Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Připojení EPS (elektrické požární signalizace) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.06.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Připojení EPS (elektrické požární signalizace)


Připojení EPS (elektrické požární signalizace)
Kontrolované EPS nesignalizovalo, výstupy pro ovládaná zařízení nebyly monitorovány proti zkratu a přerušení. Neadekvátním zásahem do požární ústředny byl porušen Zákon č.22/1997Sb. §13. Zařízení neodpovídalo ČSN EN 12094-1 čl.4.13 a ČSN 342710 čl.15 Dá se vůbec považovat za požární signalizaci?
Jiří Sluka, ze dne: 15.06.2010

Popis problému:
Jednalo se o posouzení technického provedení elektrické požární signalizace (dále jen EPS) včetně připojení ústředen a všech periferních zařízení, v objektu komerční budovy.

Byla provedena praktická zkouška pro ověření monitorování odpojení připojených zařízení na ústředně tím, že byly odpojeny siréna a maják. Požární ústředna nesignalizovala žádnou poruchu ani zvukovým a ani vizuálním signálem. Výstupy pro ovládaná zařízení nebyly monitorovány proti zkratu a přerušení.

Maják pro optickou signalizaci byl v provedení se jmenovitým napájecím napětím 12V, ale ústředna měla provozní napětí 24V. Montážní firma tento problém vyřešila samostatně a to tak, že bez povolení výrobce ústředny instalovala do všech ústředen (více než 20ks) stabilizátor napětí (24V/12V). Z hlediska zásahu do výrobku se jedná a zcela nepřípustné jednání. Byl proveden tento neautorizovaný zásah jinou osobou do zařízení, které schválil výrobce zařízení tím, že k němu vydal ES prohlášení o shodě (označení CE). Tímto byl porušen výrobek a jeho bezpečné používání. Montážní firma měla informovat o tomto technickém zásahu výrobce ústředny a mělo být na tento upravený výrobek vydáno nové ES prohlášení o shodě, buď výrobcem zařízení nebo montážní firmou, která se dle ustanovení zákona 22/1997 Sb. (o technických požadavcích na výrobky) stala výrobcem jiného zařízení, než které původně bylo instalováno. V průvodní dokumentaci požární ústředny (schémata zapojení) nebyl proveden záznam o provedených technických změnách.

Neshody s požadavky zákonů, technických předpisů a norem:
Po odpojení připojených zařízení sirény a majáku požární ústředna nesignalizovala poruchu přerušení požární smyčky (Stav - Porucha). Neodpovídá ČSN EN 12094-1 čl. 4.13 a ČSN 34 2710 čl. 15, (Signalizace poruchy), kde se v písmenu d) uvádí,
že signalizovat se musí alespoň poruchy: přerušení a zkrat požární smyčky.

Neadekvátním zásahem do požární ústředny (požárních ústředen), doinstalování stabilizátoru napětí 24V/12V DC, byl montážní firmou porušen Zákon č. 22/1997Sb. §13.

Po dodatečné montáži stabilizátoru napětí 24V/12V DC do požární ústředny nebyla zakreslena aktuální změna do schématu zapojení v "Návodu na obsluhu a údržbu požární ústředny". Neodpovídá ČSN 34 2710 čl. 44.

Kompletní přednášku naleznete v tomto sborníku ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.