Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Připomínky z teorie

Elektrická zařízení pro koupelny v ČSN 332000-7-701 neuvedená

  • 9.02.2023
Elektrická zařízení pro koupelny v ČSN 332000-7-701 neuvedená
Jak projektovat, instalovat elektrická zařízení v koupelnách, která v ČSN 332000-7-701 ed. 2:2007 nejsou uvedená? Zvláště pak, pokud jde o prostory s elektroinstalací provedenou dle dříve platných předpisů. Odkud máme čerpat technické informace k rozhodnutí? Které konkrétní parametry potřebujeme znát? Typické jsou například otopné a sušící žebříky, elektrická podlahová topení a také elektrická vytápění zabudovaná do stropu. A jaká jsou další pravidla ...?

Co při předání elektroinstalace prokazatelně sdělit klientovi

  • 5.01.2023
Co při předání elektroinstalace prokazatelně sdělit klientovi
Pokud se předává provedená elektroinstalace zadavateli, měli by se pamatovat na prokazatelné seznámení jak s ní zacházet. Třeba by uživatel bytu měl mít ve svém kalendáří poznamenáno, že má testovat jednou za rok proudový chránič a AFDD dokonce dvakrát za rok. A kdo má takové sdělení zpracovat? Bez příkras, na toto se zapomíná nebo se to paušalizuje nějakým univerzálním "cyklostylovaným" pamfletem. Ale nemusí se stát vlastně vůbec nic, že? Než klientovi někdo napoví ...

Spínání různých zátěží

  • 3.01.2023
Spínání různých zátěží
Problematika spínání elektrických obvodů je stejně stará jako používání elektrického proudu pro náš jednodušší život. Při spínání vzniká mnoho zajímavých jevů, které se ale mohou nepříznivě projevit na spínacích přístrojích. Proto je důležité mít o některých jevech určitou představu a na základě znalosti, jak obvody ovlivňují spotřebiče volit správný typ spínacího přístroje.Zopakujme si charakter zátěží, odporová, induktivní, kapacitní ... jaké jsou proudy u odporové zátěže, cívky relé, motoru, žárovky nebo třeba kondenzátoru? Čtěte nebo poslouchejte tuto přednášku!

Revize fotovoltaických systémů v roce 2022

  • 23.12.2022
Revize fotovoltaických systémů v roce 2022
Zajímavá přednáška Davida Černocha o představě, co vše na fotovoltaické elektrárně uvažovat při odpovědné revizi ... Co je základem revize FVE? Co musí obsahovat projektová dokumentace, aby bylo možné provést revizi? Co by měla zejména obsahovat projektová dokumentace fotovoltaické elektrárny? Která elektrická zařízení jsou a která nejsou vyhrazená? Tato prednáška nemá za úkol stanovit, nebo popsat přesné postupy revize FVE, ale má navést k jednotlivým krokům, tak, aby byla zajištěna kompletní bezpečnost FVE.

Doplňková ochrana doplňujícím ochranným pospojováním

  • 16.12.2022
Doplňková ochrana doplňujícím ochranným pospojováním
Co vše má doplňující ochranné pospojování zahrnovat? Jak zjistíme, zda je odpor mezi neživými částmi, přístupnými dotyku, dostatečný? Jaká jsou pravidla pro volbu průřezu doplňujícího ochranného pospojování? Které cizí vodivé části vstupující do místnosti s vanou nebo sprchou se připojují k doplňujícímu ochrannému pospojování v případě, že v objektu není hlavní ochranné pospojování zřízeno? Víte, že kovové potrubí opatřené povlakem z nevodivého plastu není nutno k doplňujícímu ochrannému pospojování připojovat, pokud na něm nejsou přístupné ...

Rozbor pracovních úrazů v druhém pololetí 2022

  • 10.12.2022
Rozbor pracovních úrazů v druhém pololetí 2022
Na 63. konferenci SOLID Team ve Šternberku přednášel Miroslav Záloha rozbor fatálních pracovních úrazů. Velice poučná přednáška a zvláště pro dlouholeté praktiky, kteří činnost provádí již rutinně a některé bezpečnostní prvky vynechávají. Možná to zní strašidelně, ovšem není lepšího varování, než se poučit z předchozích chyb a selhání svých kolegů. A víte jaká je nejvíce ohrožující pracovní pomůcka elektrikáře? I na to zde dává pracovník OIP odpověď!

Je dobré pamatovat na prokazatelnost seznámení, souhlasu, či pokynu ...

  • 9.12.2022
Je dobré pamatovat na prokazatelnost seznámení, souhlasu, či pokynu ...
Na stavbách bývá rušno. Někdy tak, že v zápalu dokončení díla zapomínáme na některé souvislosti. U novostaveb se zpravidla řídíme dle dokumentace. U rekonstrukcí bývá situace méně přehledná. Změny vedení, stavební úpravy, nebo třeba i změna instalovaných zařízení by měla být nejen konzultována, ale také někde uvedena. Ale víme, že v období neustálých časových skluzů, může být čekání na prokazatelný souhlas hodně nákladné! Máte s tím někdo osobní zkušenost?

Jak určit osobu odpovědnou?

  • 2.12.2022
Jak určit osobu odpovědnou?
Ale kterou? Dle zákona 25082021Sb., dle nařízení vlády 190/2022Sb. nebo nařízení vlády 194/2022Sb.? Povinnosti, kvalifikace a jak určit odpovědnou odbornou osobu dle zákona 250/2021Sb. a osobu odpovědnou dle NV 190/2022Sb. a odpovědnou osobu dle NV 194/2022Sb.? Jak je to tedy s požadavkem na „odbornou odpovědnou osobu“? Jaké jsou povinnosti pro právnickou osobu a podnikající fyzickou osobu a provozovatele dle zákona č. 250/2021Sb. Vše vysvětluje Petr Létal na podzimní konferenci 2022 ve Šternberku. Záznam sledujte zde!

Projekt věčného studenta

  • 27.11.2022
Projekt věčného studenta
Mezi autory se objevil profil "Věčný student". Protože jsem tento účet zřídil sám, vysvětlím, koho si za touto přezdívkou představit. Mnoho z nás leží v knihách stále, dohledává informace, oprašuje si zastaralé vědomosti a čím více hlouběji se noří, tím více zjišťuje, že mu na jiné, nehlídané straně něco uniká. Nakonec zjistí, že sice toho z některých oblastí ví nadprůměrně hodně, ovšem stále mu něco uniká. Co s tím? Koho se zeptám? S kým se poradím? Komu prozradím svou nevědomost? Nepropadnu hrdlem ve svém zaměstnání? Neztratím kredit v očích svých podřízených? Všichni jsme v něčem "věčným studentem". Ale můžeme si pomoci!

Jak rozlišit rekonstrukci a částečnou rekonstrukci?

  • 24.11.2022
Jak rozlišit rekonstrukci a částečnou rekonstrukci?
Už jste se setkali s tím, že bylo špatně definováno, nebo vůbec nebylo, zda jde celkovou rekonstrukci nebo pouze částečnou? Částečných rekonstrukcí můžeme potkat velké množství. Jde o kombinace starých dvouvodičových rozvodů nulováním s novými ostrůvky s třemi vodiči. Samozřejmě každý rozumný elektrikář se podobným situacím raději vyhne a navrhne celkovou rekonstrukci objektu. To však není ve většině případů tak snadné nebo vůbec reálné. Jak se v takových případech chovat při zapojování a následného zápisu do dokumentace?

R4M: Musí se automatizovat především proto, že jde o trend?

  • 17.11.2022
R4M: Musí se automatizovat především proto, že jde o trend?
Pokud se podíváme kolem sebe pozorněji, můžeme si všimnout, že některé společnosti, některá oddělení za každou cenu digitalizují a snaží se automatizovat vše, co jde. Je to přece modní záležitost. Ale skutečně je to vždy tak žádoucí? Opravdu se dá vše automatizovat? Je to vše skutečně o vypočítané návratnosti? Nejde o činnost, která má být svým výstupem více originál než přesnou kopií předchozího? Jak to vidíte vy?

EATON ONLINE TOUR: Různá zátěž, různé spínání

  • 18.10.2022
EATON ONLINE TOUR: Různá zátěž, různé spínání
Spínání obvodu se zátěží svítidel s LED zdroji se od spínání téhož obvodu, ale elektrickým přímotopem zásadně liší. A možností co spínat je více, například neinduktivní či mírně induktivní zátěže, polovodičové zátěže, smíšené odporové a induktivní zátěže, kondenzátory, transformátory, žárovky, výbojkové svítidla, různé typy elektromotorů nebo jiných požadavků zadávací dokumentace. Každý druh zátěže má při svém spínání různá specifika. Pokud si nevíte rady, co pro které spínání použít? Tento pořad poradí, co z produkce EATON ke které zátěži použít! Svůj dotaz pokládejte zde!

EH#: Krokové napětí kdysi ...

  • 24.09.2022
EH#: Krokové napětí kdysi ...
Krokové napětí je jev, kterým se názorně vysvětluje nebezpečí rozdílu dvou napětí. Říkalo se, že když někdo pochopí princip krokového napětí, pak může být elektrikářem. Nebo, že by to platilo obráceně? Kdo princip krokového napětí nepochopí, elektrikářem by být neměl? Samozřejmě v dnešní době pád vodičů vysokého napětí na zem zrovna neuvažujeme, i tak se to ale stát může. Zajímavé je, že v dávných dobách se o krokovém napětí hovořilo více než nyní. Možná to bude pokrokem nových technologií ...

Hašení pod napětím. Elektromobily nám byl čert dlužen ...

  • 29.08.2022
Hašení pod napětím. Elektromobily nám byl čert dlužen ...
Přestože montáž elektroinstalace je něco jiného než hašení a dokonce naše činnost má požáru správným návrhem a instalací předcházet, přesto všechno bychom měli mít představu o hašení. A třeba i o hašení pod napětím. Co je to trojúhelník hoření? Není nad přednášku bývalého elektrikáře, dnes hasiče, který objasňuje některé skryté neznámé v případě požárů. Tušíte třeba, kde je dnes povolený halonový způsob hašení? Ekologicky nepřijatelný přístroj má stále svá vybraná místa. Poslechněte si tuto přednášku, dozvíte se třeba i to, co když použijete nevhodné hasivo! ... evidentně lektor hasičů není uživatel elektromobilu a s největší pravděpodobností z ryze pracovních zkušeností ani nebude.

GND#4: Kdy se pro uzemňování používají tyče a kdy trubky?

  • 26.07.2022
GND#4: Kdy se pro uzemňování používají tyče a kdy trubky?
Uzemňovací tyče se běžně prodávají, za to pozinkovaných trubek zůstává na stavbách podstatně více. Je rozdíl v zatlučení tyče a trubky, co myslíte? Kde je kvalitnější pozink, u zemnícího nebo vodoinstalačního materiálu? Jak volíme velikosti? Nač máme pohlížet? Na typ materiálu, jeho množství, nebo nač? Můžeme použít i zbytky vodovodních pozinkovaných trubek? Kdy se pro uzemňování používají tyče a kdy trubky? Projekt řeší systém uzemnění. Samozřejmě. Pokud projekt chybí, podle čeho se budeme rozhodovat? Začteme se do normy nebo použijeme své ověřené znalosti?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933