Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Průmyslové vidlice a zásuvky z ABB


Document Actions
Průmyslové vidlice a zásuvky z ABB
Třífázové vidlice a zásuvky nejsou zrovna předmětem výběru domácích hospodyněk, ale jsou důležitou součástí téměř každé budovy. Technické provedení těchto elektroinstalačních prvků je rozmanité. Nejen počet kontaktů, krytí IP, ale také provedení do výbušných prostředí. V případě těžkých provozů je celkem logický požadavek na robustní a odolnou konstrukci. Seznamte se v krátkosti se sortimentem toho českého výrobce ...
ABB s.r.o., ze dne: 5.01.2017

Průmyslové vidlice a zásuvky, které jsou již druhým rokem součástí výrobního programu nízkonapěťových přístrojů ABB v Jablonci nad Nisou, patří mezi pomocníky, kteří k sobě obvykle nepřitahují příliš pozornosti. Většinou je najdeme v podmínkách, kde bezděčně spoléháme na jejich odolnost, spolehlivost, bezpečnost a dlouhou životnost. Dlouhodobý vývoj, výroba průmyslových vidlic a zásuvek v rámci ABB se odráží v širokém spektru kvalitních, designově robustních a ergonomických výrobků. Celý sortiment více než tisíce typů přístrojů zahrnuje výrobky o jmenovitém proudu od 16 do 125A a napětí od 50 do 690V. Všechny přístroje jsou testovány a schváleny v souladu s normami IEC.


V celkové nabídce lze z hlediska funkčnosti a spotřebitelské hodnoty najít přístroje jak v provedení standardním, jako jsou vidlice, přívodky a zásuvky 16 nebo 32A v krytí IP44, tak i v provedení se zvýšenými uživatelskými nároky, jež jsou vhodné pro použití v prostředích kladoucích důraz na spolehlivou funkčnost a bezpečnost. Z nabídky lze tedy vybrat přístroje, které najdou uplatnění od jednoduchých aplikací v lehkém průmyslu, přes zemědělství až po garáže, myčky, průmyslové dílny, staveniště, potravinářská zařízení a doly, kde je možné použít speciální vidlice, pohyblivé zásuvky, mechanicky blokované zásuvky v krytí IP67 a IP44 pro široké rozpětí proudů a napětí. Robustní kryty těchto přístrojů jsou vyrobeny z plastu PBT, který je odolný mechanicky i chemicky, a to zejména ve styku s oleji, ředěnými kyselinami a alkáliemi.



Vedle v našich zemích nejrozšířenějšího provedení, u kterého jsou zemnící kolík vidlice, popř. dutinka zásuvky situovány tzv. na 6ti hodinách, je v nabídce ABB také dalších jedenáct provedení, lišících se různými hodinovými úhly v souladu s IEC 60309-2, podle níž jsou natočení zemnících kolíků proti vodícím výstupkům využívána k rozšíření možností použití těchto přístrojů pro různé aplikace.

Za zvláštní pozornost určitě stojí provedené testy, které u současných produktů s krytím IP67 prokazují odolnost pro stupeň krytí IP69. V souladu s ČSN EN 60529/A2 tyto přístroje vyhoví zkoušce tryskající vysokotlakou horkou vodou. Zmíněné výrobky mohou být tedy ve smyslu uvedené normy označeny kódem pro víceúčelové použití IP67/IP69 a z tohoto pohledu je lze používat zejména v potravinářském průmyslu a při výrobě nápojů, kde jsou kladeny značné nároky na čištění prostor a zařízení. Pro takové podmínky je často obtížné najít vidlice a zásuvky, které při mytí vodou vydrží jak její velký tlak, tak její vysokou teplotu a navíc spolehlivě odolávají nezbytnému obsahu detergentů obsažených ve vodě tryskající na čištěné zařízení. Typ termoplastu a robustní design krytů zvolené ABB jsou pravděpodobně nejvhodnější kombinací pro tento druh výrobků - z pohledu mechanické a chemické odolnosti, odolnosti proti hoření a UV stabilitě.



Vedle výrobků vyráběných ABB v Jablonci nad Nisou je v sortimentu průmyslových vidlic a zásuvek možné najít také výrobky smysluplně rozšiřující základní výběr. Jde zejména o přístroje na malé napětí (ELV), které se používají zvláště tam, kde existuje zvýšené riziko úrazu elektrickým proudem. Jde především o plavecké bazény, přenosné ruční svítilny napájené ze sítě a jiné přenosné spotřebiče pro venkovní použití nebo pro použití v omezených vodivých prostorech atd. Tyto vidlice a zásuvky jsou určeny pro provozní napětí nepřesahující 50V. Jejich jmenovitá napětí jsou 24 a 50V pro 16 a 32A.




Další novinkou spadající do této oblasti jsou průmyslové vidlice a zásuvky schválené pro použití ve výbušném prostředí a vyhovující certifikacím ATEX. ATEX (ATmosphere EXplosive) je evropská směrnice (94/9/EC) platná pro výrobky používané v prostředí s nebezpečím výbuchu. Definuje prostředí s nebezpečím výbuchu jako směs hořlavých substancí plynů, par, mlh nebo prachu se vzduchem za specifických atmosférických podmínek, ve kterých, jestliže dojde k iniciaci, se šíří exploze takovýchto hořlavých směsí. Přístroje z nabídky ABB je možné použít v zónách 1, 2, 21 a 22.

Všechny typy zásuvek, vidlic a přívodek ze sortimentu ABB vyhovují vysokým kvalitativním požadavkům a normám tak, aby beze zbytku splňovaly nároky vyžadované jak při běžném použití, tak v případě konkrétních, často velmi náročných vnějších vlivů.
Lubomír Šrek (redakčně upraveno)



POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový katalog
průmyslových zásuvek a vidic ABB zažádat

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
První vzorky ZONI dorazily ... ABB uvedlo řadu ZONI, s vypínači a zásuvkami. Novinka se postupně naskladňuje a první kusy se šíří. Minulý čtvrtek proběhla dokonce první revize elektroinstalace s novou řadou vypínačů a zásuvek ZONI. A co se děje v elektrikářském zákulisí? Vyjadřují se osobní pocity, očekávání a porovnává se nová řada ZONI s konkurencí, což je samozřejmě důležité a vědomostně přínosné. Cenová strategie je klíčová pro konkurenceschopnost a už známe srovnatelnou cenovou hladinu! Co všechno se dá vyčíst z prvních vzorků, které jsme spěšně obdrželi, popisujeme zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933