Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Proč se připojit ke KNX národní skupině ČR


Document Actions
Proč se připojit ke KNX národní skupině ČR
Spolek KNX národní skupina České republiky je neziskovou organizací sdružující zástupce výrobních podniků, elektrotechnických velkoobchodů, projekčních a montážních firem a všech dalších osob, které mají zájem o další rozvoj a používání mezinárodně normalizovaného systému elektrických instalací – systému KNX. Jaké výhody přináší členství ve spolku, a proč se k němu připojit?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 4.11.2016
reklama

O důvodech založení národní skupiny, jejím poslání a významu členství jsme hovořili s Josefem Kuncem a Jakubem Hornou.



Přepis rozhovoru do textové podoby:

Elektrika.tv:
KNX Česká republika je loni založené sdružení. Založilo se v Brně, při Vysokém Učením Technickém. Mám zde dva hosty. Předsedu Jakuba Hornu a jeho sekretáře Josefa Kunce, což je něco jako výkonný ředitel. Josefe, po tobě bych chtěl, abys udělal takový krátký exkurz o KNX. Nejdříve to bylo EIB a později z toho vzniklo KNX.

Josef Kunc:
Ten princip vznikl už v roce 1987 z iniciativy Siemens. Vznikla asociace INSTABUS, kde bylo několik málo firem, které začaly vyvíjet systém, který je decentralizovaný. Na přelomu 1989/90 byla založena asociace EIBA, kde přistoupily další firmy a pokračovalo to dál.
Bohužel se v Evropě nepodařilo založit jednu asociaci, ale vznikly ještě další dvě. Jedna ve Francii, druhá v Holandsku. Byla taková snaha je dát všechny dohromady, takže v roce 1999 se vytvořila skupina KNX, kde se členové 3 evropských firem dohodly a založily novou asociaci. A název se ustálil KNX.

Elektrika.tv:
Takže nejdříve byl INSTABUS, pak EIB a nakonec KNX.

Josef Kunc:
Může to být uváděno jako logo na výrobcích, výrobců ve světě, kteří se podílí na tomto systému je více než 400.

Elektrika.tv:
Vím, že u některých výrobců se v katalozích se ještě pořád objevuje produkt pro EIB.

Josef Kunc:
Ano to je v pořádku, protože někteří se snaží udělat rozdíl mezi EIBE a KNX. Někteří stále nepochopili že EIB a KNX je to stejné.

Elektrika.tv:
Jakube, proč vznikla ta česká národní skupina? Nestačí nám Německá, Rakouská? Co je důvod? Máme v Česku tolik lidí, kteří mají čas se zdržovat? Jaký byl záměr?

Jakub Horna:
Ten záměr byl takový, že existuje ta mezinárodní asociace, ale ta sdružuje hlavně výrobce a tito výrobci, pokud chtějí podporovat aktivitu lokálně na svém trhu, tak zakládají tyto národní skupiny. A vlastně Česká republika je 44. národní skupinou na celém světě a sdružuje hlavně výrobce, ale nejen výrobce, sdružuje i vysoké školy, integrátory, kteří instalují tu sběrnici. A přece jenom propagace v tom místním jazyce a lokální aktivity vždycky přinášejí ten správný efekt, takové to centrální řízení nějaké informace.
Vlastně ta konexová asociace sídlí v Bruselu a je vždycky efektivnější když to dělá lokálně. Takže my jsme se vlastně rozhodli několik málo firem výrobců, na českém trhu vytvoříme právě tu asociaci a ve spolupráci právě s vysokými školami budeme propagovat tento otevřený standard. Aa naším cílem je šířit to evangelium o tom, že otevřený standard je ta správná cesta, protože ty proprietální systémy nemají takové možnosti jako otevřený standard. Ten umožňuje vstup dalším a dalším členům a výrobcům a je tam možnost rozšíření.

Elektrika.tv:
Rozumím. A když jsi mluvil o tom evangeliu, tak doposud to převážně šířilo ABB. Konkrétně prostřednictvím Josefa, který tam už ale nepracuje, protože je v důchodu a odešel na zasloužilý aktivní odpočinek do sdružení, kde pracuje ještě víc. Ale zpátky, ABB tomu dělalo 20 let největší podporu.

Josef Kunc:
Stejně to začínalo Siemensem, ale potom se nám nějakým způsobem v ABB podařilo Siemens trošku postavit bokem a přetáhnout to na stranu ABB.

Elektrika.tv:
Zajímavé. A dnes tu sedí původní propagátor z ABB a aktuální ze Siemense. Celou tu dobu to propagovalo ABB a dneska by tu technologii, která je nad technologií by mělo teda propagovat to sdružení. A koho to sdružuje?

Josef Kunc:
Právě princip je v tom, že ta propagace není zaměřena na propagaci jednotlivých firem, ale na systém jako takový. Ale proto, aby ten spolek mohl aspoň nějakým způsobem fungovat tak potřebuje, aby tam byly členové, kteří na činnost spolku přispívají. Především jsou to výrobci, co přispívají, ale mohou to být také integrátoři a jsou tam zapojeny i vysoké školy. Zatím členů nemáme mnoho, jsou tam kromě Siemensu ještě ABB, Schneider, WAGO, firma BEC, firma Finell a třeba integrátory IQ budovy a pak jsou tam vysoké školy. Zatím je tam brněnská technika a ostravská Vysoká škola a báňská.

Elektrika.tv:
Dobře, to je takový malý zlomek. Proč GYRA nemá zájem být na českém trhu? Jakube, co je má motivovat být členem?

Jakub Horna:
Je to ta propagace, to znamená, že konexová asociace sice působí nad těmi firmami, ale ty firmy se podílí na té propagaci a mají možnost prezentovat, dalo by se říct nepřímo i ty své výrobky. To znamená plánujeme v dubnu dělat workshop a ty firmy, co jsou členové asociace, budou ten workshop pořádat a bude se to prezentovat na našich společných výrobcích. Budeme prezentovat to naše společné propojení, to znamená, budou tam demokufry, Schneider, ABB, Siemens a uděláme propojení, kdy jedno tlačítko z jednoho kufru bude ovládat žaluzie v druhém kufru.

Elektrika.tv:
Jasně, ale některé značky tam nejsou. Nemůže to být třeba tím, že náš trh je strašně malý? Že se jim to třeba nevyplatí nebo to není v jejich zájmu?

Josef Kunc:
To nedokážeme posoudit. My nemůžeme nikoho nutit, aby se stal členem.

Jakub Horna:
Tak možná někdo se přidá až v druhém kole. Vyčkává, jak se nám bude dařit, jestli budeme úspěšní. Je víc firem, které jsme oslovili, než kolik je členů. Ale někdo se rozhodl, že se přidá, někdo že vyčká. My bychom byli rádi, pro nás jako asociaci je lepší čím více členů, tím víc nejenom financí, ale především lidských zdrojů. To bych řekl, že je vždy problém. Každý máme z těch firem standartní pracovní náplň a do toho tato aktivita navíc. Takže čím více firem se k nám přidá, kdo vyrábí sběrnice pro KNX, tím lépe pro nás pro všechny členy asociace, budeme mít víc síly aktivně propagovat na našem trhu.

Josef Kunc:
Čím víc členů, tím víc je náš spolek bohatší a je schopný pořádat takové lepší akce, které zdůrazní tu činnost. Můžeme se obracet na různé skupiny koncových zákazníků apod.

Elektrika.tv:
Je mi jasné, že prostředky budou vloženy opravdu do propagace asociace, nikoliv do soukromých dovolených.

Jakub Horna:
O aktivitě asociace se dozvíme na stránkách www.knxcz.cz. Jsou to zatím provizorní stránky do té doby než budou fungovat stránky přes mezinárodní asociaci , což je adresa knx.org a v budoucnu to bude /cz, takže budeme plně integrováni do designu a na webový server a dozvíme se všechny obecné informace.  V současné chvíli jsou obecné informace v angličtině, obsah máme přeložený a čekáme na zpracování přeloženého obsahu, který bude na mezinárodním webu asociace, na který v budoucnu kompletně přejdeme.

Elektrika.tv:
Můžeme očekávat, že i v budoucnu bude na stránkách nějaká edukativní složka obsahu.

Josef Kunc:
Byli jsme spolu ve Frankfurtu, kde nám pracovníci asociace řekli, že by to v průběhu nejbližších několika týdnech mělo být zveřejněno.

Jakub Horna:
Již v tuto chvíli jsou tam odkazy na videa, kde je záznam konference, která proběhla v říjnu roku 2015 a už na těch prezentacích jsou základní informace o tom, co sběrnice vlastně je, jaké teplo je možné prostřednictvím sběrnice řídit a myslím pár hodin záznamu se na serveru už dá najít.

Elektrika.tv:
Jaká je výzva pro členy a uživatele KNX?

Jakub Horna:
Používejte otevřené standardy! To by byla taková výzva, která není úplně spojená s KNXem, je to o tom, aby odborná i laická veřejnost si uvědomila, že když si pořizuje nějakou technologii do budovy, tak by technologie měla být otevřená z toho důvodu, že když budu mít řešení od jiného výrobce proprietální, který zkrachuje nebo skončí danou řadu výroby, aby se daly části nahradit jiným výrobcem. Technologie do budov se nepořizuje na 2-3 roky, ale systém musí být funkční desítky let. Třeba v kancelářských budovách je třeba rozšiřování, přestavba, potřeba něco změnit, doplnit, tak v případě, že se používají otevřené standardy, tak to není žádná obtíž, KNX existuje na trhu již 25 let, výrobců je víc než 400 po celém světě, takže to zaručuje pokračování této sběrnice a výrobků. Takž moje výzva je používejte otevřené standardy, nedostanete se do pasti!

Josef Kunc:
Já bych ještě doplnil jednu maličkost, někdo má třeba obavy z toho, že starý a nový výrobek nebude kompatibilní a právě ten systém je založen na tom, že v jedné instalaci spolu musí umět komunikovat i ty nejstarší výrobky s těmi nejnovějšími.

O spolku KNX národní skupina České republiky
První informace o založení české buňky KNX proběhla již v září 2014. Spolek KNX národní skupina České republiky, z.s. vznikl o něco později. Zakládající schůze se uskutečnila 22. června 2015 na VUT FEKT Brno, kde je také zaregistrováno sídlo spolku. Zakladatelé tohoto spolku jsou zástupci těchto společností a institucí: ABB, BEG Brück Electronic CZ, Finel, IQ Budovy, Pivoňka systémové instalace, Siemens, Schneider Electric CZ, Technická universita Ostrava VŠB, FEKT VUT Brno a WAGO-Elektro.
 

Sledujte www.knxcz.cz!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KNX národní skupina České republiky, z.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
#EH: Jak jsme podrobili svorky WAGO a IDEAL totálnímu zkratu. Před deseti lety proběhlo na učilišti v Sokolnicích neobvyklé testování krabicových svorek. Sešlo se třicet kvalifikovaných specialistů z různých elektrotechnických podoborů, aby prověřili bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžké zkoušce pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Kdo si pamatuje jak testování dopadlo? Málokdo ví, že tento spontánní pokus vstoupil do historie jako zásadní argument! Připomeňme si videozáznam sami zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933