Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Prvky ke zvýšení požární odolnosti stavebních konstrukcí (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 19.09.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Prvky ke zvýšení požární odolnosti stavebních konstrukcí


Prvky ke zvýšení požární odolnosti stavebních konstrukcí
Co je základním požadavkem u požárních uzávěrů? Podle které normy se provádí posuzování těsnosti prostupů? Umíte přesně definovat pojmy "těsnění" a "prostup kabelů"? Co kromě jiného zahrnují konstrukce uzavírající otvory při prostupech instalačních obvodů?
Zbyněk Urban, ze dne: 19.09.2008


Požární uzávěry, požární přepážky a ucpávky slouží ke zvýšení požární odolnosti stavebních konstrukcí. Základním požadavkem u požárních uzávěrů je, aby otvory v požárních stěnách a stropech byly uzavíratelné v případě požáru. Cílem požárních přepážek nebo ucpávek je uzavřít otvory potřebné buď k průchodu potrubí nebo kabelů stěnami, stropy nebo příčkami. Docílí se tím zabránění rozšíření ohně, kouře a dalších zplodin v případě požáru. Že se jedná o záležitost dosti významnou dokazují dlouhodobé poznatky z praxe na základě vyhodnocení průběhu požárů, jejich likvidace a následků. Za velmi rizikové je možno označit zejména přenesení požáru do dalšího požárního úseku, únikových cest, schodišť a chodeb. Posuzování těsnosti prostupů se provádí podle ČSN 73 0810 Požární bezpečnost staveb. Společná ustanovení. Prostupy kabelových a jiných elektrických rozvodů tvořených svazkem vodičů, pokud prostupují jedním otvorem a mají izolaci nebo povrchovou úpravu šířící požár s hmotností větší než 1,0kg/m vyžadují odolnost EI (viz užívané symboly pro mezní stavy odolnosti v předchozím odstavci). Norma stanovuje podmínky pro potrubní systémy kapalin, plynů a některých dalších medií.

Konstrukce uzavírající otvory při prostupech instalačních rozvodů požárně dělícími konstrukcemi zahrnují také požární přepážky v kabelových rozvodech jako jsou shora přístupné, průlezné a průchozí kanály a rozdělují prostor na menší sekce pro možnost postupného hašení nebo spolehlivějšího úniku osob. Dále se jedná o použití požárních kabelových ucpávek utěsňujících systém na úrovni prokazatelné požární odolnosti EI včetně požadovaného času. Čas je stanoven na základě požárně bezpečnostního řešení. K této problematice je možno doplnit, že těsnící konstrukce a materiály musí vykazovat stejnou požární odolnost jakou má konstrukční prvek, kterým procházejí.

Pro upřesnění k dalším pojmům použitým v textu stručné definice:

Moje LIVE přednášky hledejte zde ...

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.