Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Problematika zkoušek zdrojových soustrojí k prokázání shody (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 21.08.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Problematika zkoušek zdrojových soustrojí k prokázání shody


Problematika zkoušek zdrojových soustrojí k prokázání shody
Zdrojová soustrojí jsou považována za stroje ve smyslu směrnice pro strojní zařízení č.2009/127/ES a nařízení vlády č.170/2011 Sb. Z tohoto důvodu se musí při prokazování shody a pro účely vystavení ES prohlášení o shodě použít přednostně ČSN EN 60204-1 "Bezpečnost strojních zařízení - Elektrická zařízení strojů - Část 1: Všeobecné požadavky".
Komerční sdělení, ze dne: 21.08.2012

 

Zdrojová soustrojí jsou považována za stroje ve smyslu směrnice pro strojní zařízení č.2009/127/ES a nařízení vlády č.170/2011 Sb. Z tohoto důvodu se musí při prokazování shody a pro účely vystavení ES prohlášení o shodě použít přednostně ČSN EN 60204-1 "Bezpečnost strojních zařízení - Elektrická zařízení strojů - Část 1: Všeobecné požadavky".

V příloze F této normy je však konstatováno, že norma obsahuje velký počet všeobecných požadavků, které mohou nebo nemusí být použitelné pro konkrétní strojní zařízení a pro pokrytí požadavků ČSN EN 60204-1 je třeba provést výběr.

Během tohoto procesu se některé články normy použijí beze změny, k některým se doplní určité požadavky a některé se modifikují. Vždy jsou však nutné odborné znalosti pro

Za tímto účelem je výhodné použít vhodnou výrobkovou normu, která se zabývá detailními požadavky pro konkrétní výrobek – strojní zařízení. Jedná se o tzv. normu typu C – bezpečnostní normu pro stroje (dle ČSN EN ISO 12100 - Bezpečnost strojních zařízení -Všeobecné zásady pro konstrukci - Posouzení rizika a snižování rizika).

Kromě toho existují ještě následující typy norem:

Norma typu C pro zdrojová soustrojí je ČSN EN 12601: 2011 "Zdrojová soustrojí poháněná pístovými spalovacími motory – Bezpečnost".

ČSN EN 12601
Jak bylo uvedeno výše, jedná se o normu typu C, takže ustanoveni této normy typu C jsou nadřazena ustanovením jiné normy typu A nebo B pro strojní zařízeni.

Tato norma stanovuje bezpečnostní požadavky na zdrojová soustrojí poháněná pístovými spalovacími motory do 1.000V, sestávající ze spalovacího motoru, generátoru střídavého proudu včetně doplňkových zařízeni potřebných pro provoz, např. ovládací (řídicí) přístroje, spínací přístroje, pomocná zařízeni. Norma platí pro zdrojová soustrojí používaná pro pozemní a námořní účely, s výjimkou zdrojových soustrojí používaných na palubě námořních plavidel a mobilních příbřežních jednotek (mimo pevninu), jakož i v letadlech nebo pro pohon silničních vozidel a lokomotiv.

Jedním z nejobtížnějších kroků při posuzování shody strojních zařízení je analýza rizik. ČSN EN 12601 v tomto směru pomáhá posuzovateli tím, že přímo vyjmenovává možná nebezpečí vyplývající z provozu zdrojového soustrojí a odkazuje na příslušný článek, podle kterého je možné nebezpečí posoudit. Nebezpečí vztahující se ke zdrojovým soustrojím poháněným pístovými spalovacími motory jsou uvedena v příloze A normy.

Příklad výčtu nebezpečí v Příloze A normy ČSN EN 12601 (neúplný).


Tabulka A.1 - Seznam nebezpečí (neúplná)

Požadavky ČSN EN 12601 na bezpečnost
ČSN EN 12601 stanovuje základní požadavky na bezpečnost v kapitole 6. Konkrétně pro

Podobně jako v jiných normách jsou uvedeny požadavky na obsah návodu na provoz a údržbu, značení a bezpečnostních štítků. Příloha B normy určuje aplikaci každého článku normy ČSN EN 60204-1: 2006 pro zdrojové soustrojí.


Tabulka B.1 - Tabulka o použití EN 60204-1:2006 (neúplná)

Články, u kterých připadá v úvahu úprava nebo dodatek (křížek ve sloupci "M" nebo "S" tabulky B.1), jsou uvedeny za tabulkou B.1 v již modifikovaném znění.

Soubor norem ISO 8528
Normy ČSN EN 60204-1 a ČSN EN 12601 jsou harmonizované evropské normy ke směrnici pro strojní zařízení. Z tohoto důvodu stanovují především požadavky na bezpečnost strojních zařízení. Požadavky na funkčnost a kvalitu dodávané elektrické energie jsou stanoveny v souvisejícím souboru norem ISO 8528. Na jednotlivé díly tohoto souboru se odkazují příslušné články ČSN EN 12601. Jedná se o následující normy:

Z tohoto souboru se nejvíce využívají tyto části:

Milan Bezděk, vedoucí certifikace, VOP-026 Šternberk, s.p.,
Autorizovaná osoba č. 253/Notifikovaná osoba č. 1380


Článek
je ukázkou sborníku L.P.Elektro č.51

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.