Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Příručka Uzemňování elektrických zařízení je ZPĚT!


Document Actions
Příručka Uzemňování elektrických zařízení je ZPĚT!
Co vše víme ze školy o uzemňování? Studium technických norem je velice důležité, ovšem takovým dávkám informací musí předcházet pochopení mnoha základních principů a souvislostí. K tomu odborník na slovo vzatý nepřichází účastí na kurzech nebo absolvováním vzdělávacího institutu, ale jeho vlastní pílí a dohledáváním nekonečného moře souvislostí. Vezmeme navíc v potaz, že učební osnovy zniňují pouze základní informace, pak zbývá získání vědomostí pouze během praxe. A takový studijní proces urychlíme dohledáním relevantních zdrojů, například tento ...
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 13.06.2021
reklama


Jedná se o první příručku, kterou IN-EL vydává jako e-knihu ve svém archívu. Příručka Uzemňování elektrických zařízení byla vydaná v roce 1995 ještě samostatným útvarem STRO.M, spol. s r. o.  V té tehdy Jan Lojkásek (zakladatel IN-EL) jako společník firmy od založení v roce 1990 začínal své podnikání.




Co se v příručce dozvíme?
  • uvádí základní požadavky na uzemnění,
  • podává přehled typů zemničů,
  • uvádí požadavky na uzemňovací přívody,
  • uvádí přehled opatření na ochranu před korozí,
  • poskytuje informace ke spojování různých uzemnění,
  • rozebírá otázky uzemnění v distribučních transformovnách,
  • poskytuje návody, jak provádět a vyhodnocovat měření uzemnění a dotykových napětí,
  • uvádí praktické příklady výpočtů uzemnění.

Jan Lojkásek o knize říká ...
Její předností je stručnost a tím i přehlednost. Přitom jsou poznatky uvedené v publikaci, jako jsou různé postupy (měření, výpočtů, ochran před korozí, provedení uzemnění, využití náhodných součástí pro uzemnění), prakticky využitelné.




Příručka na příkladech vysvětluje, které způsoby uzemnění jsou z hlediska kombinace technických, ekonomických a bezpečnostních požadavků pro elektrická zařízení a elektrické instalace nejvýhodnější. Například je poměrně málo známo, že zahušťování zemnicí soustavy je od určitého stupně již neúčinné. Z hlediska bezpečnosti lidí ani provozu technického zařízení již nehraje podstatnou roli.

Přitom se autorovi podařilo do publikace zařadit i výsledky měření prováděných v EGÚ Brno, a tím dokreslit vhodnost opatření pro uzemňování a pospojování aplikovaných v elektrických rozvodech a elektrických instalacích. I když od vydání publikace uplynulo již více než 25 let, neztratilo toto dílo do dneška na aktuálnosti. Přestože v současné technické praxi se uplatňují stále nové metody, jedná se o doplňování a využívání původních principů, na nichž se nadále staví. Také proto je vhodné jít k pramenům, tzn. k původním základům, které nemusí být při aplikaci moderních přístrojů a metod na první pohled zřejmé.

Tato příručka je proto dobrá k porozumění tomu novému, co je dnes ohledně uzemňování obsaženo v souboru ČSN 33 2000 pro Elektrické instalace nízkého napětí nebo i v ČSN EN 50522 Uzemňování elektrických instalací AC nad 1kV a v ostatních elektrotechnických předpisových a dalších normách. Dnes například považujeme společné uzemnění elektrické instalace a hromosvodu včetně přepěťových ochran za samozřejmé. I tento přístup se ovšem musel postupně zavádět do praxe. I toto příručka dokumentuje. Již v době jejího vydání se předepisovalo, že pro uzemnění hromosvodu a uzemnění silových zařízení se má vybudovat společné uzemnění. A obdobně to bylo i se spojováním a využíváním uzemnění silových zařízení pro další, např. sdělovací zařízení, která se dnes přeměnila na zařízení informačních technologií, jinak též na zařízení pro přenos a zpracování informací.



Tato příručka je vhodná pro porozumění současným otázkám vyrovnání potenciálů a tím ochrany před úrazem elektrickým proudem i ochrany před rušivými a nebezpečnými vlivy poruch v elektrických sítích, rozvodech a instalacích.

Příručka je určena projektantům, montérům i revizním technikům elektrických zařízení a instalací, a to pro všechna napětí. Mohou ji využít i studenti středních a vysokých škol, doktorandi i pracovníci výzkumných ústavů.






 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

IN-EL, spol. s r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933