Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Projekty

Které elektropráce lze financovat ze stavebního spoření?

  • 2.12.2002
Které elektropráce lze financovat ze stavebního spoření?
Motorem ekonomiky je spotřeba občanů a motorem spotřeby jsou zase úvěry. Alespoň v USA to už léta dobře vědí. Nejvýhodnější úvěry pro občany jsou u nás úvěry ze stavebního spoření.

Čemu brání blokování? (12.)

  • 29.11.2002
Čemu brání blokování? (12.)
Nebezpečí darkingu. Neplánované pokračování. Blokování přístrojů na 11 pokračování.

Poznámka ke škodám, způsobených chybným projektem.

  • 26.11.2002
Poznámka ke škodám, způsobených chybným projektem.
Závěr seriálu blokování přístrojů na 11 pokračování.

Elektrické blokování při elektrických pohonech. (10.)

  • 14.11.2002
Elektrické blokování při elektrických pohonech. (10.)
...kdy je BLOKOR je nahrazen stykači pohonů je poněkud odlišné, i když zásady jsou stejné.... Blokování přístrojů na 11 pokračování.

Systém BLOKOR (9.)

  • 31.10.2002
Systém BLOKOR (9.)
K čemu byl určen systém Blokor? Jeho výroba začala cca v 1960 a skončila letos (2002) vč.ND. S upouštěním od kompresorových stanic už nedošlo k výrobě jeho nástupce ELBLOK. Blokování přístrojů na 11 pokračování.

Systém RVS (8.)

  • 25.10.2002
Systém RVS (8.)
Najdou se pamětníci, kteří doplní tyto informace? Kdy byl RVS vyráběn? Blokování přístrojů na 11 pokračování.

Jak se připojuje Al vložka komína....

  • 24.10.2002
Jak se připojuje Al vložka komína....
...která vyčuhuje několik cm nad komín a dole je spojena s elektricky ovládaným plynovým kotlem uprostřed budovy? Připojuje se nahoře na hromosvod a dole na hlavní zemnění?

Mechanické blokády (7.)

  • 21.10.2002
Mechanické blokády (7.)
Jak jsou provedeny blokády mechanicky? Rozdíl mechanických blokád u ručních a strojních pohonů. Blokování přístrojů na "11" pokračování.

Souběh vedení nn a bus sběrnice mn ve společné trubce?

  • 10.10.2002
Souběh vedení nn a bus sběrnice mn ve společné trubce?
Jak je to se souběhem malého a nízkého napětí v případě sběrnice a vodičů v instalační trubce? Nezdá se vám to podivné, mn a nn vedle sebe? Bez přepážky?

Skříně a kobky (6.)

  • 9.10.2002
Skříně a kobky (6.)
Jak je montována kobková rozvodna? Kde se realizuje blokáda spínačů v případě skříňové rozvodny? Seriál o blokování přístrojů na "11".

Projekt na zatrubkování?

  • 19.09.2002
Projekt na zatrubkování?
Necháte si udělat projekt na zatrubkování novostavby? Ne? Já, ano!

Dají se blokády obejít? (4.)

  • 17.09.2002
Dají se blokády obejít? (4.)
Znáte zásady při návrhu blokování? Kam si určitě neumístit řídící skříň? Seriál o blokování přístrojů na "11".

Proč blokovat? A proti čemu? (3.)

  • 3.09.2002
Proč blokovat? A proti čemu? (3.)
... přehled nedovolených stavů , které musíme zablokovat proti nechtěné nebo nedovolené manipulaci... ...na pomocnou přípojnici nemohu mimo spínač pomocné přípojnice připojit více jak jeden vývod... Seriál o blokování přístrojů na "11".

Co to je vypínač, odpojovač, uzemňovač? (2.)

  • 30.08.2002
Co to je vypínač, odpojovač, uzemňovač? (2.)
...je rychlý, výkonový spínací prvek se svým pohonem a je schopný vypnout zkratové proudy a nebo snést zapnutí do zkratu. Oblouk se zháší ... Seriál o blokování přístrojů na "11".

Úvod do seriálu o blokování přístrojů na "11"

  • 27.08.2002
Úvod do seriálu o blokování přístrojů na "11"
Následujících 10 pokračování bude věnováno zajímavému tématu blokování přístrojů v rozvodnách vn. Možná to někoho zaujme tak, že rozmnoží řady "vymírajících" projektantů v oblasti vn.
FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933