Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Přístroje AFDD série LISA (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.09.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Přístroje AFDD série LISA


Přístroje AFDD série LISA
Předpokládejme, že za dobu, co se u nás propagují ochrany proti sériovým obloukům, každý průměrný elektrikář již zná princip. Ale jaký typ, kdy a kam instalovat je další důležitou oblastí znalostí. Myslím, že to nepřeženu, pokud budu tvrdit, že takový úkon plně spadá do kompetencí projektanta, který zná často skryté souvislosti některých rozsáhlých projektů a tak nejlépe navrhne správnou alternativu obloukové ochrany. Tento sešit je určen právě těm, kteří jsou odpovědní ...
Vilém Gracias, ze dne: 4.09.2018



Hysterie o použití obloukových ochran AFDD se postupně uklidňuje a zanedlouho můžeme z tohoto typu elektroinstalačního materiálu očekávat naprosto standardní zboží ve velkoobchodních regálech. Bylo zajímavé sledovat reakce kolegů elektrikářů na další prvek v rozvaděči. Jejich okamžité reakce by byly zřejmě ještě horlivější, pokud by věděli, že Evropa následuje USA, kde se tento ochranný segment po více než deseti letech osvědčil v praxi.

Přístroje AFDD série LISA
Pro větší náhled kliknout!

SCHRACK Technik, jako jeden z renomovaných dodavatelů na českém trhu má pochopitelně nejen zboží skladem, ale i dobrou technickou podporu. To je zvláštnost a velká výhoda této distribuční značky.

Zkratová selektivita - AFDD série LISA
Pro větší náhled kliknout!

Proč se mi líbí LISA
Rozvaděče nabývají na důležitosti čím dál více, ale bohužel také na objemu. Proto, pokud je to možné, vítám všechny alternativy, které obsah, tedy počet přístrojů snižuje. LISA kombinuje proudový chránič s obloukovou ochranou a vypíná obvod v obou pólech.

SCHRACK Technik vydal tento úzký sešit,
který je především pro osoby znalé, nikoliv pro spotřebitele. Naleznete v něm informace o sérii obloukových ochran LISA:

  • podrobná technická data
  • vypínací charakteristika
  • tabulky zkratových selektivit
  • přípustná připojení vodičů (možné kombinace slaněných a pevných vodičů v závislosti na jejich průřezech)
  • rozměrový náčrtek
  • schéma zapojení
  • přehled vyráběných alternativ
Kdo po tomto sešitě sáhne,
bude projektant nebo revizní technik. Ostatní to vlastně vůbec nemusí zajímat. Montér to namontuje dle výkresu, student si o tom přečte teorii ve skriptech a spotřebitele to bude zajímat z pohledu ovládání a pohledem financování.


TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.