Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Průběh zkratového proudu v síti nn (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.01.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Průběh zkratového proudu v síti nn


Průběh zkratového proudu v síti nn
Co při zkratu způsobí náhlá změna impedance v obvodu? Co může vykazovat nesymetrii vůči časové ose s přítomností stejnosměrné složky? Pro dimenzování elektrických zařízení a nastavení ochran se u zkratového proudu definují charakteristické hodnoty označované symboly. Co je to pojem "počáteční rázový zkratový proud", "nárazový zkratový proud", "vypínací zkratový proud", "ekvivalentní oteplovací proud", "ustálený zkratový proud"? Více v tomto článku ...
František Štěpán, ze dne: 24.01.2014


Náhlá změna impedance při zkratu má za následek přechodný děj, protože se náhle vlivem velkého zkratového proudu v prostoru elektrizační soustavy poruší rovnováha mezi magnetickým a elektrickým polem a do nového rovnovážného stavu přechází soustava přechodnými složkami proudu a napětí. Časový průběh zkratového proudu závisí na okamžiku vzniku zkratové poruchy. Tento průběh může vykazovat nesymetrii vůči časové ose s přítomností stejnosměrné složky.


Průběh zkratového proudu v nejnepříznivějším případě s vlivem
stejnosměrné složky proudu (v blízkosti transformátoru)
Pro větší náhled kliknout!


Pro dimenzování elektrických zařízení a nastavení ochran se u zkratového proudu definují tyto charakteristické hodnoty označované symboly:




Pro větší náhled kliknout!

a) průběh zkratového proudu na přípojnicích za vstupním jističem, transformátor 630kVA, uk=4%, kabel CYKY 3x240mm2 (3 paralelně), délka 2m, Ik3p“ = 21,48 kA, Ikm = 51,04kA.


Pro větší náhled kliknout!


b) průběh zkratového proudu ve stejné síti při zkratu na koncovém obvodu s motorem, kabel CYKY 4x16mm2, délka 30m, Ik3p“ = 5,83kA, Ikm = 5,85kA Příklady průběhu zkratového proudu pro různé případy.


Článek je ukázkou sborníku L.P. Elektro č.61
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku zde!



Je vám jasné, co při zkratu způsobí náhlá změna impedance v obvodu?
Podělte se s námi v níže uvedeném diskusním tématu!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.