Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Příručka pro zkoušky elektrotechniků (v.9)


Document Actions
Příručka pro zkoušky elektrotechniků (v.9)
Opravdu jste odhodlaní se učit a odpovědně připravit ke zkoušce? Pokud před vámi stojí přezkoušení, při kterém budou neznámí kravaťáci vyžadovat šedou a nudnou teorii, pak je dobré se opravdu připravit. U odborných přezkoušení pouhá fotografická paměť mnoho nezmůže. Mohu doporučit využít paměti asociační a učit se z dobrých zdrojů. Proto devátá aktualizace tohoto titulu se bude určitě mnohým hodit!
Jaroslav Borovec, ze dne: 21.01.2013


Příručka pro zkoušky elektrotechniků mi leží na stole dobře od listopadu. Při každém novém vydání vždy zkontroluji pasáže, které se mne dotýkají, a knihu založím. S výjimkou knih IN-EL, o kterých se vždy stručně zmíním.




Vždy, když mám před sebou učební texty, přemýšlím, zda a kolik v Česku zbývá zájemců tyto informace vstřebávat. Ale zanechám mého narůstajícího pesimismu a budu uvažovat "rozkvetlou, pestrobarevnou louku" plnou nadšených elektrotechniků :-)

Co v knize nalezneme?
Publikace začíná opakováním základních fyzikálních vztahů. Což je pro mnohé absolventy dobré k opakování. Autor neopomněl uvést navazující literaturu pro další hlubší studium. Část pojednávající o bezpečnosti a práci v elektrotechnice je sice nudná část, však pro přeživší elektrikáře pracující pod napětím uznávaná oblast. Tuto část lidé čtou, pokud jim hrozí přezkoušení. Jinak to mladého pracovníka moc nezajímá a starší, zkušený to přece zná. A tak tyto řádky jsou paradoxně vnímány až pod pohrůžkou. Celý obsah knihy naleznete v této příloze zde!



Podobně je to s ochrannými pomůckami. Mnozí vědí, že nejsem školitel, ale spíš školený a navíc praktik, a tak mi doufám prominou tato upřímná slova. Pracovní pomůcky jsou od toho, aby nám ztěžovaly život. Ovšem musíme přiznat, že ho v mnohých případech zachrání. A tak stejně jako nudná administrativa ve firmě i údržba pracovních pomůcek není často oblíbenou rutinou. V této publikaci se dozvíme, jak špatně to roky zpět děláme.



Část pojednávající o revizích je praktické opakování základních faktů, o kterých by měl každý elektrotechnik něco vědět. Ne snad, že by někoho napadlo, že po přečtení této statě se pustí do revizí :-) A o závěrečné části o první pomoci snad lze říci, že podobně jako u předchozích kapitol, se i tato často opomíjí. I já sám jsem první pomoc nepovažoval za prioritní. Do okamžiku, kdy můj kolega upadl do rozvaděčového pole pod napětím. Po té co jsem ho vyprostil, jsem byl rád, že se probral sám, protože jsem byl v takovém stresu, že jsem zapomněl, jak se jmenuji, natož abych znal přesné oživovací pokusy.



Závěr:
Knihu doporučuji k opakovanému čtení, byť pouze rychločtení. Opakování těchto zásad má mít každý elektrotechnik v krvi. Nikoliv, že je hledá až je potřeba. A tím se také liší elektrikář od amatéra.
A protože je to opravdu publikace určená pro přípravu na zkoušky, nechybí pod každou kapitolou kontrolní otázky.

Cena:
  • Papírová verze 263 korun
  • Příručku v elektronické podobě lze objednat zde.
  • Předplatitelé elektronických knih ji mohou stáhnout zde.

Toto vydání příručky je již vyprodáno!

 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
IN-EL, spol. s r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Ve světě elektrotechniky, kde aktualizace informací a praktických znalostí jsou klíčové pro bezpečnost a efektivitu práce, přichází kniha "Praktické pomůcky a tabulky pro elektrotechniky" jako praktický a důležitý zdroj pro profesionály i studenty. Tato příručka, uznávaná zkušenými elektrikáři pro svou ucelenost, aktualizaci a přístupnost, nabízí více než 20 pomůcek a je pravidelně aktualizována v souladu s nejnovějšími normami. S přidáním nových pomůcek a aktualizovaných informací, se kniha stává ještě cennějším průvodcem v praktickém světě elektrotechniky. Krátké pozastavení nad touto publikací naleznete zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933