Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Provedení elektroměrového rozvaděče (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.03.2021
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Provedení elektroměrového rozvaděče


Provedení elektroměrového rozvaděče
Jaké mohou být u rozvaděče v soustavě TN-C jeho vývody? Co musí splňovat odnímatelné části elektroměrového rozvaděče? Co lze v elektroměrovém rozvaděči, části pro elektroměr, vše umístit za zařízení? S jakým prostorem je nutno pro montáž elektroměrů a spínacích prvků uvažovat? Jaké typy vodičů použitých v zapojení elektroměrových rozvaděčů lze použít? Jak se označují návlačky vodičů na kontaktech instalovaných přístrojů? Jistič před elektroměrem je jistící zařízení odběratele, které jej omezuje ve výši rezervovaného příkonu. Ampérická velikost jističe před elektroměrem musí být odsouhlasena ... odpovědi čtěte zde!
Autorský článek, ze dne: 20.03.2021



Přívod do elektroměrového rozvaděče musí být v soustavě TN-C, vývod může být TN-C či TN-C-S. Zapojení elektroměru musí být na správný sled fází LI, L2, L3. Elektroměrový rozvaděč musí mít štítek a technickou dokumentaci v souladu se zákonem č. 102/2001 Sb. a posouzením shody dle zákona č. 22/97Sb. Krytí ER musí být v normálních prostorech alespoň IP2XC, ve venkovním prostředí IP43 a pokud je elektroměrový rozvaděč u okraje vozovky, kde hrozí ostřik projíždějícími vozidly, tak IP44. Provedení elektroměrového rozvaděče musí být taková, aby znemožňovala neoprávněný odběr elektřiny.

Veškeré odnímatelné části musí mít úchytné rukojeti pro práci jednoho pracovníka s možností zaplombování. Elektroměrový rozvaděč musí být uzamykatelný se zámkem na trnový klíč 6x6mm s tento umístěn ve výšce maximálně 1,7m. Elektroměrový rozvaděč nesmí být uzamčen zámkem odběratele. Výjimky je nutno projednat s pracovníky ČEZ Distribuce, a.s.


Ilustrativní foto: Jan Franěk
Pro větší náhled kliknout!


Provedení elektroměrového rozvaděče je požadováno bez odnímatelného krytu (masky) za dveřmi rozvaděč, a to z důvodu přístupnosti ovládacích prvků na elektroměru. Toto je požadováno zejména u nových a rekonstruovaných odběrných míst, kde se instaluje nový elektroměrový rozvaděč.

Dnešní elektronické elektroměry mají možnost dávat zákazníkovi informaci o spotřebě pomocí výstupních impulsů. Tyto výstupní impulsy je možno využívat pouze přes galvanicky oddělené rozhraní. Lze použít jen schválené rozhraní ČEZ Distribuce, a.s. Toto rozhraní si pořizuje na své náklady zákazník. Připojení rozhraní provede ČEZ Distribuce, a.s. za úhradu.

V elektroměrovém rozvaděči, části pro elektroměr je možno umístit jen:
- jistič před elektroměrem
- jistič obvodu sazbového prvku 2-6A
- elektroměr
- spínací prvek
- svorkovnice či přípojnice PEN (PE a N)
- rozhraní výstupních impulsů z elektroměru.


Ilustrativní foto: Jan Franěk
Pro větší náhled kliknout!


Pokud jde o nepřímé měření, pak se zde ještě umísťuje zkušební svorkovnice, pojistkový odpínač napěťových okruhů, komunikační modul pro dálkový odečet. Každé místo pro elektroměr, příslušný hlavní jistič, spínací prvek a bytovou svorkovnici musí být opatřeny označením odběrného místa (číslo popisné, číslo parcely, číslo bytu, číslo
provozovny atd.).

Pro montáž elektroměrů a spínacích prvků musí být v ER místo:
  • jednofázový elektroměr šířka 180 (mm) výška 300 (mm) hloubka 160 (mm)
  • třífázový elektroměr šířka 200 (mm) výška 400 (mm) hloubka 160 (mm)
  • spínací prvek nebo komunikační jednotka šířka 180 (mm) výška 300 (mm) hloubka 160 (mm)
V případě, že bude v ER osazen pouze jeden přístroj, je nutné připočítat k výšce a šířce 50mm.

Jistič před elektroměrem je jistící zařízení odběratele, které jej omezuje ve výši rezervovaného příkonu. Ampérická velikost jističe před elektroměrem musí být odsouhlasena pracovníkem ČEZ Distribuce, a.s. (platba dle připojovacích podmínek). Jistič před elektroměrem musí být dle ČSN EN 60 898-1 s charakteristikou typu B, charakteristika C nebo D je přípustnou pouze pro spotřebiče s velkým záběrovým proudem a po odsouhlasení ČEZ Distribuce, a.s. Jako jistič před elektroměrem se nesmí použít jistič s dálkovým ovládáním nebo s kontakty pro signalizaci stavu. Jednofázové jističe před elektroměrem mohou být maximálně 25A. U třífázových nesmí být rozebíratelná propojka mezi jednotlivými póly. Jistič musí mít nezáměnné označení proudové hodnoty a svou charakteristiku. Jmenovitá vypínací zkratová
schopnostjističe před elektroměrem musí být minimálně 10kA, pokud není vydána výjimka.


Ilustrativní foto: Jan Franěk
Pro větší náhled kliknout!


Vodiče v zapojení ER musí být v provedení s plnými jádry o celistvých délkách. Ve výjimečných případech a po odsouhlaseni lze použít lankových vodičů. Vodiče v zapojení ER musí být zřetelně označeny návlečkami s popisem:

Zapojení elektroměru:
- přívod k elektroměru L1P, L2P, L3P
- vývod z elektroměru L1, L2, L3
- nulový vodič N

Zápojem spínacího prvku:
- přívodní fáze L
- nulový vodič N
- stykač akumulačního spotřebiče - topení AKU
- stykač přímotopného spotřebiče - topení PV
- vodič info o tarifu pro řídící jednotku tepelného čerpadla ATC
- stykač akumulačního spotřebiče/bojler TUV
- svorka pro ovládání tarifu TAR
- vodič informace o tarifu pro optočlen TAO

Zapojení měřících zařízení s MTP:
- napěťové přívody k elektroměru L1, L2, L3
- proudové přívodní vodič od MTP k elektroměru L1 S1, L2 S2, L3 S3 (dříve ,,k“)
- proudové vývodní vodiče od MTP k elektroměru L1 S1, L2 S2, L3 S3 (dříve “1“)
- nulový vodič N
Autor: Petr Létal

Pokračování naleznete v této publikaci ...


TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.