Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Proč chalupář zemřel zásahem blesku? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 12.05.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Proč chalupář zemřel zásahem blesku?


Proč chalupář zemřel zásahem blesku?
Loňského dubna se mohla veřejnost dozvědět z televizního zpravodajství informaci, že po zásahu blesku byl usmrcen muž uvnitř objektu vybaveného funkčním hromosvodem. Některá média to dávala za vinu kulovému blesku. Jak to ve skutečnosti mohlo být? Pokus o seriózní vysvětlení čtěte zde ...
Vladimír Brok, ze dne: 12.05.2009

Pokus o seriozní vysvětlení tragické nehody v osadě Jizerka v dubnu 2008.

O této tragické události jsme se dozvěděli 15. dubna 2008 z televizní reportáže publikované hned druhý den ve večerních zprávách TV Nova. Protože jsme firma, která se zabývá výrobou a prodejem přepěťových ochran, které jsou součástí systému ochrany před bleskem a přepětím (viz EN ČSN 62305), tak nás přirozeně zajímalo nějaké rozumné vysvětlení této na první pohled zcela absurdní události. Jak je možné, že v objektu s plechovou střechou a vybavené funkčním hromosvodem k něčemu takovému mohlo dojít? Při naší analýze jsme vycházeli z několika předpokladů:

Na základě obecných informací získaných pouze z TV reportáže a našich odborných zkušeností jsme sestavili první pravděpodobnostní model (viz. obr. 1), který popisuje podobnou situaci při přímém úderu blesku do jímací soustavy hromosvodu. V tom případě bleskový proud IB , který může dle situace nabývat špičkových hodnot v rozmezí desítek až stovek kiloampér poteče po svodovém vodiči k uzemňovací soustavě (uzemnění) hromosvodu a vyvolá na tzv. přechodovém zemním odporu Rpzo B úbytek napětí, jehož hodnotu při zanedbání indukčních parametrů vodičů lze přibližně vypočítat pomocí Ohmova zákona. Pro zjednodušení výpočtu zvolíme špičkovou hodnotu bleskového proudu např. IB = 100kA a hodnotu přechodového zemního odporu Rpzo B = 10Ω. Pak prostým vynásobením

U = I x R= 100 000A x 10Ω = 1MV,

neboli to znamená, že v okamžiku úderu blesku do jímací soustavy hromosvodu se v místě připojení svodu hromosvodu na vývod uzemnění (označeno jako „revizní svorka“) objeví impulzní napětí o hodnotě 1MV!

V případě, že v okolí této svorky není dodržena tzv. dostatečná přeskoková vzdálenost, pak může dojít k náhodnému přeskoku na blízké vodivé a nebo částečně vodivé předměty a část bleskového proudu Ib2 pak poteče takto vytvořenou vodivou cestou např. ke vzdálené zemi.

Náš pravděpodobnostní model dle obr. 1 však přestal platit v okamžiku, když jsme získali (26.3.2009) věrohodné informace a precizní fotodokumentaci pořízenou na místě druhý den po nešťastné události:

Tuto naší téměř neuvěřitelnou hypotézu podporuje poskytnutá fotodokumentace. Z ní nepochybně a jasně vyplývá, že popsanou trasou „projel“ nepříliš intenzivní bleskový proud (nebo jeho část), který nezanechal viditelnou stopu na karoserii automobilu a který nezpůsobil téměř žádné vážnější škody ani na zařízení místnosti a ani na vodičích zasažené části elektroinstalace, ale který bohužel  stačil k usmrcení zasažené osoby.

Izolace vodičů zasažené elektroinstalace mezi závěsným lustrem a rozvaděčem nn byla viditelně „načatá“, ale nebyla zuhelnatělá a ani spečená. Vypínač lustru, instalační krabice a i příslušný jistič v rozvaděči byly průchodem bleskového proudu viditelně poškozeny, ale nebyly totálně zničeny. Zbývající část elektroinstalace v objektu chaty mimo trasu průchodu bleskového proudu nebyla poškozena vůbec. Tyto prokazatelné indicie naši hypotézu podporují.

Fotodokumentaci z místa můžete stahovat zde ...

Diskuzi na toto konkrétní téma můžete sledovat zde ...

Za firmu BrOK, přepěťové ochrany
ing. Vladimír Brok, majitel.




 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Ing. Vladimír Brok - Jiráskovo nábřeží 717, Železný Brod - +420483389436 - brok@prepeti.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.