátových tvárnic, které díky svým vlastnostem dobře simulují jak architektonický model, tak i abstraktní plastiku či zmenšený prostor). V závěrečné třetině workshopu dostaly tři skupiny účastníků zadání, aby s libovolným přístupem pouze pomocí světla zformovali ve světelných miniinstalacích kontextový vztah objektu a okolního prostoru (pozadí). Frekventanti během pouhých několika hodin vytvořili za stejných podmínek, se stejným materiálem a technikou tři zcela rozdílná nasvětlení objektu a jeho okolí. Všechny tyto výstupy z workshopu, přestože minimalistické, byly velmi zajímavé z pohledu zcela odlišné estetiky a přístupu ke světlu jako výrazovému prostředku. Podle slov F. Fabiána by vícedenní workshop s podobným tématem jistě přinesl solidní veřejně prezentovatelnou instalaci.

Soutěž ve videomappingu
Páteří festivalu byly tři soutěžní mappingové projekty promítané na různé budovy v historickém centru, které mezi soutěžní týmy rozdělil los. Polský tým si vylosoval Petrášův palác, český tým Krajinskou lékárnu a maďarský tým Edelmannův palác. Každý ze tří soutěžních večerů se na umění videomappingových týmů přišly podívat tisíce lidí. O vítězi soutěže rozhodovala odborná porota ve složení Milan Cais (skladatel, hudebník a textař působící ve skupině Tata Bojs), Katarína Gatialová (kurátorka Muzea umění Olomouc), Jakub Pešek (zakládající člen organizace Lunchmeat) a Filip Müller (odborník na osvětlení ze společnosti Philips). Svoji cenu udělovali i diváci. Vítězem ceny diváků se stal polský tým, cenu poroty si z Olomouce odvezl tým z České republiky.

Na odborný názor na jednotlivé soutěžní projekce jsme se zeptali Františka Fabiána z Institutu světelného designu, který se festivalu zúčastnil.

Projekce polského týmu
První den se představil polský tým (loomo.pl), který nabídl precizní animátorskou i mappingovou práci. Klasické postupy tohoto oboru, místy s nutně kýčovitými motivy, dynamicky, svižně táhly diváckou pozornost a nenudily. Velké množství animací, plno detailů a profesionální režie vás zaujaly od začátku až do konce titulků. Úvodní hravá sekvence byla (nenaplněným) příslibem nápadité, neotřelé idey, kdy jakýsi "duch domu" si hraje jak s divákem, tak se "svou" budovou. Není divu, že tato show získala cenu diváků


Soutěž ve videomappingu – záběr z projekce polského týmu na Petrášův palác, která získala cenu diváků

Projekce českého týmu
Ve druhém večeru představil český tým originální přístup k žánru videomappingu – temná, syrová atmosféra animace odpovídala poměrně strohému plášti budovy, jejíž architektura byla skvěle zakomponována do animací. Oproti standardnímu živému tempu se český projekt vymykal běžným mappingovým show – mnohdy téměř statický obraz a doprovodná zvuková stopa se blížily až instalaci, což podpořilo i grafické zpracování motivů organismu versus stroje. Fasáda budovy zde nebyla použita jako projekční plocha, ale s hlubší koncepcí jako platforma pro závažnější téma. Přes jistou monotónnost (někdo by možná řekl nudu) byl tento mappingový projekt v kontextu ostatních unikátní a tvůrci si za svou odvahu první místo od poroty jistě zasloužili.

Projekce maďarského týmu
Poslední soutěžní projekt z Maďarska byl bohužel nejslabší, jak technicky, tak obsahově. Spousta žánrových klišé s očekávatelným vývojem a nezajímavou dramaturgií narážela i na poměrně složitou strukturu fasády (bezesporu nejčlenitější, architektonicky bohatý plášť budovy), kterou autoři mnoho neakcentovali – nezvolili dobrý přístup k jejímu "vzetí do hry", vizuální obsah se často nepřizpůsoboval architektuře. Jediná zajímavá myšlenka – pokus o jakousi interaktivitu na závěr projekce – nebyla pravděpodobně dobře zakomponována ani organizována (ale možná jsem se jen nechal odradit). V mappingových projektech nemám ve zvyku ptát se "proč", ale v tomto případě ...

Přes určité produkčně-organizační problémy v zajištění doprovodných akcí byl Festival světla a videomappingu úspěšnou událostí, která se setkala se zájmem široké i odborné veřejnosti i se vstřícným postojem vedení města. Velkou zásluhu na úspěchu akce má hlavní spoluorganizátor, společnost Philips, která se svého úkolu po všech stránkách zhostila na jedničku.
Na úplný závěr dejme slovo řediteli Festivalu světla a videomappingu Kamilu Zajíčkovi ze společnosti ARTnative: "Jsme velice rádi, že jsme mohli v Olomouci uspořádat první, a snad ne poslední ročník tohoto jedinečného festivalu. Dosavadní reakce návštěvníků a diváků jsou více než nadšené, což je pro nás silný impulz pro další roky." 

Sledujte divácky nejúspěšnější projekci ...



Článek vyšel také v časopisu SVĚTLO 6/2011

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933