Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Proběhlo první školení v nové učebně KNX na FEKT v Brně! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 28.01.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Proběhlo první školení v nové učebně KNX na FEKT v Brně!


Proběhlo první školení v nové učebně KNX na FEKT v Brně!
... před dvaceti lety jsme tomu říkali EIB, Instabus. V porevoluční době jsme se na systémovou instalaci dívali dost skepticky. Jak se budou vyvíjet technologie domovních automatizovaných procesů, to opravdu nemohl nikdo předvídat. Dnes na sběrnicové systémy pohlížíme jako vyšší elektroinstalační standard. Technický trh nabízí nepřeberné množství automatizačních vychytávek, ne všechny však lze považovat za kompatibilní nebo dokonce za seriózní. Proto je dobré mít širší přehled o tom, co je k dispozici a odhalit funkční a bezpečnostní standard ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 28.01.2020



V České republice existují čtyři školící centra KNX. První bylo zřízeno v Jablonci nad Nisou v prostorách ABB (viz reportáž zde). Další je na VŠB v Ostravě, na UTB ve Zlíně a jako čtvrté bylo zřízeno na FEKT VUT v Brně. Školicí centrum jako jediné v České republice nabízí školení na přístrojích více výrobců. Konkrétně se jedná o firmy HDL a ABB. A samozřejmě za aktivitami českého KNX stojí mnohé kvalifikované osobnosti, ovšem první jméno, které se asociuje s touto technologií je Josef Kunc. Kdysi vystudovaný "kybernetik" ...

V lednu se odehráno první "rozehřívací" školení tohoto systému. Vedoucí školícího centra v Brně je Branislav BátoraŠkolitelé byli tentokrát Josef Kunc (národní skupina KNX CZ) a Richard Muller (HDL KNX). Za povšimnutí stojí značka HDL. Ve své nabídce má široký sortiment přístrojů KNX vlastní produkce, ale v nabídce nalezneme i proprietátní systém BUSPRO, do jisté míry s KNX kompatibilní. Ale o tom uvedeme podrobnosti v jiném článku.


Systém KNX na českém trhu má zajímavou pozici. KNX jako "systémový obr" na české "mikrotečce" nemá v mnohých představách správný počet instalací, ovšem nabízí obrovskou komunitu odborníků. Bez nadsázky KNX CZ sdružuje nejvíce specialistů domovních instalací!

Více videoreportáží o české národní skupině KNX naleznete zde!



 
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KNX národní skupina České republiky, z.s. - Technická 3058/10, Brno - 730 521 526 - sekretar@knxcz.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.