Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Principy ochrany před úrazem elektrickým proudem (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.04.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Principy ochrany před úrazem elektrickým proudem


Principy ochrany před úrazem elektrickým proudem
Kterým souborem ČSN je řešeno rozpracování požadavků na ochranu před úrazem elektrickým proudem? V čem spočívá základní pravidlo ochrany před úrazem elektrickým proudem? Které prostředky základní ochrany dnešní norma rozeznává?
Autorský článek, ze dne: 16.04.2008

Způsoby, jak ochránit člověka
i některá vybraná zvířata před účinky elektrického proudu jsou za dobu užívání elektřiny, tj. za posledních více než 150 let, poměrně důkladně propracované. Proto také při běžném užívání elektrických spotřebičů, elektrického nářadí a dalších elektrických zařízení je úraz elektrickým proudem tak výjimečnou záležitostí, že se jí sdělovací prostředky ujmou často ochotněji než dopravních nehod. Přesto však není radno otázku bezpečnosti při užívání elektrických zařízení nijak bagatelizovat.

Jakékoliv opomenutí nebo zanedbání příslušných ochranných opatření se může vymstít. Toho si jsou vědomi i výrobci nových elektrických a elektronických zařízení, zařízení informační techniky, sdělovacích zařízení, které tak vehementně pronikly do našeho života. Proto se v oblasti ochrany před úrazem elektrickým proudem provádějí další a další výzkumy účinků proudů a napětí různých průběhů a trvání na člověka. Tak jak se rozvíjí užívání elektrické energie, tak se nutně musí vyvíjet i poznatky o účincích proudů na člověka – jeho organizmus. Tyto poznatky jsou platné v celé oblasti elektrotechniky, a proto i základní požadavky na ochranu před úrazem elektrickým proudem se uplatňují platné v rámci celé elektrotechniky. Tyto požadavky zajišťované technickými prostředky platné jak pro spotřebiče, tak pro instalace, jsou právě obsaženy v již zmíněné ČSN EN 61140 ed. 2:2003.

Podrobnější rozpracování požadavků na ochranu před úrazem elektrickým proudem je řešeno na jedné straně normami výrobků, na druhé straně normami pro elektrické instalace, tj. především souborem ČSN 33 2000, a v rámci tohoto souboru především pak ČSN 33 2000-4-41 ed. 2:2007. Do této normy jsou již tedy zásadní požadavky ČSN EN 61140 ed.2 v současné době zapracovány a celá ČSN 33 2000-4-41 ed. 2:2007 svými požadavky na ČSN EN 61140 ed. 2 navazuje. Proto je vhodné uvést zásady, které ČSN EN 61140 ed. 2 stanoví.

Principy ochrany před úrazem elektrickým proudem podle ČSN EN 61140 ed.2
Předpokládá se, že provoz elektrických zařízení probíhá buď

Zároveň se bere v úvahu, že určité prostory mohou

Přitom musí být vždy dodrženo základní pravidlo ochrany před úrazem elektrickým proudem spočívající v tom, že

Základní pravidlo ochrany:

nebezpečné živé části nesmějí být ! přístupné
přístupné vodivé části nesmějí být ! živé
a to:

Pro vysvětlení - co znamená jedna porucha:


- při poruše omezení dotykového proudu


 - v důsledku poruchy základní izolace; - v důsledku mechanického poškození krytu

Norma rozeznává jednak prostředky, kterými se ochrana zajišťuje a jednak ochranná opatření. Ochranné opatření je vlastně jinými slovy řečeno kompletním způsobem zajištění ochrany před úrazem elektrickým proudem. Ochranná opatření jsou tvořena kombinací ochranných prostředků.

Norma rozeznává prostředky základní ochrany (dříve jsme byli zvyklí říkat ochrany před dotykem živých částí) a prostředky ochrany při poruše (ochrany před dotykem neživých částí).

Prostředky základní ochrany (doposud ochrany před dotykem živých částí):

Prostředky ochrany při poruše (doposud ochrany před dotykem neživých částí):

Prostředky zvýšené ochrany (zajišťují jak ochranu základní, tak ochranu při poruše):

Ochranná opatření jsou kombinacemi ochranných prostředků základní ochrany a ochrany při poruše, které zajišťují kompletní ochranu zařízení. Jsou to především:

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.