Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Provedení revize PC sestavy za provozu náhradním postupem (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.06.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Provedení revize PC sestavy za provozu náhradním postupem


Počítačové sestavy jsou typickým zástupcem zařízení, která často bývají v nepřetržitém provozu a v době revize je nelze vypnout. Proto se právě jich týká takzvaný náhradní postup měření. Provede-li se měření náhradním postupem, je nutno revizi opakovat základním postupem v nejbližším možném termínu, kdy bude možno spotřebič odpojit od sítě. Jak náhradní postup měření probíhá?
Leoš Koupý, ze dne: 5.06.2015



Počítačové sestavy jsou typickým zástupcem zařízení, která často bývají v nepřetržitém provozu a v době revize je nelze vypnout. Proto se právě jich týká takzvaný náhradní postup měření popisovaný v kapitole 6.2 normy.

Popišme si jednu z možných variant provedení revize PC sestavy za provozu náhradním postupem.

Obecné zásady

Prohlídka
Měření – náhradní postup (ČSN 33 1600 ed.2 kapitola 6.2.2 b)
ČSN 33 1600 ed.2 stanovuje takzvaný základní a náhradní postup měření při revizi. Náhradní postup se používá pro revize spotřebičů, které nelze v termínu pravidelné revize odpojit od sítě a je nutno revizi provést za provozu spotřebiče. Typickým příkladem jsou revize počítačů, serverů apod. Provede-li se měření náhradním postupem, je nutno revizi opakovat základním postupem v nejbližším možném termínu, kdy bude možno spotřebič odpojit od sítě.
Jeden pól zdroje měřicího napětí se připojí pomocí krokosvorky nebo pomocí adaptéru P8030 na kolík PE obvodu nejbližší volné zásuvky a měřicím hrotem vyvedeným z druhého pólu zdroje se prověří spojitost obvodu na všech dotyku přístupných vodivých částech krytů PC sestavy. Je třeba prověřit též spojitost PE vodiče u volných zásuvek UPS.
 
 Obrázek 1 - Ověření spojitosti PE obvodu u PC sestavy za provozu


Měření je vhodné provést i u částí spojených s PE obvodem. Jsou-li části PC sestavy mezi sebou vzájemně propojeny vedením pro přenos dat, tzn. uzemněny i jinak, než přes PE vodič jednotlivých spotřebičů, pak toto měření nic nevypovídá o bezpečnosti jednotlivých spotřebičů, ale pouze o bezpečnosti sestavy jako celku instalovaného na určitém místě (ČSN 33 1600 ed.2 kapitola 6.2.2. bod b), bb) poznámka 2). To samozřejmě platí pro části spojené s náhodným uzemněním prostřednictvím vedení pro přenos dat. U částí s ničím nespojených se měří skutečný dotykový proud.
 
Obrázek 2 - Měření dotykového proudu PC sestavy



Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.