Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Principy ochrany před úrazem elektrickým proudem


Document Actions
Principy ochrany před úrazem elektrickým proudem
Které normy se zabývají ochranou před úrazem elektrickým proudem a jaká jsou základní pravidla bezpečnosti práce? K čemu se používá řízení potenciálu a ochranné stínění? Jak se definuje termín porucha? Kdy vznikají rozdíly potencionálů? Podrobnější rozpracování požadavků na ochranu před úrazem elektrickým proudem řeší na jedné straně normy výrobků, na druhé straně ...
Michal Kříž, ze dne: 17.02.2014
reklama


Oblast ochrany před úrazem elektrickým proudem zajišťované technickými prostředky je dobře propracovaná. Základní požadavky na tuto ochranu uplatňované v rámci celé elektrotechniky, to znamená jak pro spotřebiče, tak pro instalace, jsou obsaženy v ČSN EN 61140 ed.2.

Podrobnější rozpracování požadavků na ochranu před úrazem elektrickým proudem

řeší na jedné straně normy výrobků, na druhé straně normy pro elektrické instalace, tj. především soubor ČSN 33 2000, a v rámci tohoto souboru především pak ČSN 33 2000-4-41. V současné době se zásadní požadavky ČSN EN 61140 ed.2 zapracovávají do této normy. Potom celá ČSN 33 2000-4-41 bude svými požadavky navazovat na ČSN EN 61140. Z toho důvodu je vhodné uvést zásady, které ČSN EN 61140 stanoví.

Principy ochrany před úrazem elektrickým proudem podle ČSN EN 61140 ed.2 Předpokládá se, že provoz elektrických zařízení probíhá buď:

  • za normálních podmínek (bezporuchový provoz) nebo 
  • za podmínek jedné poruchy zařízení.


Zároveň v určitých prostorech může: 

  • použití elektrického zařízení zvyšovat nebezpečí úrazu elektrickým proudem.


Přitom musí být vždy dodrženo základní pravidlo ochrany před úrazem elektrickým proudem spočívající v tom, že
:

  • nebezpečné živé části nesmějí být přístupné, a to ani za normálních podmínek ani za podmínek jedné poruchy,
  • a přístupné vodivé (většinou neživé) části nesmějí být nebezpečné živé, a to ani za normálních podmínek ani za podmínek jedné poruchy.



Základní pravidlo ochrany:
  • nebezpečné živé části nesmí být přístupné
  • přístupné vodivé části nesmí být živé a to:
      • ani za normálních podmínek,
      • ani za podmínek jedné poruchy.



Pro vysvětlení - co znamená jedna porucha:
14ochrkriz_2.gif


 Prostředky základní ochrany (doposud ochrany před dotykem živých částí)
  • základní izolace,
  • přepážky a kryty, zábrany,
  • ochrana polohou,
  • omezení napětí,
  • omezení ustáleného dotykového proudu a náboje,
  • řízení potenciálu.

K otázce řízení potenciálu (postaru vyrovnání potenciálů) v rámci prostředků základní ochrany: Rozdíly potenciálů vznikají např. i při normálním provozu, např. když se rozjíždí elektrická lokomotiva a část značného záběrového proudu motoru odchází mimo kolejový obvod do země. Proto se neživé a cizí vodivé části nástupiště propojují s kolejovým obvodem.

14ochrkriz_3.gif

 Prostředky ochrany při poruše (doposud ochrany před dotykem neživých částí):

  • přídavná izolace,
  • ochranné pospojování,
  • ochranné stínění,
  • samočinné (automatické) odpojení,
  • jednoduché oddělení,
  • nevodivé okolí,
  • řízení potenciálu.

14ochrkriz_4.gif

K otázce uplatnění ochranného stínění: ochranné stínění se s výhodou použije, aby se potenciál jednoho obvodu při poruše základní izolace nedostal dále než na to elektricky vodivé stínění. Toto stínění musí být spojeno s ochranným pospojováním instalace, aby se při poruše mohl uzavřít obvod poruchového proudu. Přitom se předpokládá, že obvod, v němž došlo k průrazu izolace na ochranné stínění bude v důsledku značného poruchového proudu odpojen předřazeným ochranným (jistícím) přístrojem).



Příklad k otázce řízení potenciálu (postaru vyrovnání potenciálů) v rámci prostředků ochrany při poruše:
Při poruše např. na vedení vn, prochází značný proud kovovými konstrukčními částmi do betonového základu stožáru a z tohoto základu do země. Přitom vzniká značný úbytek napětí mezi stožárem a jeho okolím i značné krokové napětí v blízkosti stožáru. Protože tento jev nenastává příliš často, nejsou proti němu činěna opatření na odlehlých málo navštěvovaných místech, ale opatření je nutno provést tam, kde se může vyskytovat větší množství lidí (např. u frekventovaných cest, v blízkosti sportovišť, koupališť apod.).

Tato opatření spočívají v tom
, že se kolem stožáru (popř. jiného objektu, u něhož je nebezpečí velkého spádu potenciálu při poruše) vytvoří tzv. ekvipotenciální prahy – vedou se zemnicí pásky nebo dráty v okolí místa s předpokládaným zvýšeným potenciálem – čím dále od toho místa, tím hlouběji, a ty se vodivě propojí s kovovou částí s předpokládaným zvýšeným potenciálem při poruše. (U stožáru vn se propojují s jeho kovovou konstrukcí zasazenou do betonového základu.)



Je vám jasný termín "řízení potenciálu"?
DISKUTUJTE S NÁMI
v níže uvedeném tématu!
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933