Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Průmysl 4.0: Další krok - "Integrace tepelného návrhu"


Document Actions
Průmysl 4.0: Další krok - "Integrace tepelného návrhu"
Společnosti EPLAN, Phoenix Contact a Rittal představily „Integraci tepelného návrhu" - nové možnosti standardizovaného návrhu energeticky úsporných rozvaděčů určených pro automatizační techniku se systémy regulace vnitřního prostředí. Jedná se o integrovaný konstrukční systém, který pomáhá zabránit chybám v návrhu techniky pro regulaci vnitřního prostředí rozvaděčů, zbytečným prostojům a servisním zásahům, a tak přispívá ke snížení nákladů a současně ke zvýšení kvality procesů.
Komerční sdělení, ze dne: 8.04.2016
reklama


Spolupracující partneři firmy EPLAN – Phoenix Contact a Rittal – představily „Integraci tepelného návrhu". Jedná se o integrovaný konstrukční koncept, který se skládá z digitálních dat produktů, softwaru pro konstruování a nově vyvinutých řešení pro regulaci vnitřního prostředí rozvaděčů. Tento koncept slibuje uživatelům výrazné a trvalé zlepšení v oblastech konstrukce, chlazení a bezproblémového provozu rozvaděčů s automatizační technikou. Konstruktéři mohou ověřovat své návrhy montážních sestav rozvaděčů s ohledem na regulaci jejich vnitřního prostředí a interaktivně tak zajistit nejlepší možnou regulaci vnitřního prostředí.

V budoucnu bude virtuální 3D konstrukce rozvaděčů v systému EPLAN Pro Panel doplněna o cílené specializované nástroje. Hlavním účelem je zobrazit konstruktérům rozvaděčů funkce, výkonnostní limity a možnosti integrace individuálních systémů, aby mohli vyvíjet co nejúčinnější řešení regulace vnitřního prostředí rozvaděčů tak intuitivně a jednoduše, jak je to jen možné.


Obrázek 1 Znázornění rozložení ztrátového tepla v rozvaděči. Vlevo: Osazený rozvaděč, jak je běžně vidět. Vpravo: Zobrazení distribuce ztrátového tepla. Barvy komponent odpovídají hustotě jejich tepelného výkonu – červené komponenty jsou ty, které je především třeba chladit.

Prevence tzv. horkých míst

Konstruktéři rozvaděčů potřebují mít přehled o tom, kde jsou v rozvaděči umístěny komponenty vyžadující speciální chlazení, aby mohli navrhnout optimální umístění komponent pro regulaci vnitřního prostředí. Již na začátku konstrukce je zapotřebí vyvarovat se výskytu tzv. horkých míst. EPLAN Pro Panel získá počátkem podzimu 2016 nové funkce, které umožní barevně odlišit instalované komponenty podle hustoty jejich ztrátového tepla – tedy poměru jejich celkového ztrátového tepla a velikosti povrchu.

Konstruktéři také dostanou informace o distribuci ztrátového tepla v celém rozvaděči. Jestliže je v ní výrazná nerovnováha, bude možnost upravit ji cílenými změnami konstrukce. Všechny požadované informace o instalovaných komponentech budou dostupné v databázi EPLAN Data Portal. Firma Phoenix Contact jako první výrobce poskytla relevantní data pro integraci jejích komponent do EPLAN Data Portal, a to včetně hodnot, jako jsou maximální ztrátové teplo, velikost povrchu a směr toku chladicího vzduchu v případě, že jde o komponenty s vlastním chlazením.

Optimální regulace vnitřního prostředí a cílené chlazení

Pro návrh ideální a bezproblémové cirkulace vzduchu v rozvaděči konstruktéři potřebují vizuální podporu, jež jim umožní srovnat pozice namontovaných komponent s určujícími faktory systému regulace vnitřního prostředí. Díky způsobu řešení od firmy Rittal jsou graficky zobrazena místa, která musí zůstat volná pro cirkulaci vzduchu, a současně místa s ideálními podmínkami z hlediska chlazení. V místech vyhrazených pro cirkulaci vzduchu nesmí být namontovány žádné komponenty, protože jinak by chladicí systém nemohl dodávat požadovaný objem chladicího vzduchu tam, kde je třeba.


Obrázek 2 Vlevo: Při montáži chladicí jednotky na dveře nedosahuje optimálně klimatizovaný prostor až ke stěně skříně rozvaděče. Uprostřed: Při montáži na boční stěnu jsou všechny komponenty v optimálně chlazené oblasti. Vpravo: Proudění vzduchu je bez překážek.

Vizualizace proudění vzduchu a ztrátového tepla

Optimálně klimatizovaný prostor je definován jako prostor, který klimatizační zařízení může svým výkonem spolehlivě vychladit. EPLAN Pro Panel zobrazuje související parametry přístrojů, např. maximální přípustnou vzdálenost od zdroje chladicího vzduchu nebo úhel, pod nímž proud vzduchu vstupuje do aktivně ochlazovaného zařízení, nebo z něj vystupuje. Bere v úvahu také skutečnost, že rychlost proudění klesá se vzdáleností od zdroje, a proto je vzdálenost chlazeného zařízení od zdroje chladicího vzduchu omezená.

Velikost oblasti turbulentního proudění lze zmenšit prostřednictvím laminizátorů a dosáhnout tak toho, aby chladicí vzduch vstupoval do rozvaděče paralelně s dveřmi. Je navrženo potřebné příslušenství pro zajištění optimálního chlazení. V budoucnu budou veškerá potřebná data s informacemi o chlazení zahrnuta do produktových dat příslušných komponent systémů pro regulaci vnitřního prostředí od firmy Rittal a budou dostupná prostřednictvím systému EPLAN Data Portal. Použití EPLAN Pro Panel potom umožňuje prostřednictvím sady různých testů dokonale ověřovat správnost návrhu chlazení rozvaděče.

Článek vyšel také v časopise Elektrotechnika v praxi.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933