Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Elektrické přípojky (1.)


Document Actions
epripoj2.jpg
Znáte rozdělení elektrických přípojek podle způsobu zhotovení? A podle napětí? Co vše patří mezi přípojkové skříně? Dle kterých ČSN se provádí výběr izolace?
Milan Bureš, Tým portálu Elektrika, ze dne: 7.05.2003
reklama

ČSN 33 3320 Vydání 5/96
Tato norma se vztahuje na rekonstrukci, navrhování a zřizování elektrických přípojek. Určuje pravidla pro připojení elektrických přípojek na rozvodnou síť dodavatele elektrické energie. Pro odběrná elektrická zařízení tato norma neplatí.

Tato norma, vydaná v květnu 1996, v celém rozsahu nahrazuje ČSN 33 3320 z ledna 1989 a je v souladu s ČSN 33 2000. V návaznosti na novelu elektrizačního zákona č.458/2000Sb. z 28.11.2000 (č.222/1994 Sb.z 2.11.1994), se v této normě mění a upřesňuje ukončení přípojky nízkého napětí.

Vypuštěné přílohy jsou řešeny v samostatných normách (ČSN 33 2000-4-41, ČSN 33 0050-601 až 604) a v právních předpisech.

Rozdělení elektrických přípojek podle způsobu zhotovení:
a)
přípojky zhotovené venkovním vedením
b) přípojky zhotovené kabelovým vedením
c) přípojky zhotovené kombinací obou způsobů (část přípojky venkovním vedením a část kabelovým vedením).

Rozdělení elektrických přípojek podle napětí:
a)
přípojky nízkého napětí (nn)
b) přípojky vysokého napětí (vn)
c) přípojky velmi vysokého napětí (vvn)
d) přípojky zvlášť vysokého napětí (zvn)

Začátek elektrické přípojky vzniká odbočením od rozvodného zařízení dodavatele elektrické energie směrem k odběrateli. Odbočení vzniká odbočením od spínacích prvků nebo přípojnic v elektrické stanici, vychází-li elektrická přípojka z elektrické stanice. Mimo elektrické stanice je za začátek elektrické přípojky považováno odbočení od venkovního nebo kabelového vedení.

Začátky elektrických přípojek:
V elektrické stanici odbočením od přípojnic, přitom přípojnice jsou rozvodným zařízením dodavatele elektrické energie. Upevňovací prvky, svorky apod. jsou již součástí přípojky. U venkovního vedení jsou vodiče hlavního vedení součástí zařízení dodavatele elektrické energie, včetně případného opěrného bodu (a to i v případě, že je tento bod zřízen současně s přípojkou). Součástí přípojky je až svorka jakéhokoli provedení. U kabelového vedení je kabel součástí zařízení dodavatele elektrické energie. Odbočná spojka, ať je jakékoliv konstrukce, je již součástí přípojky.

Ukončení elektrických přípojek:
Přípojky nízkého napětí: Ukončení přípojky je v přípojkové skříni.

Mezi přípojkové skříně patří:
a)
hlavní domovní pojistková skříňka - v případě, že je přípojka zhotovena venkovním vedením (holými vodiči, izolovanými vodiči nebo závěsným kabelem). Tato přípojková skříň musí být uzpůsobená k zaplombování nebo opatřena závěrem na klíč pro rozvodná zařízení podle ČSN 35 9754.
b) hlavní domovní kabelová skříň - v případě, že je přípojka provedena kabelovým vedením . Tato přípojková skříň musí být opatřena závěrem na klíč pro rozvodná zařízení podle ČSN 35 9754.

Označení přípojkové skříně musí být provedeno bezpečnostní značkou podle ČSN IEC 417 (ČSN 34 5555), značka č. 5036.

Přípojky vn, vvn a zvn zhotovené venkovním vedením jsou ukončeny kotevními izolátory na elektrické stanici. Tyto izolátory jsou součástí přípojky. Součástí elektrické stanice je i nosná konstrukce, na které jsou izolátory upevněny. Přípojky vn,vvn a zvn zhotovené kabelovým vedením končí kabelovou koncovkou (včetně příslušenství) v elektrické stanici.

Pozn.: Zajištění bezpečnosti musí splňovat podmínky základních ustanovení norem ČSN 33 2000 část 1 až 7. Uzemňování se provádí dle ČSN 33 2000-5-54 (ČSN 33 2050). U elektrických stanic dle ČSN 33 3225. Ochrana před přepětím se provádí dle ČSN 38 0810 (ČSN 33 2000-4-44 po jejím vydání).

Dimenzování a jištění přípojek se provádí dle příslušných ustanovení ČSN 33 2000-4-43, ČSN 33 2000-4-473 a ČSN 33 2000-5-523. Dimenzování venkovních vedení z hlediska mechanického namáhání a stanovení minimálních průřezů vodičů vedení se provádí dle ČSN 33 3300.

Výpočet a dimenzování vedení z hlediska zkratových poměrů se provádí dle ČSN 33 3015, ČSN 33 3020, ČSN 33 3040, ČSN IEC 781, a dle ČSN IEC 865-1, ČSN IEC 909, ČSN IEC 909-1, ČSN IEC 909-2.

Výběr izolace se provádí :
a)
u přípojek do 1kV dle ČSN 33 0420
b) u přípojek nad 1kV dle ČSN 33 0400

Provedení přípojky pomocí kabelového vedení musí odpovídat ČSN 33 2000-5-52 (ČSN 34 1050)a prostorové uspořádání ČSN 73 6005.

Z hlediska prostředí musí zhotovení přípojky vyhovovat ČSN 33 2000-5-51.

Výchozí revize (v souladu s ČSN 33 1500, ČSN 33 2000-6-61) musí být zhotovena před uvedením do provozu nově vybudované nebo rekonstruované elektrické přípojky.

Navržení elektrické přípojky musí být provedeno tak, aby nedocházelo k vzájemnému působení elektrické přípojky a stavebního objektu z hlediska mechanického poškození jak přípojky, tak i stavby.

V blízkosti hlavního vchodu se u rozsáhlých objektů vyznačí umístění přípojkové skříně.

Přípojky nízkého napětí

Pokračování bude

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933