Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Projekt ITER a zapojení českých vědců a firem (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.02.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Projekt ITER a zapojení českých vědců a firem


Projekt ITER a zapojení českých vědců a firem
I přes probíhající protesty protijaderných aktivistů pokračuje výstavba experimentálního termonukleárního reaktoru v rámci mezinárodního projektu ITER. Dočkáme se již brzy prvního reaktoru, který bude mít vyšší výkon než příkon? O tom jsme na AMPERu 2014 hovořili s Milanem Řípou z Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd České republiky. Prozradil nám, jak se na projektu podílejí čeští vědci a české firmy.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 2.02.2015


ITER je projekt připravovaného tokamaku, který se má stát předstupněm ke komerčnímu využití termonukleární fúze v energetice. Jeho výstavba začala v roce 2007 ve městě Cadarache na jihu Francie. Získání první plazmy se předpokládá kolem roku 2020 a spuštění na plný výkon v roce 2027. Cílem projektu je porozumění problematice jaderné fúze, vyřešení praktických problémů s tímto druhem energetiky a umožnění stavby prvních elektráren založených na tomto principu.

V jaké fázi se v současnosti nachází projekt a jak se na něm podílí Češi? Sledujte rozhovor s Milanem Řípou.


Krátce o Ústavu fyziky plazmatu
Je jedním z 53 vědeckých ústavů Akademie věd České republiky. Zabývá se vědeckým výzkumem fyziky plazmatu a jeho aplikacemi. Podílí se na výzkumu a vývoji řízeného termojaderného slučování, využití elektrických výbojů, generátorů plazmatu, interakce plazmatu s jinými skupenstvími hmoty, likvidace odpadů v proudu plazmatu, procesů plazmového stříkání a řešení dalších problémů souvisejících s plazmatem.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.