Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Propojovací kovová skříň věžového jeřábu bez připojeného ochranného vodiče (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.06.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Propojovací kovová skříň věžového jeřábu bez připojeného ochranného vodiče


Propojovací kovová skříň věžového jeřábu bez připojeného ochranného vodiče
Prováděli jste někdy revizi těžkého stroje jakým je věžový jeřáb? Co říká ČSN 33 2000-1 o ochraně před nebezpečím při dotyku neživých částí? Proč došlo ke spojení kostry skříně se zemí a vznikla nedovolená kombinace ochran?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 29.06.2010

Popis problému:
Venkovní věžový jeřáb je napájen z venkovního rozvaděče složeného z "U" skříní kabelem CYKY 4x25, který je zakončen ve svorkovnicové skříni na začátku kolejnic jeřábu. Jištění je provedeno jističem J2RU 50 – 100A. Poddajný vývod ze svorkovnicové skříně je proveden kabelem CGTG 4x70. Kabel je uložen v dřevěném korytu tak, aby umožňoval pohyb jeřábu po kolejích.

Při prováděné prohlídce při revizi, kde bylo postupováno od zdroje napájení, bylo zjištěno, že v propojovací skříňi, ve které je provedeno spojení mezi pevným vodičem CYKY a poddajným přívodem, je ochranný vodič PEN pouze nasvorkován v tzv. RSA svorkách a vodivá kostra skříně nebyla spojena s ochrannou soustavou sítě. Díky tomu, že skříň byla nainstalovaná ve venkovním prostředí na kovové konstrukci zabetonované v zemi, bylo provedeno spojení kostry skříně se zemí – v podstatě nedokonalé uzemnění.

Neshody s požadavky zákonů, technických předpisů a norem:
Díky náhodnému spojení kostry skříně se zemí vznikla nedovolená kombinace ochran, tj. ochrana automatickým oddělením od zdroje a zemněním.

Osoby a hospodářská zvířata musí být chráněny před nebezpečím při dotyku neživých částí, které by mohly být při poruše pod napětím. ČSN 33 2000-1 čl.131.2.2.

Milan Dolenský, revizní technik

Kompletní přednášku naleznete v tomto sborníku ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.