Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: USA: Proč stále odmítáme stáčecí konektor? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.04.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

USA: Proč stále odmítáme stáčecí konektor?


USA: Proč stále odmítáme stáčecí konektor?
Kroucení vodičů bylo v minulosti běžné z nedostatku dostupných spojovacích prvků. Dnešní moderní konstrukce svorek jsou však minulostí velice inspirovány. Americký kontinent použivá stáčecí konektor jako naprostou samozřejmost. Naše šroubové věnečky odmítají jako dávno překonané řešení. Který způsob má jaké výhody? Co si o tom myslí ostatní?
Miroslav Minařík, ze dne: 1.04.2009

 

Pokud navštívíte jakoukoliv stavbu amerického kontinentu, s největší pravděpodobností naleznete v instalační krabici vodiče spojené tímto typem svorky.

Podívejte se na místa, kde je tento typ naprostou samozřejmostí!

Nenechte se mýlit, že by šlo o českou "krutisvorku"! Tento lidový výraz se používá pro vodiče stočené v místě odizolovaných konců! Tato svorka pracuje na zcela jiném principu.

Vodiče vkládáte do svorky vedle sebe, aniž byste je jakkoliv ohýbali nebo motali do sebe. Vsunete je do čepečku, který je složen ze dvou základních částí. Izolace a pružina kónusového tvaru. O technických podrobnostech jsem psal v jiném článku (zde).

Pro mnohé našince naprosto nepochopitelná a nepoužitelná svorka. Na první pohled lidé kroutí hlavou a v mnoha případech ji dokonce považují za nějaký aprílový žert. Představte si kolik musí existovat spojů v takovém městě zábavy a proklatě barevných žároviček, jako je nevadské Las Vegas. Pak každému spoji přiřaďte jeden z typů této svorky. Pohledem na problémy tohoto města hazardu, zjistíme, že vůbec netrpí požáry vzniklými "závadami na elektroinstalacích", jak je to běžné uvádět u nás.

A teď obráceně ...
Pokusili jsme se nabídnout americkému elektrikáři náš tradiční věneček. V jeho tváři se objevil výraz člověka, kterému nabízíte v 21. století poslat zprávu do Austrálie po poštovním holubovi namísto SMS. Tak vidíme, jak rozdílné mohou být instalace i v případě šíření informací rychlostí internetu.

S touto svorkou jsem obešel několik skupin elektrotechniků. Přes to, že jeden z výrobců má na našem trhu zastoupení, mnozí z oslovených odborníků tento typ viděli poprvé.

Další skryté plus
Do svorky jde vložit vodiče různých průřezů. Pružina v konusu si s různými tvary poradí i bez stáčení vodičů dokonale. V případě svorky pro ochranné vodiče (zelená/žlutá) lze jeden vodič odizolovat delší. Protáhnout je konusem skrz, přidat další vodiče, utáhnout a vyčnívající vodič zapojit např. na kostru zařízení.

A jak takový spoj drží?
Drát ze svorky nevytrhnete! Když přidáme permanentní tlak konusové pružiny, pak o lepším spoji nevíme.

Nevýhoda
Pokud to lze nevýhodu považovat. Svorky jsou určeny mouze pro pevné měděné (Cu) vodiče.

Krátký videospot o použití sledujte zde (v závěru si všimněte jak se svorkou rychle pracuje Američan) ...

A má závěrečná otázka?
Proč vlastně ne? Pokud máte pochybnosti nebo špatnou zkušenost, popište je textem buď v diskusi zde, nebo slovem na speciální lince (pro to určené) 910 100 113. Clusteráci, kteří mají naši klapku volí pouze 113!


Na názor jsem se zeptal také Milana Bureše, revizního technika s letitými zkušenostmi z praxe a jednoho z předních elektrotechniků v ČR!

Proč tedy po tolika létech se nepoužívá i u nás?
Diskusi (pouze pro elektrikáře) naleznete zde!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.