Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Přípojky objektu a hlavní domovní skříně HDS (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 17.02.2023
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Přípojky objektu a hlavní domovní skříně HDS


Přípojky objektu a hlavní domovní skříně HDS
Jaká jsou pravidla umístění hlavní domovní skříně (HDS) ve zděných anebo panelových domech? Jak je to myšleno s upevňováním do zdi? V kterých případech se nesmí použít běžná montážní pěna a je nutné volit jinou výplňovou hmotu? Umístění a výměna hlavní domovní skříně bez ohledu na typ, je u panelových objektů umísťována samostatně, obvykle ústí na přístupovou cestu do objektu nebo přiléhá k objektu. Při její výměně v těchto případech nevznikají žádné omezující požadavky, které by se dotýkaly i objektu. A nesmíme zapomínat, že jakoukoliv opravu, změnu, či jinou činnost na hlavní domovní skříni je nutné prokazatelně projednat s distributorem elektřiny.
Autorský článek, Karel Dvořáček, ze dne: 17.02.2023



Hlavní domovní kabelová skříň, respektive „Hlavní domovní skříň“, existuje, je-li přípojka provedena kabelovým vedením. Přípojková skříň musí mít závěr na klíč pro rozvodná zařízení. Je-li v objektu více hlavních domovních vedení, použije se skříň umožňující připojení více hlavních domovních vedení jednotlivě na samostatné pojistkové sady či jisticí prvky. Je-li v přípojkové skříni více sad pojistek či jiných jisticích prvků, musí být u každé sady trvanlivě vyznačeno, pro které odběrné zařízení je příslušná sada určena.


Ilustrativní foto www.fraja.cz

Umístění a výměna hlavní domovní skříně bez ohledu na typ, je u panelových objektů umísťována samostatně, obvykle ústí na přístupovou cestu do objektu nebo přiléhá k objektu. Při její výměně v těchto případech nevznikají žádné omezující požadavky, které by se dotýkaly i objektu.

U objektů budovaných zděnou technologií (celozděné či vyzdívaný skelet) jsou hlavní domovní skříně zabudovávány do zdi budovy. Zde je nutné před jejich osazením zhodnotit riziko iniciace požáru budovy při havárii na elektrickém vybavení této hlavní domovní skříně. To se odrazí především v nutnosti zvolit jinou výplňovou hmotu okolo této skříně, neboť zde nelze použít běžnou montážní pěnu. V tomto případě se doporučuje využít různé výplňové hmoty, což je třeba prokazatelně projednat se specialistou požární ochrany. Toto je zvláště nutné u objektů, kde hlavní domovní skříň se zabudovává do příčky, obvykle za vstupními dveřmi do objektu.


Příklad umístění HDS, kdy svojí stěnou zasahuje do příčky mezi bytem
a vstupním prostorem domu


Jakoukoliv opravu, změnu, či jinou činnost na hlavní domovní skříni je nutné prokazatelně projednat s distributorem elektřiny. Na obrázku je rovněž vidět příklad, kdy hlavní domovní skříň nebylo možné umístit vně budovy, neboť byla v památkově chráněné zóně a pracovníci památkové ochrany její přemístění na vnější fasádu objektu krytou dlaždicemi nepovolili.

Hlavní domovní vedení (HDV) ...
je elektrické vedení od přípojkové skříně až k odbočce k poslednímu elektroměru; hlavní domovní vedení není součástí přípojky. Kmenové domovní vedení je hlavní část domovního vedení (se dvěma nebo více odbočkami), ze kterého odbočují větve domovního vedení. Větve domovního vedení – větvemi domovního vedení se rozumí odbočky od kmenového domovního vedení. Pro vstupy kabelů vnějších sítí do budovy a pro uložení vnějších sítí v budově musí být provedeny stavební úpravy v souladu s projektem vnějších sítí, což znamená rovněž zajistit ...
Knihu na toto téma naleznete zde!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.