Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Bezpečnost zařízení

DEHN: Systém ochrany před bleskem pro třídu LPS I

  • 4.02.2016
DEHN: Systém ochrany před bleskem pro třídu LPS I
Firma DEHN+SÖHNE jako první na světě je schopná svádět bleskové proudy nejen vyrovnáváním bleskového proudu přes svodiče bleskových proudů a přepěťovou ochranou, ale také přes systém HVI vodičů typu power. Tento systém je doplněn svorkou na 200kA, která jako jediná na světě je schopna svést bleskový proud o této vrcholové hodnotě. Systém ochrany před bleskem pro třídu LPS I nám představili Jan Hájek a Jiří Kutáč.

Nebezpečí požáru vlivem vadného elektrického kontaktu - část 1

  • 20.01.2016
Nebezpečí požáru vlivem vadného elektrického kontaktu - část 1
Zkušenosti při zkoumání příčin požárů v elektrotechnických zařízeních ukazují, že velký podíl na nich mají vadná elektrická spojení. Spojení vodičů a dalších částí elektrotechnických zařízení představují důležitou a nezanedbatelnou součást elektrických obvodů. Často nestačí jen jednoduše "dotáhnout" šrouby svorek. Odborní specialisté používají za tímto účelem speciální nářadí a vědí, jak na to.

HAGER point#5: Koordinace proudových chráničů a svodičů přepětí

  • 12.01.2016
HAGER point#5: Koordinace proudových chráničů a svodičů přepětí
Jak správně zkoordinovat instalaci proudových chráničů a svodičů přepětí? Hlavním pravidlem je instalovat proudový chránič za svodič přepětí. Směr řazení přístrojů není odvislý od směru toku energie z napájecí soustavy, ale je dán předpokládaným tokem impulzního nebo výbojového proudu, který má svodič odvést. Například při instalaci venkovní jednotky klimatizace je nutno instalovat svodič přepětí co nejblíže vstupu od tohoto zařízení.

ABB: Hlásiče kouře Busch-Rauchalarm

  • 11.01.2016
ABB: Hlásiče kouře Busch-Rauchalarm
Požáry patří mezi velice závažné události, s nimiž jsou spojeny majetkové škody, zranění a v nejhorších případech i smrt osob. Kromě prevence jsou důležitá také signalizační zařízení, která včas upozorní na již vzniklý požár, čímž přispívají ke zmenšení všech negativních dopadů požárů. Proto se Česká republika připojila k evropským zemím, kde je používání požárních hlásičů povinné i v objektech určených k bydlení. Společnost ABB má v nabídce několik přístrojů pro ochranu před požárem, které odpovídají požadavkům vyhlášky č. 23/2008 a norem ČSN EN 54, ČSN EN 14604. Jde o hlásič kouře, hlásič teplot, bezdrátový modul, reléový přístroj a vysílač pro dálkové ovládání. Hlásič kouře a hlásič teplot byly v loňském roce inovovány.

Šokující výpovědi Jana Hájka #10: Podle čeho se řídit při plánování ochrany před bleskem?

  • 28.12.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #10: Podle čeho se řídit při plánování ochrany před bleskem?
Zřízení či nezřízení ochrany před bleskem nezávisí na subjektivních dojmech. K rozhodnutí existuje objektivní nástroj a tím je analýza rizika. Stavební zákon přitom jasně říká, že na všechny činnosti, na které člověk sám nestačí, má mít najatého odborníka. První kroky každého laika by proto měly směřovat k autorizovanému odborníkovi.

Šokující výpovědi Jana Hájka #9: Má se realizátor aktivního hromosvodu obávat postihu?

  • 16.12.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #9: Má se realizátor aktivního hromosvodu obávat postihu?
Hrozí realizátorovi aktivního hromosvodu dodatečně nějaký postih? Tuto otázku jsme položili odborníkovi na ochranu před bleskem a přepětím Janu Hájkovi. Ve většině případů v České republice zaplatil selhání ochrany prostřednictvím aktivního hromosvodu majitel objektu. Jak je to s platností norem a ochranou před bleskem u veřejných zakázek? A jak přistupují úředníci k nahlášení špatného provedení hromosvodu?

DEHN: Ochrana před bleskem pro dřevostavby

  • 16.11.2015
DEHN: Ochrana před bleskem pro dřevostavby
V současné době patří dřevostavby na trhu k nejrozšířenějšímu druhu staveb zejména v oblasti výstavby rodinných domů. Je to dáno zejména dobou výstavby, která se pohybuje v řádu týdnů, a také cenovou úrovní. Na první pohled není možno rozeznat dřevostavbu od stavby z klasického zdiva. Představuje však za určitých podmínek značné riziko především z hlediska požáru. Tento článek se zaměří na podrobný popis a návrh bezpečnostních opatření.

Šokující výpovědi Jana Hájka #7: Jak může být aktivní hromosvod na letištní hale?

  • 5.11.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #7: Jak může být aktivní hromosvod na letištní hale?
Odletová hala brněnského letiště v Tuřanech dostala v roce 2007 ocenění Stavba roku. Přitom je na ní ale instalován aktivní hromosvod, jehož instalace na místech sloužících jako shromaždiště osob je v rozporu s předpisy. Jak je možné, že někdo takové provedení hromosvodu navrhl a schválil? A kdo za tuto chybu nese trestní odpovědnost? Na tyto a další otázky odpovídal odborník na ochranu před bleskem a přepětím Jan Hájek.

OBO: Jak to vypadalo na semináři Požární bezpečnost elektrických rozvodů

  • 7.10.2015
OBO: Jak to vypadalo na semináři Požární bezpečnost elektrických rozvodů
Ve čtvrtek 24. září 2015 pořádala společnost OBO Bettermann v Brně seminář na téma Požární bezpečnost elektrických rozvodů dle vyhlášky 23/2008 Sb. a navazujících předpisů. Účastníci byli na semináři seznámeni s přehledem aktuálních norem, správnou podobou kabelových tras, s příklady, čeho se mají v praxi vyvarovat a s tím, co mohou očekávat od orgánů státní správy.

DEHN: O seriálu Tipy a triky při instalaci přepěťových ochran

  • 7.09.2015
DEHN: O seriálu Tipy a triky při instalaci přepěťových ochran
Zavedením nového souboru harmonizovaných evropských norem pro ochranu před bleskem ČSN EN 62305 v roce 2006 do naší normalizace se podstatně změnily podmínky pro projektování, revidování a instalaci ochrany před bleskem a přepětím. To s sebou přineslo mnoho nejasností a problémů v práci elektrotechniků. Již v červenci roku 2006 proto vyšla v Elektru první část seriálu Tipy a triky při instalaci přepěťových ochran Honzy Hájka ze společnosti DEHN + SÖHNE a Dalibora Šalanského ze společnosti Luma Plus, kteří začali do této problematiky postupně vnášet jasno.

SCHNEIDER ELECTRIC: 3fázová ochrana napájení MGE Galaxy 5500

  • 23.07.2015
SCHNEIDER ELECTRIC: 3fázová ochrana napájení MGE Galaxy 5500
Vzhledem ke klíčové roli komunikačních zařízení a elektroniky v mnoha kritických aplikacích nabývá otázka kvality a disponibility elektrické energie stále více na významu. V citlivých průmyslových sektorech, jako jsou oblasti na volném moři, letiště a dopravní infrastruktura, zdravotnictví či farmacie, může výpadek v dodávce elektrické energie způsobit závažné finanční ztráty a ohrozit zdraví i životy lidí. Nová jednotka MGE Galaxy 5500 představuje nejvyspělejší systém UPS. Technologie online plně izoluje a chrání před všemi poruchami kvality napájení, a to i v nejnáročnějších prostředích.

Šokující výpovědi Jana Hájka #2: Co zjistily kontroly ochrany před bleskem?

  • 20.07.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #2: Co zjistily kontroly ochrany před bleskem?
Ochrana před bleskem a přepětím v České republice je ve většině případů instalována špatně. Lidé dávají přednost levnějším řešením s levnými komponenty, které ale často nesplňují předpisy. Dokazují to kontroly konkrétních provedení ochrany před bleskem, které se svými kolegy provádí odborník Jan Hájek. Jaké konkrétní nedostatky se vyskytují například u zemnících soustav?

DEHN: Mimořádné události způsobené údery blesků do staveb nebo technologických zařízení v roce 2014

  • 25.06.2015
DEHN: Mimořádné události způsobené údery blesků do staveb nebo technologických zařízení v roce 2014
Američtí meteorologové přišli s konstatováním, že globální oteplování výrazně zvyšuje četnost blesků, což s sebou přináší mnohá rizika. Závěry výzkumu byly publikovány v odborném časopise Science. Jsou založeny na údajích získaných z americké sítě detektorů blesků. Vědci se domnívají, že do roku 2100 frekvence blesků vzroste o třetinu oproti stavu v roce 2000. To s sebou nese větší nebezpečí vzniku lesních požárů a rovněž změn v chemickém složení atmosféry.

KOPOS: Kam se ubírají požárně odolné systémy

  • 22.06.2015
KOPOS: Kam se ubírají požárně odolné systémy
Požárně odolné krabice, nosné systémy, příchytky, bezhalogenové trubky a kanály. To byla hlavní témata, o nichž jsme na AMPERu 2015 hovořili se zástupci firmy Kopos Vlastimilem Volejníkem a Václavem Musílkem. Z rozhovoru se dozvíte, jaký je rozdíl mezi normovým a nenormovým řešením, co říkají předpisy o délce funkčnosti požárně odolných krabic při požáru nebo jaké se v této oblasti chystají novinky.

ABB: Zásuvky s přepěťovými ochranami a zásuvkové okruhy s SPD typu 3

  • 16.06.2015
ABB: Zásuvky s přepěťovými ochranami a zásuvkové okruhy s SPD typu 3
Moderní elektronické systémy s obvody s velmi vysokou úrovní integrace jsou velmi citlivé na elektromagnetické rušení a přepětí. Instalací přepěťových ochran při dodržení platných právních předpisů se sníží nebezpečí jejich poškození na minimum. Před nepříznivými účinky přepětí je nutné chránit zařízení komplexně - tedy nejen jeho napájecí vedení, ale také všechny další možné vstupní cesty. O napájecí vedení se postarají silové zásuvky osazené přepěťovými moduly. Ostatní vstupující vedení, po kterých se nebezpečné přepětí může šířit, lze ochránit specializovanými zařízeními.
FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933