Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

Proč je paralelně k izolovanému vodiči veden ještě svod holým drátem?


Document Actions
Proč je paralelně k izolovanému vodiči veden ještě svod holým drátem?
Počet svodů je častým sporem, respektive jeho nízký počet bývá velice častým nedostatkem u realizované ochrany před bleskem. Najednou spatříte u jednoho svodu hned dvě vedoucí vedení k uzemnění. Napadne vás "preciznost ...". Konečně se objevují hromosvodáři, u kterých jsou na prvním místě Kirchhoffovy zákony a až na druhém Ohmův zákon. Ovšem jak jsem se později dozvěděl kromě dobrého výpočtu je také nutná přesná montáž podle právně závazného návodu výrobce. Elektrotechnika není emoční záležitost, ale logická věda, kde hraje v konečném provedení důležitou roli každý detail ...
Miroslav Minařík, Jan Hájek, ze dne: 13.12.2018

Asi jako každý, i já se cítím profesně deformovaný a krásu přírody vnímám včetně různých přítomných technických detailů. Na jedné z pravidelných procházek jsem byl za štěkotu štěněte doslova dovlečen k nějaké technické stanici na nově postavené železniční zastávce. Ať je využití této budovy jakékoliv, zaujala mě jedna věc..


Pro větší náhled kliknout!

Protože se setkávám s mizerně provedenými ochranami před bleskem prakticky na "každém kroku", napadlo mne, že nyní, když vidím, "vyšší dívčí" provedení ochrany prostřednictvím HVI vodiče (izolovaný svod), je konečně někdo, kdo pochopil soubor ČSN EN 62 305 a jde cestou obecně uznávaných světových autorit.

Všiml jsem si dvou svodů u jednoho vodiče HVI a po chvíli mne napadlo, že to druhé svod asi není, ale jde pouze o pospojování. Ovšem jak je vidět, má jako svod číselné (modré) značení. Proto jsem neváhal a vytáhl iphone a pořídil fotodokumentaci. Bezprostředně odeslal Janu Hájkovi. Tedy člověkovi, který zastupuje německého výrobce zmiňovaného izolovaného hromosvodu. Obvykle mi vysvětlí některá technická řešení, která z pozice mého povolání opravdu znát nemusím. Popravdě očekával jsem, že ho tímto řešením spíše potěším. On sám se rád obklopuje lidmi, kteří znají základní fyzikální principy. Ovšem dostalo se mi této odpovědi. Viz níže ... 


Vyjádření Jana Hájka (DEHN ČR) k aplikaci vodiče HVIlight:
Dostaly se mi k vyjádření tyto fotografie s dotazem: Proč je paralelně k izolovanému vodiči veden ještě svod holým drátem? Je to proto, aby byly svody dva? Následující můj komentář je vztažen pouze k zaslaným fotografiím, o samotné aplikaci nevím zhola nic. I to mi však stačí k poznání, že je to špatně namontováno.

Jedná se o malý objekt, na kterém je realizovaná izolovaná ochrana před bleskem ve smyslu její definice z ČSN EN 62305-3 "3.3 vnější LPS izolovaný od chráněné stavby; vnější LPS oddálený od chráněné stavby (external LPS isolated from the structure to be protected) LPS, jehož jímací soustava a svody jsou umístěny tak, aby dráha bleskového proudu nebyla v dotyku s chráněnou stavbou".

POZNÁMKA: U izolovaného (oddáleného) hromosvodu bude zabráněno nebezpečným jiskřením mezi LPS a stavbou.


Pro větší náhled kliknout!

Pro vytvoření jímací soustavy bylo využito komponentů systému HVIlight/DEHNcon-H. Vzhledem k maximálnímu bleskovému proudu, který je vodič HVIlight schopen vést, tedy 150kA, předpokládám, že se nejedná o vyšší třídu LPS než II. Ochranné prostory u takto malého objektu nebudou kritické.

,,Druhý svod,, není svod, který by vedl bleskový proud, ale jedná se vodič pro vyrovnání potenciálu pro oblast koncovky. Tedy pro tu část začátku vodiče s vysokonapěťovou izolací, která má na jeho funkci největší vliv. V dolním detailu je vidět z trubky vyvedený vodič, který je uvnitř trubky připojen na pružinovou svorku PA – svorku vyrovnání potenciálu.

Pro větší náhled kliknout!
 
Zde je výřez z montážního návodu:
 



Pro větší náhled kliknout!

Takže potud je řešení v pořádku a nyní k těm viditelným chybám:


 
Chyba číslo 1, ta nejzávažnější

Kolem začátku vodiče HVIlight (platí s jinými rozměry obdobně pro celou rodinu vodičů HVI, tedy HVI long i power) je potřeba zabezpečit tzv. oblast koncovky. Na začátku vodiče v délce 1,2m je potřeba do vzdálenosti vypočtené ,,s,,  nedopustit přítomnost čehokoliv kovového. Jakákoliv kovová součást v tomto válci může vést k tomu, že díky ní dojde ke vzniku povrchového klouzavého výboje, který přemostí izolaci pláště mezi místem připojení připojovacího členu a svorky PA.


Pro větší náhled kliknout!

 
Chyba číslo 2, možné poškození stěny

Tím, že je podpěra na stěně umístěná na kraji stěny, hrozí díky tomu její poškození. Vlivem povětrnostních podmínek se budou rázy větru přenášet do stěny a může takto na kraji popraskat.

Chyba číslo 3

Spodní držák je na hraně trubky.


 
V textu jsou použity obrázky z montážních návodů umístěných na www.dehn.cz. Montážní návod pro HVI power naleznete v redakční knihovně k okamžitému prohledávání nebo čtení zde!

Tolik tedy oficiální vyjádření k uvedené montáži. Osobně se mi tato aktivita technické podpory opravdu líbí. Na jedné straně montéry hromosvodních soustav upozorní na nedostatky a nám ostatním rozšiřuje obzory.

A nyní přemýšlím, proč to moje štěně na hromosvod tak štěkalo? Že by to bylo pro její osobní přítomnost mnoha (více než 30.) odborných seminářů na téma evropské normy ČSN EN 60 305, nebo jí iritovalo něco zcela jiného? V každém případě se situace po 10. dnech se štěnětem opakovala jako přes kopírák ...






POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o zažádat o bezplatné zaslání
papírového montážního návodu vodičů HVI
DEHN+SÖHNE

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 12)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933