Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Projektantské minimum


Document Actions
Projektantské minimum
Jaké jsou základní informace, které by měl znát každý projektant? V tomto stručném článku se dočtete, jaké jsou typy kabelů z pohledu požární bezpečnosti, o zdrojích napájení protipožárních zařízení, CENTRAL STOPu a TOTAL STOPu, ale i o zdravotnických zařízeních a normě ČSN 33 2000-7-710.
Autorský článek, ze dne: 5.10.2015
reklama


Rád bych zmínil minimum z minima, které by měl dnes vědět každý. Pokud někomu několik málo následujících věcí bude připadat jako samozřejmost, nebo dokonce nuda, pak je to jen dobře. Jen jsem byl překvapen, že to mnozí nevědí.

1. Typy kabelů z pohledu požární bezpečnosti
Mimo obyčejných CYKYn jsou kabely „nekouřící – neplynující“ (odborněji dle ČSN EN 50267 a 68), budu používat výraz „oranžové“ (i když není nikde napsáno, že to tak musí být). Prostě kabely, které neohrožují vývinem plynu a kouře, pokud se ocitnou v požáru. Další kabely mají navíc schopnost zůstat při požáru po určitou dobu funkční (dle ČSN IEC 60331). Nezkratují se, ani se nepřeruší. Budu používat výraz „hnědé“ a opět, ta barva je bez záruky.

ČSN 73 0848 z roku 2009 předepisuje, kde tyto oranžové a hnědé musí nahradit levnější CYKYny.



Pro zobrazení celé tabulky klikněte!
Tabulka 1 - Druhy volně vedených vodičů a kabelů elektrických rozvodů
 
Je to logické, pokud mají někudy lidé prchat před požárem, pak to nesmí být v kouři s plynem v plících. Pokud jim do toho má pomáhat nějaké zařízení, pak nemůže být napojeno kabelem, který se při požáru „rozsype.“

Pokud chcete ušetřit a i v těchto prostorách použít „obyčejné“ CYKYny, pak musí být buď pod omítkou (alespoň 10 milimetrů), nebo musí být zakufrované, předpokládám, že sádrošem. Které řešení bude pro vás lepší, je na vás.

2. Napájení protipožárních zařízení & CENTRAL STOP a TOTAL STOP
Jde o to, že protipožární zařízení (EPS, protipožární klapky, mezistěnové uzávěry, požární dveře, okna, otvory, posilovací čerpadla SHZ, zařízení pro odvětrání tepla a kouře, nouzové osvětlení, PO rozhlas, evakuační výtahy, větrání CHÚC, atd.), musí mít dva nezávislé zdroje napájení a to i po aktivaci CENTRAL STOPU.

To, že po vypnutí běžné sítě CENTRAL STOPem zůstane nouzové osvětlení svítit na svoji baterii, je málo, je to chyba. I když má EPS svoji baterii, nesmí zůstat jako jediný zdroj po aktivaci CENTRAL STOPu. A tak dále. Správné připojení protipožárních zařízení je následující:
  • nezálohovaný přívod napájí HR a následně nezálohované obvody – odpojován CENTRAL STOPem;
  • přívod z DA (ATS) napájí RP a z něj protipožární zařízení – odpojován TOTAL STOPem;
  • z RP je připojen RDA a z něj obvody zálohovány dieselem (10 procent světel, CCTV, EZS (PZTS)) – odpojován  CENTRAL STOPem;
  • z RDA je napojen R-UPS a z něj obvody zálohované UPS (PC zásuvky) – odpojován CENTRAL STOPem;
Jak je to s protipožárními zařízeními, které musí mít nepřetržité napájení? Např. EPS, dveře, rozhlas, přenos na PCO, NO? Tyto PBZ mají svoji baterii.


Pro větší náhled klikněte!

Navíc rozvaděč pro protipožární zařízení musí být oddělen od běžných rozvaděčů a je umístěn do samostatného požárního úseku.

V normách řady 73 08... a hlavně v ČSN 73 0848 je toho mnohem více a doporučuji mít je při projektování na dosah.

3. Zdravotnická zařízení
Od 1. září 2015 už neplatí ČSN 33 2140 pro zdravotnické prostory. Od roku 2013 platila spolu s novou ČSN 33 2000-7-710.

V normě ČSN 33 2140 byly používány pro obvody výstižné termíny:
  • MDO: méně důležité obvody – bez zálohy
  • DO: důležité obvody (zálohované do 15 s (většinou dieselagregátem))
  • VDO: velmi důležité obvody (zálohované bez přerušení (UPS))

A samozřejmě existovaly prostory napájené zdravotnickou izolovanou sítí „ZIS“ a ty se také dělily na DO a VDO. Musím zmínit, že zřízení ZIS má jen jeden smysl a to ten, že obvod funguje i po první poruše (porucha izolace obvodu). ZIS se nezřizuje z důvodu „zvlášť citlivých“ přístrojů apod. Je to nesmysl.

Šlo tedy o dvě věci:
  • zálohování a rychlost jeho naběhnutí
  • odolnost vůči 1. poruše
Přesně o to jde i v normě ČSN 33 2000-7-710 a v principu se toho moc nezměnilo (podrobnosti a změny vyčtěte přímo z normy). Jen výrazy MDO, DO, VDO již v nové normě nejsou. Jsou nahrazeny třídami > 15, 15 a 0,5 (prakticky třídou 0 bez výpadku).

Jde o to, že kdysi se obvod jmenoval Myx a hned jste věděli, že tento obvod je nezálohovaný. Obvod Dxy byl na první pohled zálohovaný dieselem. Vxy byl obvod z UPS. DZxy byla izolovaná zdravotnická síť zálohovaná dieselem a VZxy byla ZISka napájená z UPS.

Bylo by chybou i nadále používat výrazy MDO, DO, VDO? Podle mne ne, pokud se v projektu uvede, že se výrazem MDO myslí třída>15 dle ČSN 33 2000-7-710 a výrazem DO se myslí třída 15 a výrazem VDO se myslí třída 0,5 - prakticky třída 0 (z UPS bez výpadku).

Co je velmi důležité, aby byly určeny skupiny a třídy pro jednotlivé prostory před tím, než se začne kreslit projekt. U určení těchto skupin a tříd musí být zodpovědný zástupce daného zařízení, který má medicínské vzdělání a ponese zodpovědnost za rozhodnutí zařazení jednotlivých prostorů. Osobně jsem to řešil tak, že jsem dané osobě vysvětlil pojmy z normy (skupiny  0 až 2 a třídy 0 až>15), dal jim do ruky tabulku z normy, společně jsme to probrali a sepsali, podklady jim zůstaly a podepsaný protokol jsem si vyzvedl za pár dní, ať mají čas si věci znovu v klidu probrat.

Od té chvíle je jasné, jaké požadavky jsou kladeny na instalaci v jednotlivých částech objektu, a zodpovědnost za to nese výše zmíněný člověk. Byl jsem překvapen, jak se někdy rozhodli, ale je to s konečnou platností na nich a je to tak dobře. Pak už je to jednoduché. Při projektování se splní jednotlivé požadavky pro prostory zařazené do skupin 0, 1 a 2. Obvody se napájí více či méně zálohovány dle určených tříd a v prostorech skupiny 2 navíc ze ZIS. Jak jsem psal výše, není chybou obvody dále označovat Mxy, Dxy, Vxy, DZxy, VZxy. Jak chcete.

Norma ČSN 33 2000-7-710 není krátká, ale vyjmenovaná pravidla jsou jasná, nematoucí - kdo bude projektovat nebo revidovat, neměl by tápat.

Pro přehled:
 
Pro větší náhled klikněte!

Mám to štěstí, že nemusím pracovat s pistolí u hlavy tím, že bych za každou cenu v jakémkoliv čase vyprodukoval, co se mi zadá. Nemusím se dívat na přeškolené skladníky, kteří za 15.000 hrubého imitují projektanty. Doufám, že mě při požáru nepřijde zachraňovat maminka, která si hasičinou přivydělává k mateřské. Doufám, že až si jednou zavolám doktora, nebude to ve skutečnosti bezdomovec podílející se na nějakém ušlechtilém programu. Nedivil bych se, kdyby nějaký chytrák s podobnými nápady přišel.

Autor: David Klimša
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

El soft - Klimša David
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933