Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Programování systému easy link (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.04.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Programování systému easy link


Programování systému easy link
Stále více lidí, kteří přemýšlí o rekonstrukci či stavbě domu nebo bytu, uvažuje o přípravě nebo přímo realizaci takzvaného chytrého domu. Mezi mnoha možnostmi, jak vybavit svůj dům tak, aby snesl název „chytrý“, a který by reflektoval moderní požadavky na bydlení v podobě řízení procesů v objektu a především ve zvýšení komfortu, vyčnívá systém easy od společnosti Hager. Stojí na základech celosvětového ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 29.04.2019


Stále více lidí, kteří přemýšlí o rekonstrukci či stavbě domu nebo bytu, uvažuje o přípravě nebo přímo realizaci takzvaného chytrého domu. Mezi mnoha možnostmi, jak vybavit svůj dům tak, aby snesl název „chytrý“, a který by reflektoval moderní požadavky na bydlení v podobě řízení procesů v objektu a především ve zvýšení komfortu, vyčnívá systém easy od společnosti Hager.
Stojí na základech celosvětového formátu KNX, přesto není potřeba k jeho zprovoznění a oživení složitý a drahý software nebo spolupráce s KNX partnerem, ale postačí jednoduchá a bezplatná aplikace Easy tool, případně jen přihlášení se do instalace pomocí webového rozhraní přes konfigurační modul TJA665. Ten je i součástí konfiguračního nástroje TXA100, který vám pomůže s nastavením vazeb a funkcí u Hager KNX systémů quicklink a easy link.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Systém easy link lze programovat intuitivně a jednoduše pomocí aplikace easy tool nainstalované na domácím počítači, notebooku, tabletu nebo v chytrém telefonu. Lze si ji stáhnout z Google Play nebo App Store, z webových stránek hager.cz nebo ji získat na některém ze seminářů pořádaných v rámci Hager Akademie, zaměřených na tyto systémy.
Hlavní výhodou systému easy link je možnost rozšířit aplikaci až do 255 modulů na sběrnici nebo rozšířit tento systém až o 255 dalších bezdrátových modulů, až na celkových 510 produktů. Nejen tím se podstatně odlišuje od konkurenčních řešení. Mezi další nesporné výhody počítáme i velmi snadný export projektu do ETS, včetně všech výhod, které s tím souvisí. A to včetně velmi příznivé ceny, kdy byly vybrány některé zajímavé moduly a vynecháním málo využívaných funkcí bylo docíleno zajímavé cenové hladiny, kde můžeme konkurovat produktům a systémům postaveným na platformě jediné firmy. Navzdory tomu máte k dispozici všechny funkce, které běžně využíváte k řízení světel, žaluzií nebo třeba topení. To vše zvládne nakonfigurovat nejen běžný elektrikář, ale i koncový uživatel, například po jednodenním školení, kde se seznámí se základy easy systému.



Jdeme programovat!
Konfigurační server easy připojíme do vnitřní ethernetové sítě, otevřeme aplikaci a programování může začít. Pro ukázku využijeme nejjednodušší možné funkce, např. rozsvícení a zhasnutí svítidla. Dle adres zařízení vypsaných v aplikaci easy tool najdeme příslušný ovladač. Pro rozsvěcení a zhasnutí využijeme dvě tlačítka. Komplet označíme společně s výkonovým prvkem ovládající svítidlo a tlačítkem link spárujeme. Zároveň v systému zadáme, jakou funkci má provádět. Na relé se objeví dvě vazby. Můžeme si také popsat, kde se daný prvek nachází a tím si zrychlit vyhledávání již nalinkovaných zařízení. Takto jednoduše lze nakonfigurovat celý objekt.

Načtení
Pro vytvoření nového projektu aktivujte funkci „Start Discovery“. Tímto krokem vyhledáte všechna zařízení ve vaší elektroinstalaci. Zařízení se načtou a zobrazí v přehledné tabulce s popisy vstupů a výstupů. Software rozlišuje RF produkty a produkty připojené přes sběrnici. Soupis prvků umožní zkontrolovat, zda byla načtena všechna požadovaná zařízení.

Označování
Systém easy hovoří srozumitelným jazykem - bez zkratek a kódů! Začněte tím, že si vytvoříte jednoduchý název pro budovu. Následně pojmenujte jednotlivé místnosti a přiřaďte je k podlažím. Dalším krokem je označení všech produktů KNX s jejich vstupy a výstupy. Jakmile jsou definovány jednotlivé funkce a jejich parametry, vstupy a výstupy se přiřadí k vytvořeným místnostem.

Propojení
Pomocí dotykové obrazovky vyberte požadované vstupy a výstupy. Současně lze vybrat více vstupů a výstupů, které si přejete propojit. Funkce filtru umožňuje rychlé a snadné propojení, např. pro spínání skupin.

Jakmile vyberete kanály, tedy konkrétní vstup a výstup, které chcete propojit, stiskněte symbol (tlačítko) "Link".

Funkce
Poslední krok spočívá ve výběru vhodné funkce. Můžete například zvolit tlačítko pro spínání a vypínání osvětlení – v každém případě máte k dispozici výběr z celé řady funkcí KNX. Jakmile vyberete funkci, automaticky se uloží a lze okamžitě spustit provoz.

Vizualizace
Kdo by nestál o zajímavou vizualizaci, která mu pomáhá ovládat dům přes mobilní telefon, tablet či počítač. Díky serveru Domovea a kliknutím na tlačítko export nahrajete celou instalaci do tohoto zařízení, pomocí kterého se připojíte do svého domu přes internet. Navíc se všechny popisy a naprogramované moduly zobrazí v předpřipravené vizualizaci, pod piktogramy jasně určujícími nastavenou funkci. Samozřejmostí jsou i možné uživatelské změny, například změna pozadí vložením vlastního obrázku, výběrem obrázku (symbolu) světla nebo spínaného vývodu a podobně. Je možné i naprogramovat složitější procesy nebo připravit vazby z meteostanice na žaluzie tak, aby reagovaly na pohyb slunce, vítr nebo déšť.

Přijďte se s naším systémem sami seznámit a objevit mnoho možností, jak snadno a intuitivně lze mít dům pod kontrolou, a to jen po pár kliknutích.

Potřebujete k tomu například notebook a „obětovat“ jeden den základnímu školení easy v pravidelně zveřejňovaných termínech v naše školicícm centru ve Zdibech u Prahy, abyste se stal easy integrátorem nebo koncovým uživatelem, který má pod kontrolou vše, co se v jeho domě děje. To vše pod značkou a s kvalitou KNX Hager, s pověstí kvalitního výrobce a velmi zajímavým a širokým sortimentem produktů, který má za sebou mnohaletou tradici rodinné firmy, s působností v mnoha státech, i daleko za hranicemi Evropy.

Jan Franěk
KNX specialista Hager Electro







TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Hager Electro s.r.o. - Pražská 238, Zdiby - 281 045 721 - info@hager.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.