Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Proč NEní dobrý nápad testovat AFDD na koleně


Document Actions
Proč NEní dobrý nápad testovat AFDD na koleně
AFDD není svou konstrukcí proudový chránič. A dokonce ne ani přepěťová ochrana. Otestovat funkci proudového chrániče konkrétním "unikajícím proudem" je proti testování přepěťové ochrany jednoduchou záležitostí. A otestovat AFDD? To by snad neměl být problém ... To si pomyslí snad každý technik, který o AFDD neví, co vývojář takového zařízení. Proč si chce technik ověřit funkci AFDD sám? Nestačí mu snad prezentace výrobců a technické parametry v katalozích? Co se po revizi uvede do revizní zprávy? Jde o novodobou elektrikářskou černou skříňku? A z té zpětně pojišťovna nevyčte příčinu nebo vyčte?
Miroslav Minařík, ze dne: 31.12.2022
reklama


Hlavně se neunáhlit ..., napadlo mě na Elektrické spojce 2020, když výsledky připraveného testování dopadly naprosto nečekaně.

Zprvu je důležité objasnit pohnutky, které k testu vedly. K tomu uvádím tuto citaci:

Pro hledanou vědu jest nutno, abychom nejprve probrali otázky, o nichž především je třeba pochybovati. Jsou to zčásti odchylné názory, jež o nich mnozí měli, a pak to, co snad mimo to až dosud zůstalo nepovšimnuto.

Kdo chce v řešení otázek dojiti k dobrému výsledku, musí dovést správně pochybovat. Neboť výsledný názor jest řešením předcházející pochybnosti. Nikdo nemůže rozvázati uzel, jehož nezná; ale pochybující přemýšleni učí nás jej znát a naznačuje hledisko, s něhož máme věc posuzovat. Ovšem přemýšlení, dokud pochybuje a je v nesnázi, vede se jako lidem spoutaným; obojí nemohou s místa. Proto je třeba, abychom dříve obrátili zřetel ke všem obtížím jednak z uvedeného důvodu, jednak proto, že ti, kdo hledají, aniž napřed pochybovali, podobají se lidem, kteří nevědí, kam mají jiti, a jednak i proto, že nevíme, zda jsme hledané vskutku nalezli či ne. Neboť tu cíl není zřejmý, jest však zřejmý tomu, kdo dříve pochyboval a vyložil nesnáze. Mimo to nutně lépe dovede věc posoudit ten, kdo jako v soudních přích vyslechl všechny důvody pro a proti.

Pro vybavení proudového chrániče je rozhodující neshoda velikosti proudu vtékajícího a vytékajícího, u přepěťové ochrany řekněme určité zápalné napětí a u AFDD? Energie oblouku? Opravdu?

Nebyl jsem na Elektrické spojce 2020 sám, kdo se podivoval nad výrobou jisker, které ne a ne AFDD vybavit. Jiskřili jsme hodně, natahovali jsme oblouky, zvyšovali zatížení obvodu a stále nic. Vždyť jsme chtěli simulovat obyčejný oblouk v obvodu ... obyčejný ve smyslu obvyklý ... a uvažovali jsme, že na Elektrické spojce testující účastník má s oblouky v praxi různé zkušenosti a navodit reálnou situaci se dá z více různých pokusů.




Sestava testujících elektrotechniků byla složena z různých specialistů od elektroniků, programátorů, přes revizní techniky nn, projektanty, po lidi s bohatými zkušenostmi s motory nebo armádní technikou. Netušil jsem však, že ani po dalších dvou letech nebude s AFDD tak jasno, jak se očekávalo.

O AFDD bylo vypovězeno opravdu hodně. Jednou z technicky výživných přednášek lze určitě označit tuto:


Odkud jsme čerpali představy o funkci AFDD?
Všichni, kdo se chtějí do této problematiky ponořit s tužkou a poznámkovým blokem, mohou na tomto odkazu. Největší sbírka přednášek na téma AFDD je v archívu Elektrika.TV! Ale asi bude nutné se pochopení příčiny nezdaru našich pokusů věnovat konstrukci AFDD podstatně více! Řídí snad AFDD umělá inteligence? A ta rozpozná, že to s obloukem v obvodu nemyslíme při testu vážně? Do jisté míry zřejmě ano. K použití AI bych byl velice obezřetný a zůstal bych u technicky uvěřitelnějšího výrazu "algoritmus". Vydané tiskoviny na téma AFDD jsou zde!


Nač se dnes technici ptají?

  • Rozhodnout se pro AFDD podle ČSN?
  • Podle míry rizika konkrétního prostředí?
  • Podle etiky zachránění lidských životů?
  • Podle statistik HZS?
  • Které značce věřit, fungují všechny stejně jistě?
  • Existuje jedna metrika testování pro všechny výrobce AFDD?
  • Existuje metrika testování AFDD stejně jako třeba pro autoservisy v případě airbagů ve vozidlech?
  • Obsahuje AFDD řídící elektroniku s čipem plných informací, která je u všech alespoň podobná?
  • Jaký je konstrukční rozdíl mezi americkým AFCI a evropským AFDD?
  • Dá se AFDD reklamovat? Jak vypadá takový reklamační proces?

Nutno dodat, že odvaha Jana Fraňka jít s kůží na trh byla skutečně velká. HAGER patří mezi světové renomované značky, které byť jsou konkurenty, komunikují spolu a nezřídka si některé prvky vyrábí vzájemně. Pokud se budou bezpečnostní přístroje vyvíjet podobným trendem, je docela možné, že revizní technik se bude pro ověřování funkčnosti připojovat podobným způsobem jako dnes mechanik v autoservisu.


Nebo třeba něčím podobným jako tento přístroj jen v evropském podání. A s největší pravděpodobností konstruktéři vycházeli z předem dané metodiky, že?


Pro větší náhled kliknout!


Nastává zde jakýsi nesoulad mezi těmi, co se domnívají, že veřejnost AFDD musí jednoduše přijmout, nejlépe pak, pokud bude ukotvena v technické normě a ti, kteří chtějí objasnit skutečnou funkci. Není to však jednoduché, často v silách pracovníků, kteří pouze interpretují obsah a sami nemají více informací.

Sám mám testy rád, ale za dobu vlastní praxe už vím, že potřebujeme dobře připravenou metodiku a komisi. V té má být i ten, kdo zařízení vyrobil.


Než udělat doma špatný test AFDD
je patrně lepší věřit autoritě!



 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 30)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Orientace v ochranách proti přepětí není v dnešní době nové ČS EN 62 305 zrovna snadná. Česká značka OEZ vydává aplikační příručku se základními informacemi pro projektování ochran proti přepětí. Z oblasti elektromagnetické kompatibility toho bylo již napsáno hodně. Ovšem od každého výrobce se očekává ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Univerzálnost a efektivnost, spolu s velmi kompaktním provedením jsou hlavními přednostmi nového programovatelného mikro-PLC Simatic S7-1200 od společnosti Siemens, který lze využít pro široké spektrum aplikací. Čím se odlišuje od předchozích modelů a co nového dokáže nabídnout?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933