Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Proud protékající ochranným vodičem u spotřebiče (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.12.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Proud protékající ochranným vodičem u spotřebiče


Není-li izolace spotřebiče dostatečně kvalitní, může na jeho povrch proniknout ze síťové části napětí vůči zemi, které při propojení takovéto dotyku přístupné části spotřebiče se zemí způsobí tok proudu. Je-li tato část krytu spotřebiče spojena s PE vodičem, unikající proud jím odtéká přes obvod PE vodiče elektrické instalace do uzemnění. Je-li spotřebič spojen se zemí ještě jiným způsobem než přes ochranný vodič, potom část unikajícího proudu odtéká do země tímto náhodným uzemněním.
Leoš Koupý, ze dne: 18.12.2015



Není-li izolace spotřebiče dostatečně kvalitní, tzn., nemá dostatečně veliký izolační odpor, může na jeho povrch proniknout ze síťové části napětí vůči zemi, které při propojení takovéto dotyku přístupné části spotřebiče se zemí způsobí tok proudu. Je-li tato část krytu spotřebiče spojena s PE vodičem, unikající proud jím odtéká přes obvod PE vodiče elektrické instalace do uzemnění. Je-li spotřebič spojen se zemí ještě jiným způsobem, než přes ochranný vodič, tedy tzv. náhodně uzemněn, potom část unikajícího proudu odtéká do země tímto náhodným uzemněním. Ovšem i tuto část unikajícího proudu je třeba měřením zjistit, neboť je nutno počítat s možností přerušení náhodného uzemnění.

Měřením se ověřuje schopnost izolací spotřebiče zabránit úniku nežádoucího proudu ze síťové části na dotyku přístupné části spotřebiče. Pokud by jejich vodivé spojení s uzemněním nebylo dostatečně kvalitní, potom na odporu tohoto vodivého spojení vznikne dotykové napětí, které může způsobit úraz elektrickým proudem. Unikající proud totiž v tomto případě teče částečně nebo úplně přes osobu dotýkající se přístupné části spotřebiče.

Proud tekoucí PE vodičem může také ovlivnit činnost ochranných prvků v elektrické instalaci, ke které je spotřebič připojen. Je totiž poruchovým proudem tekoucím např. přes proudové chrániče instalace, a pokud je dostatečně veliký nebo pokud se sečtou unikající proudy několika spotřebičů, může způsobit vybavení ochranného prvku (proudového chrániče) v instalaci.

Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!



Jak měříte proud protékající ochranným vodičem u spotřebiče vy?
Podělte se s námi o své postřehy v níže uvedené diskusi.
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.