Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Problematika rušení ČSN


Document Actions
Problematika rušení ČSN
... normy obsahují odkazy na již neexistující ČSN a na ON (oborové normy, které byly zrušeny v roce 1994) a často zakotvují povinnosti, které do nezávazných technických norem již nepatří. ČNI podle § 6 zákona č. 22/1997 Sb., v platném znění, je mimo jiné povinen udržovat jednotnost a vzájemný soulad českých technických norem, jejich soulad s právními předpisy a zajistit zrušení technické normy, pokud neodpovídá uvedeným podmínkám.
Vincent Csirik, ze dne: 13.04.2007
reklama

Připravované normy v roce 2006

  • ČSN 33 2000-4-41 ed. 2 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 4-41: Bezpečnost – Ochrana před úrazem elektrickým proudem (předpokládané vydání – únor 2007).
  • ČSN 33 2000-7-704 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 7-704: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Elektrická zařízení na staveništích a demolicích (předpokládané vydání – únor 2007).
  • ČSN 33 2000-7-706 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 7-706: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Omezené vodivé prostory (předpokládané vydání – únor 2007).
  • ČSN 33 2000-7-740 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 7-740: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Dočasná elektrická instalace pro stavby zábavních zařízení a stánků v lunaparcích, zábavních parcích a cirkusech (předpokládané vydání – únor 2006).

Problematika rušení ČSN

Pozn. Jedná se především o čisté ČSN (nezavádějící IEC, EN HD).

Je třeba poznamenat, že v seznamu českých technických norem je velké množství zastaralých předpisových norem. Tyto normy obsahují odkazy na již neexistující ČSN a na ON (oborové normy, které byly zrušeny v roce 1994) a často zakotvují povinnosti, které do nezávazných technických norem již nepatří.

Např. České technické normy, které byly součástí souboru norem ČSN 34 3100 až 91 (soubor zrušen v prosinci 2005), patřily mezi základní elektrotechnické normy, tvořící pravidla pro elektrotechniku (dříve předpisové normy). Normy tohoto charakteru však v řadě případů (jak již bylo uvedeno) obsahují i některá ustanovení, která do nezávazných (dobrovolných) norem nepatří.

ČNI podle § 6 zákona č. 22/1997 Sb., v platném znění, je mimo jiné povinen udržovat jednotnost a vzájemný soulad českých technických norem, jejich soulad s právními předpisy a zajistit zrušení technické normy, pokud neodpovídá uvedeným podmínkám.

Za účelem udržení fondu ČSN (původních ČSN) v aktuálním stavu, provádí ČNI prověrku těchto českých technických norem, které jsou vydány v určitém časovém období a prostřednictvím Věstníku ÚNMZ informuje uživatele technických norem o svém úmyslu zrušit ty normy, které nejsou aktuální. V případě, že uživatelé technických norem podporují zachování platnosti konkrétních norem, daná problematika je řešena individuálně. Návrh na zrušení se projednává též na zasedání příslušné Technické normalizační komise (v daném případě TNK 22 Elektrotechnické předpisy).

Lze namítnout, že v případě elektrotechnických norem, které tvoří pravidla pro elektrotechniku, a kde již předem lze předpokládat nesouhlas se zrušením, je tato metoda nevhodná. Je to ale určitá možnost, jak získat informace o využívání dané normy, a současně přehled o možných zpracovatelích revize nebo změny. ČNI má zájem na udržení čistých ČSN všude tam, kde dosud není mezinárodní ani evropská norma. Předpokladem je, aby tyto normy byly v aktuálním stavu, a odpovídaly charakteru dobrovolných norem.
Pozn. ČNI ve snaze aktualizovat tyto normy zajistil po projednání s MPSV ČR v roce 2002 vypracování rozborového úkolu „Současný stav a výhled elektrotechnických předpisů - Rozbor a charakteristika současného stavu elektrotechnických předpisů ČSN a posouzení jejich harmonizace s EN/HD, IEC včetně navržení postupu, programu a struktury““, který mimo jiné obsahuje i závěry k jednotlivým ČSN, jež tvoří pravidla pro elektrotechniku a nepřejímají mezinárodní ani evropské normy (původní ČSN). Součástí rozborového úkolu je i tabulka, která obsahuje (pro čisté ČSN) údaje potřebné pro revizi, prověrku a rušení těchto norem.

Na základě námitek, které ČNI obdrží proti zrušení norem, a závěrů uvedených v rozborovém úkolu, mohou být některé normy v uvedené oblasti ponechány v platnosti, ale je nutné zabezpečit jejich aktualizaci.

Český normalizační institut pravidelně předkládá (ve Věstníku ÚNMZ) podle § 6 zákona č. 22/1997 Sb., k projednání seznam českých technických norem (ČSN) navrhovaných ke zrušení pro jejich technickou zastaralost, neaktuálnost nebo z jiných důvodů.
Každý, kdo má odůvodněné námitky proti zrušení ČSN, je může uplatnit do 6 týdnů od zveřejnění na adrese: Český normalizační institut, Biskupský dvůr 5, 110 02 Praha 1 – Nové Město.
Příslušné TNK pravidelně projednávají na svých zasedáních seznam ČSN navrhovaných ke zrušení.
Pro informaci uvádím seznam předpisových norem, které byly vyhlášeny ke zrušení ve Věstníku ÚNMZ 7/2005 s vyhodnocením výsledku veřejného projednávání.

Zastaralé normy navržené ke zrušení
VĚSTNÍK ÚNMZ….7/2005 – Vyhodnocení

Označení ČSN
Měsíc a rok vydání (datum schválení)

Název ČSN

Číslo oddělení
Jméno referenta ČSNI
Zrušit – ANO/NE Kdo nesouhlasil se zrušením Rok další prověrky
ČSN 33 2180
1979-04-27
Elektrotechnické předpisy ČSN. Připojování elektrických přístrojů a spotřebičů 131
Ing. Csirik
NE IN-EL, TNK 22, CZEPJ/ABB  2008
ČSN 33 2550
1991-02-28
Elektrotechnické předpisy. Jeřáby a zdvihadla. Předpisy pro elektrická zařízení 131
Ing. Csirik
NE Smitka DÚ Praha, ing.Hýbl DP Praha, TNK 126 2008
ČSN 33 2570
1987-12-07
Elektrotechnické předpisy. Elektrická zařízení výtahů 131
Ing. Csirik
NE Ing.Hýbl DP Praha , TUV, TNK 22 2008
ČSN 33 3080
1978-03-13
Elektrotechnické předpisy. Kompenzace indukčního výkonu statickými kondensátory 131
Ing. Csirik
NE TNK 22 2008
ČSN 34 2040
1968-10-16
Elektrotechnické předpisy ČSN. Předpisy pro ochranu sdělovacích a zabezpečovacích vedení a zařízení před nebezpečnými a rušivými vlivy elektrické trakce 25kV, 50Hz 131
Ing. Csirik
NE Ing. Srb, CSc. , ing. Rubek MD ČR,
ing. Smitka DÚ, TNK 126
 2008
ČSN 34 2720
1968-02-20
Elektrotechnické předpisy ČSN. Předpisy pro světelná volací zařízení a zařízení dorozumívací 131
Ing. Csirik
NE TNK 22 2008
ČSN 34 3089
1970-04-22
Elektrotechnické předpisy ČSN. Předpisy pro obsluhu závlahových postřikovačů rostlin v blízkosti elektrických venkovních vedení 131
Ing. Csirik
NE IN-EL, TNK 22 2008
Označení ČSN
Měsíc a rok vy-dání (datum schválení)
Název ČSN Číslo oddělení
Jméno referenta ČSNI
Zrušit – ANO/NE Kdo nesouhlasil se zrušením Rok další prověrky
ČSN 34 3395
1962-04-25
Elektrické rozmrazování vodovodních potrubí 131
Ing. Csirik
NE IN-EL, TNK 22 2008
ČSN 34 5101
1971-03-04
Elektrotechnické názvosloví. Základní názvosloví v elektrotechnice 131
Ing. Csirik
NE IN-EL, Horská, TNK 22 2008

Kde hledat náhradu za zrušené normy:

  • webové stránky ČNI,
  • Věstníky ÚNMZ,
  • Seznamy českých technických norem apod.

Závěr
Cílem tohoto příspěvku je informovat o technické normalizaci v oblasti „pravidel pro elektrotechniku (dříve předpisové normy)“, dále o nových vybraných ČSN, vydaných v posledním období a připravovaných k vydání v roce 2006/2007 v této oblasti, a seznámit s problematikou rušení norem.

Přednáška je v celé verzi součástí "Sborníku přednášek LPE číslo 22", který lze objednat za cenu 150,-Kč + dobírka.
Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933