Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Provozní přepětí (základní pojmy 10.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 12.12.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Provozní přepětí (základní pojmy 10.)


Kde se projevují provozní stavy přepětí? Čím se chráníme proti přepětí? Jak se projevuje provozní přepětí? Které normy řeší tuto problematiku?
Milan Bureš, Tým portálu Elektrika, ze dne: 12.12.2002

Provozní stavy přepětí se projevují zejména u rozvodu vysokého napětí, kde vedení tvoří značnou kapacitu, tedy zejména u kabelových vedení. Toto přepětí se projevuje při zapínání, ale hlavně při vypínání těchto vedení. Dále o hodnotě výše napětí rozhoduje i rychlost vypínání, kdy při vyšší rychlosti vypínání se na zařízení projevuje i vyšší přepětí.

Proti provozním přepětím, ale i atmosférickým přepětím se chráníme svodiči přepětí, které jsou schopny přenášet po určitou dobu i poruchový proud. Bližší podrobnosti jsou uvedeny v normě ČSN 33 3060 a ČSN 38 0810. Proti těmto přepětím se zásadně chráníme oddálením vodičů mezi sebou tak i proti zemi, kvalitou izolačních hladin podle ČSN 33 0420, použitím zemních lan natažených nad venkovním vedením, použitím kompenzované sítě pomocí Petersenovy indukční laditelné cívky, Bauchovým transformátorem, otevřeným jiskřištěm a.p. Funkce těchto svodičů přepětí je taková, že dojde včas  ještě v době náběhu provozního přepětí  ke svodu napětí proti zemi. Z výše uvedeného důvodu mají tyto ochranné prvky jednak napětí provozní a dále napětí, kdy výrobce garantuje, že včas dojde ke svodu nebo přeskoku, aniž by se poškodilo toto zařízení. Svodič přepětí vn VO 7,2 má možnost přenosu proudu 5-10kA a do funkce se uvádí tak, že napětí by v síti při působení přepětí nemělo překročit cca 11kV.

Mezi jiné odchylky přepětí patří např.napětí na provozované síti vn, která je bez zatížení. U těchto obvodů se projevuje právě kapacitou vedení tak zvaný Ferantiho jev, kdy napětí na počátku vedení je nižší jak na konci vedení.

Provozní přepětí se projevuje zejména při vypínání indukční zátěže, kdy po vypnutí vedení se zvedá napětí cca o 10 %, dále odrazem na koncích vedení dochází k nárůstu až o 25 %. Maximálně však dosahují 5 x Ujm.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.