Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Proudové chrániče (třetí, aktualizované vydání 2015)


Document Actions
Proudové chrániče (třetí, aktualizované vydání 2015)
Právě vyšla jediná komplexní kniha o problematice proudových chráničů. Napsal ji František Štěpán, odborník, ke kterému směřuje nejvíce odkazů na odborná vysvětlení. Tato publikace je k dostání v klasické technickém papírovém vydání a pro uživatele elektronických čteček také jako e-book. Co vše tato kniha obsahuje, se dozvíte v této krátké recenzi.
Miroslav Minařík, ze dne: 19.11.2015

Proudové chrániče zcela změnily pohled na bezpečný rozvod elektrické energie. Dovolím si tvrdit, že do příchodu proudových chráničů byl elektrikář "pan někdo". S nasazením proudových chráničů rapidně klesl počet úrazů a škod a spotřebitelé již nevidí ve třech drátech žádné nebezpečí. Přestože proudové chrániče používáme již několik desetiletí, jejich princip a související technické okolnosti stále neparkují v hlavách těch, u kterých by měly.



Odborné nakladatelství IN-EL vydává třetí aktualizovaný titul autora Františka Štěpána Proudové chrániče. Pohledem na stav českého knižního trhu lze tuto publikaci označit za jedinou učebnici o této problematice. V redakční knihovně máme mnoho učebních textů, ovšem žádný se proudovým chráničům nevěnuje do takové hloubky.

Pro větší náhled klikněte!

Kolik typů proudových chráničů existuje? Běžný elektrotechnik bezpečně ví o modulovém provedení do rozvaděče s vybavovacím proudem 30mA nebo 100mA. František Štěpán podrobně popisuje i další typy a konstrukce, se kterými se můžete v oboru setkat. Dozvíte se například, co je to princip třístupňové ochrany v síti TN nebo kolikátá ochranná hladina se označuje jako doplňková proudovým chráničem.


Pokud hledáte informace typu: "ochrana před plazivými proudy, či proti sériovému oblouku", pak i ty zde naleznete. Revizní technici zaostří na část věnovanou měření proudových chráničů. A živnostník nepřehlédne pasáž o zapojení a koordinaci se svodiči přepětí. A snad všechny zaujme část o nežádoucím vypínání proudových chráničů, kde je zmínka i o častých chybách v zapojení. Celý obsah naleznete zde.

Najdete tu odpovědi na většinu otázek, které se opakovaně objevují v našem diskusním fóru.  Někomu postačí podívat se do normy, někomu do učebnice, jiný volí konkrétní dotazy v iiSEL.com na Michala Kříže, přičemž v této knize je vše stručně, jasně a výstižně.


Komu knihu doporučit?
Začal bych u studentů, i když jejich zájem bývá velice povrchní a dočasný. Následují všichni budoucí revizní technici a samozřejmě skupina elektrotechniků, kteří se za elektrotechniky opravdu chtějí považovat.

Kde knihu pořídit
Knihu je možné samozřejmě koupit v papírovém provedení (zde), které je ale v dnešní době na ústupu. Technické publikace se i ve světě kupují jako e-booky. Tato forma má své nesporné výhody. Máte ji stále sebou - ať již v tabletu, či laptopu. Pro ty, kteří mají předplatné elektronických knih u IN-EL stačí kliknout zde.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
IN-EL, spol. s r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Ve světě elektrotechniky, kde aktualizace informací a praktických znalostí jsou klíčové pro bezpečnost a efektivitu práce, přichází kniha "Praktické pomůcky a tabulky pro elektrotechniky" jako praktický a důležitý zdroj pro profesionály i studenty. Tato příručka, uznávaná zkušenými elektrikáři pro svou ucelenost, aktualizaci a přístupnost, nabízí více než 20 pomůcek a je pravidelně aktualizována v souladu s nejnovějšími normami. S přidáním nových pomůcek a aktualizovaných informací, se kniha stává ještě cennějším průvodcem v praktickém světě elektrotechniky. Krátké pozastavení nad touto publikací naleznete zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933